Za bolji život Roma EU donirala 30 miliona evra

EU opredelila je 30 miliona evra za projekte usmerene ka romskoj populaciji. Tim povodom rosko naselje kod bolnice u Valjevu obišli su ambasador Italije Sem Fabrici I ministarka Zorana Mihailović.“Valjevo će učiniti sve da se realizuju I projekti koji su u toku I oni koje slede kako bi se život Roma popravio “, poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ambasador Italije Sem Fabrici I potpredsednica Vlade i predsednica koordinacionog tela za inkluziju Roma i Romkinja, Zorana Mihajlović i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković u pratnji Dragana Gračanina direktora Asocijacije za romska pitanja u Valjevu , danas su obišli romsko naselje kod bolnice. U razgovoru sa gostima meštani naselja uglavnom su isticali nerešene probleme stanovanja, zapošljavanja I školovanja svoje dece.

“Romska zajednica je najveća manjinska zajednica u Evropi ali je na žalost istovremeno najranjivija I najviše diskriminisana. Napori koje ulažemo ja I moj tim I EU jeste da vidimo kako vaše živote možemo da učinimo boljim. Socijalna isključenost ppodrazumeva barijere prilikom zapošljavanja, socijalnog zbrinjavanja. Ali ako uspemo da srušimo barijere , deci omogućimo obrazovanje, roditeljima posao I porodicama krov nad glavom onda smo postigli dobru stvar. Mi u EU se trudimo da uradimo naš deo posla I za ove aktivosti smo Republici Srbiji opredelili 30 miliona evra pomoći”, rekao je Fabrici.

Fabrici kaže da je napravljen pomak jer ima više dece u školama, veći broj ljudi ima dokumenta, stanove I izrazio nadu da će Valjevo biti deo tog projekta. 

Porodice u ovom romskom naselju su u maju i junu ove godine dobile 500 paketa hrane i sredstava za higijenu, kao pomoć EU najugroženijim porodicama u vreme epidemije koronavirusa.

Dragan Gračanin direktor Asocijacije za romska pitanja u Valjevu je istakao da je neophodno da svi zajedno sa tri nivoa vlasti rade kako bi se situacija popravila. “Sa ova tri nivoa stvari mogu biti bolje. Mi imamo 60 koordinatora u Srbiji I do početka epidemije smo radili akcione planove , pomoć deci u školama, a onda smo odjednom počeli da se bavimo humanitarnim radom što nas je vratilo na početak. Počeli smo da mapiramo zdravstvene rizike I da pokušamo da ih adresiramo tamo gde se oni rešavaju. Na mnoge naše inicijative je odgovoreno I mnoga naselja su dobila vodu I struju , ali smo naučili važnu lekciju da smo u 21 veku, a još uvek pričamo o struji I vodi . Sada se bavimo ponovo razvojnim stvarima što je dobro jer su zapošlajvanje I školovanje u ovom naselju ponovo podignute kao teme, ali I infrastruktura”, rekao je Gračanin koji je I konstatovao da je u prethodnom periodu postojala kako kaže “jedna tužna rupa” u saradnji sa lokalnim vlastima . “Valjevo je bilo najbolje , 2005. godine smo imali prvu strategiju za obrazovanje Roma I otuda nama tako veliki broj obrazovanih ljudi. Od pre nekog vremena dobili smo pozitivne signale od lokalnih vlasti I ja mislim da će ta saradnja sada biti podignuta na sledeći stepenik”, rekao je Gračanin.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković obraćajući se I samim meštanima ovog naselja podsetio je da se u gradu inače sprovodi Lоkalni plan zapošljavanja Roma I stipendiranje romskih učenika , ali I da je nedavno završen projekat izgradnje kanalizacije u romskom naselju Bair upravo u saradnji sa EU.

„Zahvaljujem se na ovoj poseti i na svoj pomoći na projektima koji su realizovani i koji će tek biti realizovani. Iskoristio bih ovu priliku da Vam kažem da će grad Valjevo aktivno uzeti učešće u svim projektima veznim za socijalnu inkluziju Roma sa posebnim aspektom na zapošljavanju i socijalnom zbrinjavanju. Trenutno su u toku dva projekta koja se odnose na zapošljavanje“, rekao je izmedju ostalog Gojković.

Ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihailović je istakla da je zadatak Vlade da vodi računa o svim gradjanima Srbije, a naročito o osetljivim grupama kao što su Romi i Romkinje. „Gospodin Fabrici i ja dosta radimo u ovoj oblasti i drago mi je da je EU pre svega naš prijatelj kada govorimo o ovoj temi. Nije to samo pitanje novca koji EU daje već i zajednički rad na pitanju šta sve da uradimo i koliko svi zajedno možemo da uradimo i izborimo se ne samo sa barijerama nego i sa tim strašnim stereotipima koje svi mi živimo. Zato što kada jednu Romkinju ili Roma nazivaju ružno, kada romskom detetu u školi govore ružne reči, onda to nije problem samo tog deteta nego je to problem sve dece i problem svih nas“, rekla je Mihailović istakavši da je raduje spremnost grada i gradonačelnika Valjeva Gojkovića da se uključi još aktivnije kako bi se stanje stvari za Romsku populaciju popravilo.

11 comments on “Za bolji život Roma EU donirala 30 miliona evra

 1. Крени-промени

  „Тресла се гора родио се миш“.
  Колик ће од ових пара отићи за оно што је ЕУ донирала? Врло мало ће стићи до Рома…
  Тако је то у земљи Србији. Да није тако, ми би одавно били уређено друштво као и многа друга у свету.
  Мислим да је нама Србима џабе давати паре. Што нам више дају, више се богате појединци.
  Да ли неко зна колико Срба има у Србији са још горим условима за живот од Рома???
  Опљачкали су Телеком, Србија Гас, ЕПС, ЕМС… па да ли овај народ у Србији нешто види?
  Да ли се Лазар нешто интересује за решавање проблема аерозагађења у Ваљеву? То је питање свих питања и послова за опстанак Ваљева и ваљеваца!

  Reply
  1. Cao pozzz

   Ovde sto navodite samo su insinuacije i nema nista konkretno, nego hejtujete momka i vlast na osnovu pretpostavki, sto nije korektno i vama na obraz, ako znate sta je to.

   Reply
 2. Banderas

  I mi cigani imamo dusu i hvala na svemu sad vidimo bolju buducnost i postovanje. Nekako ovaj predhodni nije voleo nas cigane a ne znam sto.

  Reply
 3. Lepi Mile

  Lepo izgleda Zorana, bas je vau i sve neka ofanziva kroz mene prodje kad je vidim, bas je mrak i moja puna podrska.

  Reply
 4. Hiram

  Cela ova priča nema nikakve veze sa lokalnom i republičkom vlašću. Oni su tu samo da se slikaju. Naročito ne sa novim gradonačelnikom, jer je tek došao na vlast. Za ovo je pre svega zaslužna EU koja je dala novac i romske organizacije koje su uspele da svojim projektima ubede EU da donira novac.

  Reply
 5. Danijela

  U Tešnjaru živi jedna neobična ličnost koja je od kuće napravila azil za pse lutalice i tako već godinama maltretira ceo kraj. Niko je ne prijavljuje i ona tako nekažnjeno prolazi. Psi laju i danju i noću!

  Reply
 6. Radnik

  Proglem školovanje dece i smeštaj taj proglem imaju većina roditelja Srpske nacionalnosti.Nikoih nepita dali imaju ,koće njima pomoći u vezi stipedija i zapošljavanja..

  Reply
 7. Garić

  Ako je ovo Romsko naselje😀 što ne pomognete celo naselje,i nas bele cigane.Treba im celo naselje da dignu pare,a onda pomognu jednu-dve porodice,ništa novo za Valjevo.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.