Krizni štab Srbije:500 000 dinara minimum kazna za nepoštovanje epidemioloških mera

Krizni štab Srbije  uputio je pisma svim gradonačelnicima i predsednicima opština u kojima ih podseća na to da su dužni da obezbede poštovanje svih epidemioloških mera na svojoj teritoriji, bez izuzetka i da bilo kakvog tolerisanja nepoštovanja mera neće biti.

Ukoliko uoče makar i minimalno nepoštovanje preventivnih mera, nadležni organi su u obavezi da postupaju u skladu sa zakonom i takvo ponašanje sankcionišu. Ovo se pogotovo odnosi na organizatore različitih događaja širom Srbije, čija je obaveza da obezbede sve uslove kako zdravlje građana ne bi bilo ugroženo.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je Krizni štab prošle nedelje relaksirao neke mere zbog dobrih rezultata, računajući na ličnu odgovornost i poštovanje mera, ali da se to nije desilo.

„Danas smo imali vanrednu sednicu štaba jer ne želimo da ugrozimo polazak u školu i zdravstvene radnike. Dobili smo snimke okupljanja u zatvorenom prostoru sa 200, 300, pa do 600 ljudi, ‘pena partija’ sa više stotina učesnika, a nije vreme za to i odlučili smo da to nećemo tolerisati“, rekao je ministar ,a  prenose nacionalni mediji.

On je dodao da je do sad napisano oko 100 prekršajnih prijava, a da će od sada zajedno pripadnici Ministarstva zdravlja i policije kontrolisati okupljanja, a da je otvoren i broj 011-635 03 22 na koji građani mogu prijaviti one koji ne poštuju mere.

„Kazne su 500.000 dinara minimum, nećemo o manjim kaznama da razmišljamo jer je najvažnije zdravlje“, rekao je Lončar i dodao da jedan dan lečenja na intenzivnoj nezi košta više od 1.000 evra, te da državu mnogo košta ta neodgovornost, prenosi list Danas.

Dozvoljeni broj  okupljenih lica je 30.

5 comments on “Krizni štab Srbije:500 000 dinara minimum kazna za nepoštovanje epidemioloških mera

 1. Pjerili

  Poštovani,
  Ovakvu meru trebalo je doneti na samom početku pandemije-korona virus. Pitanje je zašto ova kaznena mera (jer u pitanju je zdravlje) nije doneta kada je proglašeno vanredno stanje? Na ovakva pitanja neko je dužan da građanima Srbije da odgovor.

  Reply
 2. Trla baba lan

  Da, da, i onda sns predsednik opštine Tutin, u jeku pandemije pravi svadbeno veselje sa 300 zvanica za kćerku. Mediji su pisali o tome. Šta je sa kaznom za tog gospodina? Šta je sa vašarom u Jovanji?

  Reply
 3. Danijel

  Mnogo puta sam primetio da organi reda prolaze i ne vrše svoju dužnost. Da li ne smeju ili su potplaćeni od vlasnikaa kafana ili nešto treće,. Neretko je da su vlasnici kafića članovi političkih stranaka koje su obično na vlasti. Otuda dolazi to bahato i nadmeno ponašanje i nepoštovanje nijednog principa, lično bogaćenje je iznad svega čak i iznad zdravlja!

  Reply
  1. Sin anarhije

   NE smeju jer je vlasnik lokala u vladajucoj stranci . potplaceni su od strane istih i ono najvaznije svi se znaju iz rodnih sela po ovoj ili onoj rodbinskoj liniji …. tako ce biti doveka, ovo je Srbija , ENDE …

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.