Mionica:Otvorena izložba slika Marije Đokić „Boemi“

U Gradskom parku u Mionici u petak je otvorena izložba slika „Boemi“ autorke Marije Đokić, Mioničanke, nastavnice likovne kulture i umetnice. U nesvakidašnjem ambijentu na otvorenom prostoru posetioci su imali priliku da vide petnaest portreta Marijinih sugrađanki i sugrađana, koji prema rečima istoričarke umetnosti Milice Mihajlović sublimiraju lični izraz i poetiku umetnice koja svoju inspiraciju pronalazi na rodnom tlu.

– Ciklus „Boemi“ je nastao u protekle dve godine i umetnica u njemu ispituje odnos čoveka i kafane mioničkog društva. Svet Marije Đokić neguje modernu misao, prikaz realnog i ovozemaljskog, ćudljivog i čulnog, a tema kafane vezana je za početke modernizma u slikarstvu i bila je deo prikaza savremenog života. Dinamičnost scene često nadvlada statičnost portretisanog kroz ustreptale pokrete figura, čime umetnica postiže snažan emotivni naboj, njihov zajednički imenitelj-rekla je Milica Mihajlović na otvaranju izložbe.

Marija Đokić se u svom obraćanju zahvalila opštini Mionica i ovdašnjem Kulturnom centru na svesrdnoj pomoći u realizaciji izložbe, kao i Mioničanima čiji su se portreti našli na platnu. Takođe, istakla je da je ovo samo prvi deo trilogije „Boemi“ koju će u narednom periodu zaokružiti još dve izložbe. Izložbu slika „Boemi“ ljubitelji likovne umetnosti narednih nedelja mogu pogledati u Klubu Kulturnog centra u Mionici.

A.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.