SPS promenio stav , oštra kritika rebalansa u Skupštini

Odbornička grupa SPS-a imala je niz zamerki na rebalans budžeta kojima je zapravo branila budžet u čijem je pravljenju i sama učestvovala. Jedan od zamerki odnosila se na smanjenje troškova gradonačelnika za putovanja. Odbornici SPS-a posle 4 godine odustali od prakse koju su zastupali i  tražili da umesto načelnika budžeta o budžetu govori gradonačelnik Gojković.

Drugi rebalans budžeta na sednici Skupštine pored činjenica da se budžet smanjuje za skoro 400 miliona dinara  protekao je u neobičnoj atmosferi iznenadnog rada i probudjenosti odbornika SPS-a koji su četiri godine u skupšinskoj sali bili nemi podizači ruku.  

Šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović za skupštinskom govornicom zatražio je da rebalans budžeta obrazlaže gradonačelnik Lazar Gojković, a ne načelnik odeljenja Željko Tabašević. „Ovde imamo situaciju da nam načelnik službe govori o rebalansu i on se bavi brojkama , ali ovde nemamo obrazloženje zašto se neke pozicije menjaju , šta je plan i šta je namera da se radi u naredne 4 godine. To , uz svo poštovanje treba da nam saopšti gradonačelnik. Ja shvatam da ste vi od skora na ovom mestu, ali ne znamo šta su planovi iz ovog izlaganja“, rekao je izmedju ostalog Pavlović dok su odbornici SPS-a imali  niz predloga vezanih za rebalans budžeta.

Na činjenicu da je SPS učestvovao u kreiranju samog budžeta i da je i ranije Tabašević obrazlagao budžet podsetila je predsednica Skupštine Snežana Rakić: „Molim Vas,to Vam nije smetalo dok ste bili u vlasti“.

 „Ono što mogu da vam kažem jeste da smo sagledali sve pozicije , sve programe i da je tu mnogo započetih projekata znate i sami, koje moramo do kraja godine da servisiramo i mislim da sve ovo što je Željko Tabašević naveo pošto smo zajedno učestvovali u tome , a tražili smo i mišljenje svih ostalih odeljenja koja učestvuju u kreiranju budžeta. Mislim da je bolje njega konsultovati što se tiče preciznih stavki budžeta“, rekao je gradonačelnik Gojković.

SPS je jasno nastupao kao opozicija u Skupštini, ali ostaće zabeleženo da u protekle 4 godine nijedan odbornik SPS-a nije uložio prigovor na govor načelnika budžeta Tabaševića . Ostaće zabeleženo i da je zbog povišenog tona kojim se Tabašević obratio odbornicima svojevremeno reagovao odbornik DS Duško Rakić rekavši da takvo ponašanje službenika prema odbornicima nije prihvatljivo. SPS i predsedavajući skupštinom tada Milorad Ilić SPS nisu reagovali na ovu pojavu.

Odbornik i šef odborniče grupe SPS-a Djordje Pavlović u sledećem izlasku za govornicu je ukazao i na manjkavosti rebalansa ukazujući na smanjenje troškova za putovanja na poziciji gradonačelnika: „Neće svi doći u Valjevo, mora negde i da se ode , ako toga nema onda nema ni investicija ničega . Vidimo da ovih dana dolaze ministri daju Vam podršku, ali će to proći i onda ćete ostati u situaciji da vi morate da tražite, ako nema putovanja ne vidimo kako ćete to ostvariti“.

Na ovu primedbu gradonačelnik Gojković je odgovorio značajno kasnije rekavši da su samo troškovi smanjeni , a ne ukinuta putovanja.

Odbornici JS Mila Grujičić i Dragan Popović izneli su predloge vezane za rodnu ravnopravnost i predloge o uredjenju grada , rešavanju problema koji postoje poput kanalizacije, vodovoda. „Ovde pričamo o vrlo važnim temama, ne znam da li znate ali bolnica oduvek svoje otpaddne vode ispušta u kanalizaciju bez ijednog filtera to treba da se nadje u budžetu i da se reši“, rekao je Popović navodeći neke od problema koji postoje , a koji po mišljenju odborničke grupe SPS-a čiji je Jedinstvena Srbija član , nisu obuhvaćeni budžetom i rebalansom.

Šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić u više navrata za skupštinskom govornicom je ukazao na činjenicu da je novi gradonačelnik nasledio budžet. „Treba imati u vidu da je gradonačenik od skora preuzeo dužnost i da su njega i njegove saradnike sačekale već formirane pozicije i budžet. Razumljivo je da načelnik budžeta kao što je to i ranije bila praksa, svih prethodnih godina, obrazlaže pozicije. Kada bude predlagan novi budžet koji će kreirati gradonačelnik o tome će i govoriti i o tada ćemo moći ovde da diskutujemo o budžetu na taj način“, rekao je Rstić.

Socijalisti su do kraja ostali dosledni stavu da Gojković treba da govori jer se iz njegovog izlaganja , kako je rečeno, mogu videti planovi za naredne godine.

Odlukom o drugom rebansu prihodi budžeta smanjeni su na 3,2 milijarde dinara iz sredstava grada i 184 miliona iz sredstava drugih budžetskih korisnika tako da su drugim rebalansom ukupna javna sredstva rebalnsom planirana na iznos od 3, 4 milijarde . Rebalans praktično predvidja ostvarenje sredstava manje za 10,44% od planiranog za 2020. godinu.

11 comments on “SPS promenio stav , oštra kritika rebalansa u Skupštini

 1. Mario

  Sps nije promenio svoj stav.Oni samo salju pametne poruke Sns .Mislim da vladajuca koalicija nerazme poruku Sps.Kad budu shvatili bice im kasno.

  Reply
 2. Luka

  Dal je moguće da Vi branite Bobin budžet? Vas budžet? Bobin budžet? Pa da to je isto

  Reply
 3. Mare

  Našao se Đole Pavlović „uspešan“ kadar sps‐a čini mi se bio direktor Vodovovoda. Sve vreme opstruisali diskusiju! Kome normalnom može da smeta smanjivanje troškova gradonačelnika za putovanja i uopšte administracije!!!???

  Reply
  1. Ja

   A jok. Treba slusati otpustenog pandura sa falsifikovanom diplomom. Uostalom svi vi sendvicari imate slicne biografije i ne bas mnogo mozga.

   Reply
 4. Čuvar u zatvoru

  Da je bilo pameti odavno bi bili zabranjeni a funkcioneri odavni u zatvoru

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.