Za šest meseci realizacija budžeta samo 33,34%

Realizacija budžeta za prvih šest meseci ove godine je na nivou od 33, 34% , podatak je koji je danas iznet na sednici Gradskog veća u okviru tačke dnevnog reda Izveštaj o izvršenju budžeta za period januar-jun 2020. godine. Ovaj podatak praktično je potvrdio i ono što je vidljivo bilo u samom gradu, izostale su investicije , a finansirale su se tekuće obaveze . Vrlo nisko izvršenje budžeta postavlja veći zadatak pred novu vlast u smislu popravljanja lošeg stanja , a do kraja godine ostalo je još manje od pet meseci.

Odlukom o budžetu grada planirani su prihodi u 2020-oj godini u iznosu od 3,8 milijardi u izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci ove godine se navodi da su ostvareni prihodi u iznosu od 1,4 milijarde što čini 38,7% planiranih sredstava dok ukupno ostvareni rashodi u istom periodu iznose 1,2 milijarde.

Za funkcionisanje Skupštine u prvih šest meseci utrošeno je 14,2 miliona dinara ,a  za funkcionisanje Gradskog veća 4,1 milion dinara. Na poziciji gradonačelnik utrošeno je 14,7 miliona dinara .

Kako je predvidjeno budžetom grada rashodi su realizovani kroz 17 programa:

-stanovanje , urbanizam i prostorno planiranje 287 776 dinara odnosno 57,5%

-komunalna delatnost : osvetljenje 29,3 miliona dinara, održavanje zelenih površina 3,9 miliona, održavanje čistoće 20,8 miliona dinara , zoohigijena 2,9 miliona dinara, ppijace 5 miliona dinara, distribucija toplotne energije 25 miliona dinara , upravljanje i snabdevanje vodom za piće (investicija Stubo Rovni) 32 miliona dinara

-lokalni ekonomski razvoj za unapredjenje privrednog i investicionog ambijenta samo 1,9 miliona dinara, a za realizaciju dva projekta „Inovativne inkluzivne inicijative  i „Više šansi za bolje moguosti zapošljavanja izdvojeno je oko 3 miliona dinara.

-razvoj turizma 7,4 miliona

-poljoprivreda i ruralni razvoj 2,9 miliona dinara

-zaštita životne sredine 16,9 miliona

-organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture : održavanje infrastrukture 118 miliona, tekuće održavanje ulica i puteva prjektovanje i izgradnja 109 miliona dinara , program korišćenja novčanih sredstava od naplaćenih saobraćajnih kazni 8,9 miliona dinara.

-osnovno obrazovanje i vaspitanje 62,4 miliona

– srednje obrazovanje 38 miliona dinara

-socijalna i dečija zaštita Centar za socijalni rad , jednokratne pomoći, Crveni krst, dotacije humanitarnim i boračkim organizacijama , osobe sa invalididtetom, nezaposlene porodilje, zapošljavanje Roma  74,6 miliona

-zdravstvena zaštita : za funkcionisanje Doma zdravlja 6,8 miliona, mrtvozorstvo 983 672 dinara, drištvena briga za javno zdravlje milion dinara, rekonstrukcija OB 22,7 miiliona , sanaacija i investiciono održavanje Dom zdravlja 9,7 miliona , pomoć zdravstvenim ustanovama SARS CoV-2 11,1 milion

-razvoj kulture : udruženja projekti oblast kulture 690 000 Pio samostalnih umetnika 260 499 dinara , dotacije amaterskim udruženjima 665 000 dinara, konkurs informisanje 9,6 miliona , pomoć licima koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture – kovid 19 535 714 dinara

-razvoj sporta i omladine : finansiranje klubova i sportske manifestacije 41,4 miliona , predškolski i školski sport 2 miliona dinara

-enrgetska efikasnost- nije realizovana

-opšte usluge lokalne samouprave : plate i davanja zaposlenima , prevoz-231,06 miliona dinara , ekonomski poslovi 14,7 miliona dinara socio ekonomski razvoj 1,9 miliona , servisiranje duga 208,2 miliona dinara

-predškolsko vaspitanje i obrazovanje 223,2 miliona dinaara

-ustanove kulture 65 miliona dinara

-funkcionisanje sportske ustanove 2,6 miliona dinara

-mesne zajednice 851 703 dinara

-javno pravobranilaštvo 3,5 miliona dinara

Ukupna realizacija budžeta je na nivou od 33,34%. S obzirom da se radi o izveštajnom periodu za prvih šest meseci ove godine pa i logično očekivanje da realizacija bude na nivou od 50% , više je nego jasno da je realizacija  vrlo niska.

Uvidom u materijal koji prati ovu tačku dnevnog reda više je nego jasno da radova bar onih ozbiljnijih nije ni bilo te da se radilo isključivo tekuće održavanje pa je tako recimo za ulice puteve i infrastrukturu utrošeno više od 200 miliona dinara . Pitanje je da li je taj rashod u istoj meri vidljiv na gradskim ulicama i putevima?

Shodno ovom stanju stvari jasno je da je neminovan rebalans budžeta koji će ujedno biti drugi po redu u ovoj godini jer je prvi rebalans uradjen u prvim mesecima ove godine , praktično odmah po usvajanju budžeta. Načelnik odeljenja za budžet Žaljko Tabašević na sednici Veća je istakao da je promena i poboljšanje moguća čemu će doprineti najavljeni radovi u industrijskoj zoni što shodno planu jeste kapitalna investicija .

8 comments on “Za šest meseci realizacija budžeta samo 33,34%

 1. Igraj i pobedi

  Tezak posao ocekuje novog gradonacelnika, ali mislim i verujem da ce se izboriti da dostojanstveno godinu privede kraju i ako je zapoceo mandat u najnezgodnijem momentu. Zrlim mu svu srecu na tom putu i da istraje i pobedi.

  Reply
 2. Patriota

  U pravom casu su se desile promene. Ziveo Vucic, ziveo Lazar, zivelo Valjevo i Srbija!!!

  Reply
  1. Mesečina

   Zaboravio si da dodaš ,živeo Bobiša..Tosi sada izostao ,to nije lepo dase zaboravljaju prijatelji i prijateljice..

   Reply
   1. Деда

    Ха ха, тако је. И Бобиша је из њихових редова, и док је јадио град, сви су ћутали и гледали како и они да се овајде.

    Reply
  2. Hiram

   Napredni čoveče, da li si se ikada zapitao zašto je tvoja stranka 4 godine na vlasti u Valjevu držala Bobu Gvozdenovića i ekipu koja je naš grad ponizila i stozala na sramno nizak nivo? Zašto se niko od vas nije pobunio? Sada aplaudirate Lazaru koji vam je nametnut i za kojeg nemate pojma da li će uopšte umeti da radi posao gradonačelnika, jer je njegova biografija sramno prazna.

   Reply
  3. АВ АВ

   Некако Вучић и појам патриоте не иду заједно. Информишеш се на погрешним местима. Остао комунизам у души, па то ти је….

   Reply
 3. Master profesor fizičkog vaspitanja

  Ček, ček, di su pare od DONACIJE PRIVREDNIKA VALJEVA, koju su
  uplatili početkom godine, kada je izbila Pandemija virusa Korona???
  Čini mi se, da je tada uplaćeno oko 11 MILIONA dinara!?
  Ovde tražim, da se transparentno iznese po stavkama, na šta je taj novac trošen i potrošen!!!

  Reply
 4. Bane

  @Patriota
  Živeće dok im Bog kaže a ničija ne gori do zore,sve je prolazno i sve će vreme odneti u zaborav.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.