EU na šest meseci zaposlila deset novih zdravstvenih radnika

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, boravio je u  Valjevu sa timom medicinskog i nemedicinskog osoblja angažovanog u okviru podrške EU zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv COVID19.

Uz pomoć Evropske unije, u Srbiji je u okviru borbe protiv COVID19 na šest meseci angažovano ukupno 198 lekara i nemedicinskog osoblja. U Valjevu je angažovano pet doktora medicine i pet sanitarnih tehničara, koji su podrška postojećem timu u valjevskom Zavodu za javno zdravlje.

“Ovi mladi zdravstveni radnici došli su da pruže pomoć u ovoj teškoj situaciji koja nas je snašla , a u vezi COVID-a 19. U martu mesecu kada je pandemija pogodila Srbiju, Vlada RS je tražila od nas da joj pomognemo da se pojaaju kapaciteti celokupnog zdravstvenog sistema Srbije kako bi mogli uspešno da se bore protiv ovog nepoznatog I misterioznog virusa. Mi smo odmah pokrenuli inicijativu za nabavku opreme koja je neophodna bolnicama u vidu maski , zaštitne opreme , respiratora I izmedju ostalog ovih trijažnih kontejnera koje vidite iza mene. To je sve bio deo prvog paketa pomoći EU koju je u duhu solidarnosti pružila Srbiji”, rekao je prilikom posete ambassador Fabrici.

Ambasador je konstatovao da su svi zdravstveni sistemi u svetu rastegnuti do maksimuma jer svi ljudi koji rade u zdravstvenom sistemu neprestano rade na lečenju velikog broja pacijenata.

“U junu mesecu Vlada nas je zamolila da finansijski pomognemo tako što ćemo finansijski podržati zapošljavanje 200 zdravstvenih radnika koji će na šest meseci biti agažovani u različitim ustanovama šiom zemlje što smo I učinili”, rekao je Fabrici.

Upravo u okviru ove finansijske podrške u OB Valjevo zaposleno je deset zdravstvenih radnika .

Verica Jovanović direktorka Instituta Batut koja je prisustvovala ovoj poseti zahvalila se delegaciji Eu na prepoznavanju potreba kada su kadrovi u pitanju. “Na početku pandemije  Valjevo je bilo jedno od prvih područja gde su se pojavili slučajevi COVID-a 19. Od velikog je znalaja ulaganje u kadar, znanje I mlade ljude koji treba da rade u preventivnom sektoru ranom otkrivanju I dijagnostikovanju korona virusa. Od velike je važnosti I saradnja bolničkih ustanova, naime, Bolnica Valjevo zbrinjava sve slučajeve ne samo sa teritorije grada već I KO . Ako pogledamo epidemiološku situaciju 33000 osoba je registrovano sa COVID pozitivnim nalazom, a u ovom trenutku u svim bolnicama Srbije mi imamo 315 osoba koje se leče bolnički. Od velikog je značaja na vreme otkriti I pratiti sve kontakte koji su bili u komuikaciji sa osobama koje su COVID pozitivne”, rekla je izmedju ostalog Jovanović.

Direktorka Batuta konstatovala je I da je zdravstveni sistem I bolnice više nego sposobni za prijem većeg broja obolelih. “Srbija se trenutno nalazi u stabilnoj situaciji , ali nema opuštanja”, zaključila je Jovanović.

 Predstavnik celog tima dr Sladjana Mukić je izrazila zadovoljstvo što je deo ovog tima . “Na samom početku kadrovski nije bilo dovoljno lekara I osoblja da se odgovori na potrebe zaštite I zbrinjavanja vezano za korona virus I epidemiju. To je zahtevalo da bude izvršena rerganizacija I da se sve zdravstevne snage stave u borbu protiv epidemije. Sa ovim projektom I prijemom novih mladih snaga omogućeno nam je da svoj posao obavljamo još kvalitetnije “, rekla je doktorka.

Pored ambasadora I direkorke Batuta razgovoru sa novim zaposlenim prisustvovali su I direktor valjevskog Zavoda za javno zdravlje, gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, kao i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji, Mikela Telatin.

Kada je reč o ukupnoj pomoći EU Srbiji u borbi protiv COVID19, Evropska unija je ubrzo nakon izbijanja epidemije, u martu ove godine, na raspolaganje stavila 93 miliona evra: 15 miliona evra je bilo namenjeno hitnoj pomoći, a 78 miliona za kratkoročni i srednjoročni ekonomski oporavak. Pomoć Evropske unije se sastoji iz organizacije i finansiranja kargo aviona koji su u Srbiju dopremili medicinsku opremu, nabavke medicinskih sredstava, pomoći najugroženijim grupama, kao i angažovanja dodatnog medicinskog i nemedicinskog osoblja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.