Gradonačelnik Gojković dočekao djake prvake

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković ovog jutra dočekao je i pozdravio djake prvake u Trećoj osnovnoj školi. Shodno epidemiološkoj situaciji i merama koje su na snazi gradonačelnik i direktor škole bez fizičkog kontakta pratili su decu do ulaznih vrata u školu.  

„Želim prvo da svim djacima prvacima poželim srećan polazak u školu, ali ne samo njima već i ostalim učenicima, njihovim nastavnicima , učiteljima srećan početak nove školske godine. Svima onima koji rade u prosveti u Valjevu i djacima svih škola šestitam početak nove školske godine. Svi znate da nismo imali završetak školske godine u klasičnom smislu i nekih šest meseci sve se odvijalo po drugačijim pravilima kao i sam početak ove školske godine. Za to vreme smo pokazali snalažljivost i sposobnost da se prilagodimo novoj situaciji. Promenjen je i metod učenja i shvatili smo koliko je bitno da naša deca provode vreme u svojim školama. Iz tog razloga pred početak ove školske godine Grad Valjevo je uložio i dodatni trud kako bi sve škole i u selu i u gradu bezbedno krenule sa radom“, rekao je gradonačelnik Gojković objašnjavajući da zbog same situacije vezane za korona virus  nije u mogućnosti da poseti sve škole, ali da se njegova čestiitka odnosi na svu decu Valjeva.

On je naveo da su škole dobro snabdevene sredstvima za zaštitu , dezonfikovane su , ali i naglasio da Grad stoji na raspolaganju i roditeljima i učenicima. „Ja apelujem na dodatnu odgovornost svih nas kako bi naučili našu decu da čuvajući svoje zdravlje čuvaju sve nas. Apelujem na sve da se pridržavaju propisanih mera, nose maske , dezinfikuju ruke , održavaju distancu i održavaju higijenu prostora. Kada sve ovo postane navvika mislim da će ostati dovoljno prostora i vremena i za učenje i za vredan rad, ali i za druženje i stvaranje novih lepih uspomena koje priznaćete nosimo posle kroz ceo život. Uloga škole pored edukacije je i postavljanje temelja za ceo život“, rekao je Gojković.

Na pitanje Vamedie da li je i u Gradsku upravu stigao dopis o rigidnom poštovanju mera od Kroznog štaba Srbije Gojković je odgovorio potvrdno: „Dopis je stigao, imali smo i sastanak sa načelnicom ŠU  gde je tačno precizirano kako će se nastava odvijati, kakve su mere kojih se svi moraju pridržavati. Jako je važno da smo svim školama obezbedili sredstva za zaštitu i mislim da smo time svima omogućili bezbedan početak školske godine“.

Zajedno sa gradonačelnikom prvake je dočekao u pkolskom dvvorištu i direktor Treće škole Zoran Simić.

„Naša škola jutros počinje sa radom , pripremili smo sve što je potrebno za zdravstvenu bezbednost učenika. Ove godine imamo 132 djaka prvaka, a ukupno imamo oko 1000 učenika . Sve je dezinfikovano, radićemo u tri smene , a teća smena se završava u 17.35. Stariji idu u dve grupe“, rekao je direktor škole Zoran Simić.

On navodi da su na jučerašnjem upoznavanju roditelji imali uglavnom pitanja vezana za zdravstvenu bezbednost dece . „Roditelji prvaka su imali priliku da vide prostor , daa se upoznaju sa načinom organizovanih smena , rasporedom . Prigovora nije bilo, a zanialo ih je uglavnom da li imamo sva sredstva koja su nam potrebna za dezofekciju što inače imamo“, objasnio je direktor škole.

BROJ UČENIKA PRVOG RAZREDA U ŠKOLSKOJ 2020/21. GODINI

GRADSKE ŠKOLE

 1. „Prva osnovna škola“ – 103
 2. OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“ – 65
 3. OŠ „Andra Savčić“- 132
 4. OŠ „Nada Purić“- 46
 5. OŠ „Sestre Ilić“ – 82
 6. OŠ „Milovan Glišić“- 75
 7. OŠ „Desanka Maksimović“ – 57

UKUPAN BROJ UČENIKA PRVOG RAZREDA U 7 GRADSKIH ŠKOLA: 560

SEOSKE ŠKOLE

 1. OŠ „Sveti Sava“ Popučke- 14
 2. OŠ „Prota Mateja Nanadović“ Brankovina- 18
 3. OŠ „Stevan Filipović“ Divci- 13
 4. OŠ „Dragoljub Ilić“ Dračić- 6
 5. OŠ „Zdravko Jovanović“ Poćuta- 10
 6. OŠ „Milovan Glišić“ Valjevska Kamenica- 21
 7. OŠ „Miloš Marković“ Donje Leskovice- 9
 8. OŠ „Ilija Birčanin“ Stave- 13

UKUPAN BROJ UČENIKA PRVOG RAZREDA U 8 SEOSKIH ŠKOLA: 104

UKUPAN BROJ UČENIKA PRVOG RAZREDA U ŠKOLSKOJ 2020/21. GODINI NA TERITORIJI GRADA VALjEVA: 664

Za delatnost  osnovnog obrazovanja je ove godine planirano nešto više od 196 miliona dinara iz budžeta grada , a za srednje obrazovanje 96,5 miliona dinara.

U više navrata je ponovljeno i da je obezbeđeno  dovoljno novca iz budžeta Grada, za nabavku potrebnih dezinfekcionih sredstava za bezbedan polazak u školu i realizaciju svih epidemioloških mera zaštite učenika i zaposlenih.

Inače,  ove godine za stipendiranje najboljih učenika i studenata Valjevo je  izdvojilo 28 miliona dinara.

7 comments on “Gradonačelnik Gojković dočekao djake prvake

 1. The end

  Broj dece koji pohađaju školu po prikazanoj statistici je poražavajući i zabrinjavajući. U Četvrtoj osnovnoj samo 46 prvaka ili 1,5 odjeljenje. Nestajemo narode i grade moj.

  Reply
 2. PedjaVa

  Jesu li ovi ljudi culi za ili videli kravate?Njih iz sns nista ne pravi covekom,ali bar nesto neka lici kako treba

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.