Čvarkijada po cenu zatvora

Idejni tvorac Čvarkijade Slaven Batočanin najavio je održavanje ove manifestacije u ličnoj organizaciji za 10. i 11. oktobar. Batočanin kaže da je dobio negatvno mišljenje od Zavoda za javno zdravlje o održavanju iste , ali i da je spreman da snosi svu odgovornost.

Slaven Batočanin

Sudeći po najavi i izjavi Slavena Batočanina jubilarna Čvarkijada će u Valjevu biti održana narednog vikenda: „Ove godine Festival treba da bude jubilarni, 15.-ti, a zbog same situacije grad je odlučio da ne učestvuje u tome , zbog zakona i svih mera koje su na snazi. Ja sam, pokušao sam nešto da uradim, išao sam u jednu , drugu inspekciju i onda sam pokušao preko TO da napravimo jedan dopis Zavodu za javno zdravlje, da im objasnim da ćemo držati distancu, nositi maske i primenjivati sve mere. Oni su mi odgovorili negativno. Išao sam kod gradonačelnika i kod Nenada Patjarevića i oni su mi svi rekli da je nemoguće ići protiv zakona i da grad neće učestvovati“.

Batočanin navodi da je primetno da u Valjevu već danima nema korona virusa i da smo disciplinovan grad za razliku od drugih gradova. „Kod nas kad pogledate u Tešnjaru uveče ili u Knez Miloševoj hiljade su dece, da ne pominjem vašare koji su se održavali , a tek da ne pominjem skup u crkvi koji je održan bez maski. Ceo Krizni štab je bio u crkvi i niko nije nosio masku. Zašto bi neko branio čvarke, ako smo rekli da ćemo da se pridržavamo svih propisa. Zato je moja odluka da se ova manifestaccija održi. Neće to biti kao do sada , ali 10. i 11. oktobra pozivam sve zainteresovane mesare da postave oranije i da se manifestacija održi. Svu odgovornost prihvatam na sebe, bilo da je novčana kazna bilo da idem u zatvor, Čvarkijada je jubilarna i treba da se održi“, objasnio je Batočanin .

mišljenje Zavoda za javno zdravlje

Po njegovim rečima manifestacija će biti održana skromno bez prodajnih izložbi i koncerata već samo uz proizvodnju čvaraka i prodaju istih. „Održaćemo je pa nek bude 11 oranija kao što je bilo kad smo je prvi put održali nije problem, počećemo oko 10sati  i pozivam još jednom mesare da se prijave. Neki su me već kontaktirali i pitali šta će biti tako da zainteresovanih ima. Moram reći da me je kontaktirao i  konzul Slovenije da dodju njihovi mesari. Grad ne učestvuje , bilo je predvidjeno 2 miliona i nešto, ali to sad stoji na toj poziciji. Bilo je i pre zabrana i svašta nešto pa smo isplivali iz toga. Reakciju na ovo mišljenje i održavanje videćemo u subotu“, kaže Batočanin i dodaje da manifestacija neće biti statična da će se gradjani kretati forlandom reke kao što , kako kaže, idu na pijacu.

Nenad Patjarević , član Veća zadužen za kulturu objašnjava za Vamediu da odluka nije na njemu već na Štabu za vanredne situacije, a na osnovu mišljenja stručnih službi, prvenstveno Zavoda za javno zdravlje. „Odluke o manifestacijama donosi Štab za vanredne situacije jer smo kao grad u vanrednoj situaciji vezanoj za epidemiju korona virusa. Lično podržavam sve gradske manifestacije i siguran sam da su sa dobrim razlogom na listi manifestacija od značaja za grad Valjevo. Ipak situacija je sada takva da je mišljenje Zavoda presudno, a koliko sam informisan od gospodina Batočanina on je dobio negativno mišljenje po pitanju održavanja. Mi ćemo imati narednih dana sastanak po ovom pitanju, ali ne treba zaboraviti da je Štab ranije doneo odluku o zabrani manifestacija i tu odluku samo Štab može i da promeni. Pravno ćemo videti kakve su mogućnosti, ali ljudi iz zdravstvene struke najbolje poznaju epidemiološku situaciju. Ono što je sigurno i što Vam već sada mogu reći, jeste da niko ne želi povećanje broja zaraženih i obolelih“, objašnjava Patjarević.

Slaven Batočanin najavu Čvarkijde obrazložio je na konferenciji za novinare pri čemu je novinarima pokazao odgovor Zavoda , ali i dokument da je za subotu i nedelju prijavio skup u policiji i naveo očekivan broj posetilaca do 30 što je i maksimum dozvoljenih lica na osnovu odluke Kriznog štaba Srbije.

22 comments on “Čvarkijada po cenu zatvora

  1. Mile Seljak j

    Ljudi, ja bih vise od svega voleo da se cvarkijada odrzi, zaista je volim, lepo mi je uvek i osecam se na njoj nekako posebno, ali mere su iste za sve i moramo ih se pridrzavati. To sto nam se nesto dopada ne menja cinjenicu da se treba svi prema merama isto ponasati. Sve ostalo bi bila anarhija, a to nam ne treba.

    Reply
  2. Milos

    Čvarkijada je najbitnija! Ne smete to propustiti da organizujete… To je vrlo značajna manifestacija :)))

    Reply
  3. Šta sad !!!!!

    Daliće sada gradonačelnik da interveniše ,dase uklone postavljene ranije za čvarke..Slaoje komunalnu ispekciju da ukloni slike kod doma istraživača..

    Reply
  4. OVE GODINE

    Ove godine neka prođe bez manifestacija a dogodine kada prođe pandemija neka se počne sa manifestacijama.
    Da se ne izgubi kontinuitet treba možda pripremiti jednu malu oraniju čvaraka i to je to. Oraniju izneti na poljanu gde nema velikog protoka naroda i fotografisati za medije. Tek eto da se kaže da je bila čvarkijada.Najpreče je zdravlje.

    Reply
  5. Mesar

    Tako je Slavoljube do kraja,a ovi neka plaše ove koje su do sada plašili da Puna podrška,dolazim na čvarkijadu

    Reply
  6. Gordana

    Ne nasedajte, ovo je mozda pogani plan da se napravi kao neka guzva, da se posle okrivi narod za „širenje epidemije“, štancovanjem podataka. Sve je ovo dogovoreno, nadležni, krizni štab, Zavod.. su se obezbedili od odgovornosti, ovaj će da odglumi svoje , a Grad i građanji će dobiti „drastične mere“ jer su bili neposlušni!!!, NE NASEDAJTE!!!

    Reply
  7. Trta

    Može Di fest da se okupi i potrošli kao lovu?
    Drug Ninović u Tadića mlinu isto?
    Ruši vlast Slavene? Oni ne nose maske na sednicama.

    Reply
  8. Kole

    Kakav smo to narod! Ovog čoveka treba tužiti zato što poziva na nepoštovanje mera u vezi zdravlja ljudi. Zbog ovakvih su nam i kafane pune. Divljaci, to smo

    Reply
  9. Mefisto

    Ajmo botovi, udri !
    U školama maske.
    Na sportskim utakmicama bez gledalaca i igrači na klupi nose maske.
    U prodavnicama maske.
    U pekarama maske.
    U crkvama bez maski.
    Na skupštini bez maski.
    Kad se pomešaju opštinari i crkvenjaci bez maski.

    Reply
  10. Gulanferi bre

    Ne seri Kole a Jagodina a V.Banja crkve sednice i naravno more kršenja. Ovo je inat čoveka koji je revoltiran različitim aršinima u ovoj zemlji, dakle prosto je dva izbora , ko hoće neka poseti čvarkijadu a ko neće neka ostane ćiku ..da podrška Slavenu !!

    Reply
  11. Pcelar Peca

    U Beogradu je odrzan od 30. septembra, do 4. oktobra 2020. godine odrzan 46-ti po redu Sajam meda „Tasmajdan 2020“, na kojem je prodefilovalo oko 50 hiljada gradjana…Sajam je odrzan kao i uobicajeno svake godine na otvorenom u Tasmajdanskom parku…Za odrzavanje sajma dobijena je dozvola od Kriznog stab grada Beograda…Standovi su bili na nesto vecoj odaljenosi jedan od drugog, a gradjani i izlagaci su se pridrzavali propisanih zastitnih mera…Sto tako nesto ne bi bilo dozvoljeno i Valjevu na „Cvarkijadi“…Sto i Valjevo ne bi bilo jednom Beograd….

    Sajam sam posetio u subotu 3. oktobra i nije se ni pocemu razlikovao od svih dosadasnjih (ovo mi je bila 30-ta poseta ovoj manifestaciji)…izuzev po maskama na licima svih ucesnika…

    Bravo Slavene…

    Reply
  12. Baki

    Podrška Slavenu,nisam primetio da su sankcionisani opštinari koji samo što ne sede jedan drugom u krilu bez maski u onolikom Domu Kulture.

    Reply
  13. Hiram

    Možda je ovo prilika da se manifestacija kojoj nije mesto u centru jednog grada konačno izmesti na neku adekvatniju lokaciju.

    Reply
  14. U SELO

    Zašto bi Čvarkijada bila u gradu kada u gradu nema svinja. Logično je da ova manifestacija bude u nekom selu jer u selima ima mnogo tovljenika, da bude izmeštena. Onda postoji manja verovatnoca za Korona zarazu.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.