Abro fest onlajn i na televiziji

Jubilarni 15. „Abro fest“ ove godine, zbog epidemiološke situacije i mera koje su na snazi , biće upriličen na potpuno drugaćiji način. Naime, dve premijere koje su predvidjene za „Abro fest“,  a koji se tradicionalno održava u poslednjoj sedmici septembra, biće upriličene pred praznom dvoranom, dakle bez prisustva publike.

Ipak, valjevski ljubitelji pozorišta će najnovija ostvarenja Gradskog pozorišta „Abrašević“ moći da pogleda na online platformi, kao i na programu TV Valjevo Plus.

Predstava  „Urnebesna tragedija“ po tekstu Dušana Kovačevića imaće, nakon dvomesečnih priprema, premijerno izvodjenje  u petak, 25. septembra u večernjim satima, a u subotu u 21 sat će biti emitovana na programu valjevske televizije VA PLUS.  Za predstojeći vikend će biti postavljena i na YouTube kanalu Gradskog pozorišta „Abrašević“.  Premijera predstave „Otvaranje dosijea“,  koja je inače praizvedba teksta nastalog po motivima dela Matije Bećkovića, biće odigrana, takodje bez prisustva publike, 30. septembra na sceni Centra za kulturu. Nakon toga (dan kasnije) biće prikazana na programu TV VA PLUS,  a biće dostupna i online na internet kanalu.

“ Ne odustajemo od „Abro festa”, posebno zato što je jubilarni, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije primorani smo da ga upriličimo na jedan istorijski drugačiji način, na način na koji to nikada ranije nismo radili. Nakon dva meseca proba, na kojima smo radili krajwe oprezno i odgovorno, imamo dve premijere koje ćemo igrati pred praznom dvoranom! Nisam siguran kakav će to osećaj biti za nas, sigurno daleko lošiji nego kada ima publike za koju se predstave i prave. Valjevski ljubiteqi pozorišta će moći da pogledaju naša ostvarenja na onlajn platformi i televiziji. Na ovaj način imamo priliku da dosegnemo do velikog broja ljudi, no naravno, ne može se porediti gledanje pozorišne predstave u dvorani i na televiziji, ma koliko da je dobro snimqeno. Obično se misli da je reakcija publike samo aplauz i smeh, a mnogo važnija reakcija je ćutanje, muk. Glumci, kada su skoncentrisani, ne vide publiku, ali samo prisustvo publike, njihovi pogledi, fokusiranost, koncentracija, poneki uzdah kada je nešto važno, dramatično, sve to je strahovito podsticajno za svakog glumca”, kaže Branko Antonić, umetnički rukovodilac Abraševića.

Nažalost, još u junu dogovorene gostujuće predstave „Malogradjanska svadba“ u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu  i „Ručni rad“ teatra „Promena“ iz  Novog Sada biće odložene  i odigrane kada to u narednom periodu bude dozvoljavala epidemiološka situacija. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.