Lokalni front: Poslednji dani stare – Prvi dani nove garniture

Lokalni front konferencijom za novinare osvrnuo se na prvih mesec dana rada novegradske vlasti i nečinjenja stare gradske garntuure. Front je još jednom ukazao na činjenicu da je sednica Skupštine grada mogla biti organizovana i u proteklih osam meseci.

Aktivista Lokalnog fronta Dejan Djerić, konstatovao je da su prvi aplauzi novoj lokalnoj vlasti opravdani i zasluženi : „Prvi aplauzi koje smo prethodnih dana slušali, a koji su upućeni novoj  garnituri u Karađorđevoj 64. zasluženi su za najavljeno otvaranje sednica gradskog veća prema javnosti. Delimično su zasluženi i za vraćanje u zakonske okvire koeficijenata po kojima je doskorašnja garnitura sebi i svojima zaračunavala  nezaslužene zarade. Najzad, radi se samo o  izvršenju naloga državnog revizora koji je i utvrdio nezakonitosti u isplati zarada gradonačelniku i kamarili“.

On kostatuje i da je praksa takva da  nije red novu vlast napadati pre nego što prođe poslovičnih 100 dana, ali i postavlja pitanje da li je red da najviši organ lokalne samouprave ne funkcioniše gotovo osam meseci?

„Ono što je LF VA tvrdio u aprilu, dokazano je u avgustu. Sve vreme su postojali, kao što i danas postoje uslovi za održavanje sednica Skupštine grada. Stara garnitura se oglušila o apel  odbornika Ljubomira Radovića koji je krajem aprila dopisom obavestio tadašnjeg zamenika predsednika Skupštine o zakonskim, poslovničkim i tehničkim mogućnostima da se sednice najvišeg organa naše samouprave održavaju u sali Centra za kulturu. Setimo se, gradska izborna komisija je rezultate izbora proglasila već 22. juna. Rešenje o dodeli mandata odbornicima nosi datum  2. jul.Ipak, konstitutivna sednica Skupštine grada održana je tek 18. avgusta! Ostaje otvoreno pitanje kada će biti održana sledeća? Možda 18. oktobra?“, upitao je Djerić.

Odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović konstatovao je da  još nije predstavljen završni račun budžeta za prethodnu godinu. „ A bili smo toliko nestrpljivi da pohvalimo rezultate jednog od najboljih budžeta u Srbiji, kako su ga nazvali partijski mediji dobro plaćani našim novcem. Čuli smo da je na sednici Gradskog veća bilo govora o izvršenju budžeta za šest meseci ove godine. Tog izveštaja još nema na zvaničnoj internet prezentaciji grada. Doskorašnji gradonačelnik, sada odbornik aktuelne Skupštinske većine, je u 2020. godini najavljivao pravi bum; kako stvari stoje sa ovogodišnjim budžetom, izgleda da će ga mnogo bolje opisati reč – TRAS!“ rekao je Radović.

On navodi da s druge strane vreme prolazi i da je po budžetskom kalendaru vreme  za pripremne radnje za izradu budžeta za narednu godinu.“ Vreme je i za promišljanje o drugim, dugoročnim, strateškim dokumentima grada. Valjevo od 2010. ima Startegiju lokalnog održivog razvoja; rok trajanja ovog zaboravljenog dokumenta ističe 31. decembra. Nije li vreme da se započnu bar prve pripreme za usvajanje strategije razvoja za narednih deset godina? Ne verujemo da građani Valjeva ovu Strategiju smatraju suvišnom. Mnogo je verovatnije da od strategije beže partijski poslenici koji nemaju vremena za čitanje planova i programa, pogotovo planova i programa u koje su ugrađeni indikatori za merenje uspešnosti njihovog ostvarivanja. Takav primer je i Plan kvaliteta vazduha usvojen 2016. I potpuno zaboravljen“, rekao je Radović .

Radović je stim u vezi izneo i činjenice iz nedavno objavljenog izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha u 2019. koji je  potvrdio da Valjevci ostaju  šampioni u udisanju čestica PM10 i PM2,5. Već osam godina uzastopno vazduh nad našim gradom je vazduh najniže, treće kategorije. Potrebne su hitne mere, ne bajke o gasovodima, ili o subvencijama za zamenu grejnih tela.

„Izveštaj Agencije je jasan kao dan: za zagađenost vazduha nad Valjevom najveći krivci su zastarele energane, kao što je ona u „Krušiku“, i individualna ložišta. Valjevcima neće pomoći subvencije za nova vozila koja predlaže tehnička vlada; drumski saobraćaj sada stvara svega 6% čestica PM10 i 5% čestica PM2,5. O predizbornom otvaranju pripremnih radova za pripremne radove na putu Slovac – Nepričava ovoga puta nećemo govoriti. Nećemo ni o industrijskoj zoni i stranim investitorima koji nikako da pronađu Valjevo na svojim kartama. Za te teme, na žalost, imaćemo još dosta prilika u periodu koji je pred nama“, zaključio je odbornik Radović.

8 comments on “Lokalni front: Poslednji dani stare – Prvi dani nove garniture

 1. Selo moje Pocuta

  Ova dvojica su poslednji članovi Fronta i jedina dva iskrena prijatelja Pocute. Izdali su ideje izlaskom na Vuciceve izbore i dokazali da su lažna opozicija, što se godinama pre toga i šuškalo. Sad mogu da dube na trepavicama I da izmisle vakcinu za Koronu, ali ama baš ništa ne bi me privuklo da pročitam ili čujem šta kažu. Narod je pokazao koliko su bitni na lažnim izborima – 1 odbornik.

  Reply
  1. Srboljub

   Jeli oni lazu ili govore istinu? Ako govore istinu, hoce li pokusati nesto da promene? To je tema teksta. Izdaje, pripadnosti, Pocuta, Slovac, Kotesica i ostala partiska kulovistika treba da su odvojena tema. Da li zakonska, politicka, moralna, materijalna, to klupko treba posebno odmotavati.

   Reply
  2. Teacher

   Ne misliš da je bilo dosta 6 meseci napada? Ne misliš da bi možda mogao/la da se opet malo okreneš njima i tako britko analiziraš?

   A, oni te plaćaju? Onda ništa.

   Reply
 2. Referent

  Mo’š misliti Đenka kritikuje i ima mišljenje….. Znači, nema dalje…. Ovi iz LF, na poslednjim izborima osvojili 1 odborničkih mandat, a sa ovakvim „pojačanjem“ u vidu muzičara u pokušaju neće dobiti ni 1glas, a odborničkih mandat će biti misaona imenica…..

  Reply
 3. Teacher

  Jesi ti mlađi referent u 55oj godini, kao Dimitrije Pantić? Idi dogovori se sa Šojićem oko unapređenja. 😘

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.