Zarade u korona mesecu daleko ispod republičkog proseka

Prosečna zarada (bruto) obračunata za april 2020. godine iznosila je  u Srbiji 81 486 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 58 932 dinara. Prosečna neto zarada u Valjevu za isti mesec bila je 52 159 dinara.

Valjevci su u aprilu zaradili u proseku 52 159 dinara dok sa zaradama u KO prednjači Lajkovac sa prosečnom zaradom 69 029 dinara. U istom mesecu  u Ljigu je prosečna zarada bila 53 868, u Mionici 46 120, u Osečini 45 467, Ubu 53 600 dinara.

Sudeći po ovoj tabeli i podacima Zavoda za statistiku Valjevo je po prosečnim neto zaradama u aprilu bilo iza Lajkovca, ali i iza Ljiga i Uba.

Prosek zarade u Valjevu i dalje podiže javni sektor, a pokazatelji o zaradama se preuzimaju na osnovu podnetih poreskih prijava o zaradama. April je bio mesec vanrednog stanja i korona virusa kada u Valjevu mnoga preduzeća u privatnom sektoru nisu radila. Po nazvaničnim saznanjima zaposlenima je u tim slučajevima isplaćivana samo minimalna zarada ostvarena uglavnom na uplati sredstava od strane države. Iako država tvrdi da korona virus nije umnogome naneo štetu po pitanju ekonomije već narednih dana kada budu objavljeni podaci vezani za maj mesec biće moguće doneti solidnije i reprezentativnije  zaključke.

1 comment on “Zarade u korona mesecu daleko ispod republičkog proseka

  1. Sin anarhije

    Valjevo je odavno sa najgorim zaradama u Srbiji , a u naredne 4 godine radikalske vlasti bice jos gore …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.