Izmena zakona: Policajci će pisati kazne za nenošenje maske

Ukoliko nova Vlada usvoji  izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koju je pripremilo Ministarstvo zdravlja, kazne za nenošenje maski I nepridržavanje drugih mera moći će da pišu policajci. Komunalni policajci I inspektori imaće I ovlašćenja sanitarnih inspektora. Kazne od 5 do 150 000 dinara, a za pravno lice i do 500 000 dinara.

Ministarstvo zdravlja dalo je redlog izmene  Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a izmene se uglavnom odnose na kontrolu poštovanja protivepidemijskih mera. Ovim izmenama se predvidja da će kazna za nenošenje maske iznositi 5 000 dinara, a moći će da je na licu mesta napiše pripadnik policije. Ukoliko se kazna plati u roku od osam dana iznosiće 2500 dinara. Ukoliko kazna ne bude plaćena u roku od osam dana predmet idde na sud gde može biti naložena obustava preko administrativne zabrane izrečena mera javnog rada ili zatvora. Dan u zatvorskoj jedinici u vrednosti je 1000 dinara.

Do sada, komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli su da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu, a sada će moći da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera, odnosno moći će da zatvaraju kafiće, restorane, klubove.

1 comment on “Izmena zakona: Policajci će pisati kazne za nenošenje maske

  1. Predrag

    Treba i za buku iz kafana pisati kazne, za uriniranje po ulicama, za razbijanje čaša i flaša, za viku i dreku takođe, za lavež pasa obavezno!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.