Grad odustaje od kredita za Ulicu Vuka Karadžića

Pred gradskim odbornicima 30. septembra naći će se odluka o odustajanju od kreditnog zaduženja za izgradnju Ulice Vuka Karadžića. Trenutno je u toku preprojektovanje .

Rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića najavila je vadajuća garnitura 2017. godine. Već tada bilo je rečeno da se radi o velikom projektu koji će biti realizovan u 2018. godini ukoliko projektovanje bude završeno.

Ipak tek 2018 godine raspisuje se tender na koji se isprva niko ne javlja . Projektom se tražila izrada svih neophodnih gradjevinskih elemenata kako bi ulica dobila novi izgled što podrazumeva: saobraćajnicu, signalizaciju, odvode za kanalizacione i atmosferske padavine, zelenilo, parkiranje i osvetljenje. Zanimljivo je da se ovim tenderom tražilo i projektovanje biciklističke staze na potezu od Pantićeve ulice do Knez Mihailove.
U budžetu grada za izradu projektno tehničke dokumentacije tada je bilo  predvidjeno 1,2 miliona dinara dok je za rekonstrukciju ulice budžetom opredeljeno 41,6 miliona.

Prošle godine, 2019. god, za rekonstrukciju ove ulice bilo je predvidjeno 41, 6 miliona dinara bez PDV-a , ali je tada obelodanjena i informacija da rekonstrukcija ulice po projektu treba da košta čak 180 miliona dinara. Gradonačelnik Gvozdenović izjavio da novca nema , ali u svetlu tadašnjih dogadjaja pokušava da kao krivca za radove navede JKP Vodovod koji je u junu 2019. godine rekonstruisao vodovodnu mrežu u ovoj ulici , a na osnovu plana i programa za tu godinu koji je usvojila gradska Skupština. Bila je to još jedna godina lažnih obećanja .

U medjuvremenu gradjani su se snažno suprotstavili nameri gradske vlasti da po postojećem projektu poseče stabla u ovoj ulici. Kampanja protiv seče  je do te mere iznervirala tadašnjeg gradonačelika Slobodana Gvozdenovića da je  javno posredstvom svojih medija vredjao gradjane koji su se protivili.

Na sednici Skupštine početkom 2020. godine, gradjani su mogli da saznaju da će Grad Valjevo podići  kredit u iznosu od 150 miliona dinara kako bi u Valjevu konačno bila rekonstruisana Ulica Vuka Karadžića. Na istoj sednici dato je I objašnjenje da će nedostajući deo novca potom dati grad. Ni na ovoj sednici niti ikada kasnije nije se moglo čuti koliko bi zapravo trebalo ulica da košta, ako 150 miliona koliko bi se grad zadužio, nije dovoljno, a ranije se govorilo o ciframa do 50 miliona dinara.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća u okviru Druge izmene plana komunalne gradnje jasno je saopšteno da kreditnog zaduživanja neće biti za ovu ulicu , a da se trenutno radi preprojektovanje postojećeg projekta. Po informacijama do kojih je došla Vamedia preprojektovanje je neophodno kako bi se smanjili troškovi koji nisu potrebni.

Sve ovo upućuje na zaključak da će ova ulica biti radjena u narednoj godini, ali ne iz kredita kako je to nameravao ključni dvojac Gvozdenović- Milutinović u prethodnom sazivu. Da Ii zaista I hoće , posle 4 godine najava I lažnih obećanja , ostaje da se vidi. Ono što je već vidljivo, jeste da je ova centralna gradska ulica ruglo našeg grada.

8 comments on “Grad odustaje od kredita za Ulicu Vuka Karadžića

 1. Istina

  Neverovatno, kakva nesposobnost bivše i sadašnje vlasti u Valjevu.
  Bravo za komentar na kraju teksta.
  Međutim, ja bih za ovo sve na odgovornost. Bivše, a i sadašnje predstavnike vlasti ako za 100 dana ne rekonstruišu pomenutu ulicu. Kakv je to način, izlomismo i noge i automobile…
  Garantujem da dovedemo poljoprivrednika iz Donjeg Taora sa 4 razreda škole, dobrog i odgovornog domaćina, da bi našao način i ulicu rekonstruisao za 3 meseca. Naravno dobar domaćin pozajmi pare i to onoliko koliko je potrebno, završi posao da svima bude bolje. E, tako rade pravi domaćini i vispreni ljudi. Ovde ne pomaže ni obrazovanje, a ni novac. Džabe im obezbeđivati i davati novac…
  Da li gospodin Gvozdenović zna da je svako drvo vredno života i da su to nečija pluća…?
  Raduje me spominjanje biciklističkih staza…
  Grad mora da se „preprojektuje“. Moraju da se pojedine ulice proglase jednosmernim, urade biciklističke i pešačke staze i ponovo da se odrede parking mesta za naplatu. Imamo danas parking mesta na samim raskrsnicama, ispred trafika, parking mesta gde kad se parkiramo i otvorimo vrata ona direktno idu na kolovoz i ugrožavaju učesnike u saobraćaju… Bruka kako je neko odredio i prvi put iscrtao parking mesta, a onda se niko ne odriče para kako bi se situacija malo popravila. Isto kao i „Šešeljev“ porez za oružje koji niko neće da ukine i koji je doprineo i dalje doprinosi da se samo poveća broj oružja na crno…Moraju se zaustaviti gradnje solitera bez dovoljnog broja parking mesta i bez dovoljno zelene površine u okviru zgrade. Pretvorsmo sve u beton i asfalt. Zašto ne pogledate „Titova“ naselja kolika su im dvorišta i drvoredi.
  Elem, ako ulicu ne rekonstruišu za 100 dana, građani treba da izađu i da traže ostavke čelnih ljudi u opštini.
  Samo da ne zaboravimo na smrt koja još malo ponovo pali svoje motore, a to je aerozagađenje. To se mora rešiti za dve godine, ili nas nema… Angažovati starne konsultante da naprave studiju i da se vidi šta je najjeftinije i najbrže i kako da se obezbede sredtva i subvencije, to je najpreče…

  Reply
 2. Hiram

  Da smo imali sposobnu (i normalnu) vlast, ulica je mogla da bude rekonstruisana u nekoliko godišnjih faza (kao što je svojevremeno urađeno i sa Karađorđevom ulicom) i do sada je mogla da bude kompletno završena. Nama, stanarima ove ulice, ostaje samo da se nadamo da nam za prolazak ovom ulicom neće biti neophodni traktori i gumene čizme, jer je stanje sve gore i gore.

  Reply
 3. Duplo golo

  ISTINA apsolutno istina, sve tačno ali zalud sve je uzalud ovo je kao realni košmar.Od nekada elitnog grada sada je to obična kasaba od ulica parkova ustanova sve zapušteno do očaja, nema prioriteta u bilo čemu .Stanovnici ove kasabe tumaraju bauljaju polusvet koga ne zanima ništa sem pukog preživljavanja .Krenite ulicama grada,pogledajte ljude koji hodaju tu je svega samo ne rođenih u ovom Valjevu, da tako je a niko se ne zapita zašto je to tako a posle posle je već kasno …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.