Novih osam slučajeva korona virusa – Jesu li privatne proslave problem?

U protekla 24 sata u Valjevu je registrovano još 8 novih slučajeva korona virusa. Nove registrovane slučajeve imale su I opštine Lajkovac 2, MIonica 2.

Za samo dva dana u Valjevu broj registrovanih novih slučajeva korona virusa povećao se za 32 slučaja I to najpre u jednom danu 24 , a potom u protekla 24h još osam novoobolelih. Na bolničkom lečenju trenutno se nalaze 4 osobe dok su 44 lica u kućnoj izolaciji.

Neslavno povećanje broja obolelih s jedne strane bilo je , kažu nadležni, I očekivano s obzirom da se dolazak  trećeg talasa korona virusa uveliko pretpostavljao.

S obzirom da analiza novoobolelih pokazuje da se radi o licima kako iz seoskih tako I iz gradskih sredina, različitih godina I zanimanja sve pretpostavke o mestima širenja zaraze uglavnom se svode na proslave kojih je u Valjevu u proteklom periodu bilo u privatnoj režiji.

Nadzor nad ugostiteljskim objektima vrše gradske inspekcije, a gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković navodi da će medijima biti dostavlljeni izveštaji o izvršenom nadzoru.   

“Zaista sam naložio svim inspekcijama da podignu na viši nivo I rad I obilazak svih ugostiteljskih objekata I sala gde se organizuju proslave I svečanosti. Krizni štab je prepoznao taj problem , ali je to posao inspekcijskih organa”, kaže Gojković.

Dok se čeka izveštaj nadzora nije loše ni znati da su  mnoge proslave u Valjevu uglavnom  u proteklom periodu organizovane više na privatnim posedima I objektima u Valjevu I okolini. Iako ne postoje zvanično registrovana okupljanja nije bilo teško uočiti u dvorištima paviljone pa I šatre  sa sve obaveznom muzikom.  Time je čini se praksa da svečanostima kao što su svadbe I punoletstva prisustvuje do 500 zvanica pa I više u nekim slučajevima, promenjena samo u činjenici da je broj okupljenih sada do I oko 200 osoba. Ipak I ovaj broj ne odgovara dozvoljenom maksimalnom broju od 30 lica na koliko je ograničila Uredba Kriznog štaba Srbije.

S obzirom da se nalazimo na pragu sezone gripa, ali I slava preporuka gradjanima I dalje ostaje da se izbegavaju  okupljanja I koriste mere zaštite .

1 comment on “Novih osam slučajeva korona virusa – Jesu li privatne proslave problem?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.