Valjevske inovacije-Prvo priveli kraju izgradnju pa tek onda kopaju za rasvetu?

Dok se grad hvali izgradnjom rasvete na skveru u Kolubari II isti radovi praktično su pre završetka projekta izgradnje skvera isti u potpunosti devastirali. Izgradnja skvera I elektrifikacija su dva različita projekta od kojih jedno ffinansira država , a drugo grad.  Realno je pitanje gradjana da li je najpre trebalo uraditi elektrifikaciju , a potom početi projekat izgradnje skvera?

Radost za mališane u Kolubari II nije dugo trajala. Naime, izgradnju skvera u ovom naselju finansira Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, u saradnji sa gradom Valjevom. Vrednost radova je 5.437.916,40 dinara sa PDV-om, a radove je izvodilo preduzeće „Edifikator“ iz Mionice. Iako je rok od 60 dana za završetak radova prošao, epidemija korona virusa odložila je radove za neko vreme.

uništene staze

Ipak na izvedene radove stigle su brojne primedbe gradjana. Po zakonu dok se primedbe ne otklone nemoguće je predati okončanu situaciju , isplatiti izvodjača u celosti , ali još važnije nije moguće ministarstvu predati izveštaj o utrošenim sredstvima I završenoj izgradnji.

Kako Vamedia saznaje primedbe gradjana odnosile su se na travu koja nije odgovarajuća, sadnice koje su u lošem stanju. Već na samom igralištu moguće je videti da je trava sve samo ne parkovska , da je prorasla kroz postavljeni malč pa i da je na mestima prerasla visinu sadnica koje jednog dana treba da stvaraju lavirint za decu.

lavirint?

Dok nedostaci nisu otklonjeni I projekat nije završen grad je uveo novog izvodjača preduzeće Procesor Elektronika doo kako bi bila uradjena elektrifikacija. Ovo preduzeće je isto igralište gotovo prerovalo, povadilo kocku od kojih je bila formirana staza , napravilo rovove. Igralište više nije ono što je bilo. Izvodjač radova kako grad tvrdi ima obavezu da vrati sve u prvobitno stanje. Ali koje je to stanje kada projekat izgradnje nije završen I ko otklanja sada nedostatke koji su uočeni?

Rok za završetak radova na igralištu je može se reći I  istekao , a igralište nije završeno. Dok se ne zvrši igralište ministarstvo , ali I izvodjač moraju sačekati. A koga zapravo čekaju?

prerovan skver

Po svemu sudeći čekaju grad koji je uveo izvodjača radova sa zakašnjenjem . Ako se može pretpostaviti, a trebalo bi , odeljenje za infrastrukturu imalo je program svojih radova još u januaru. Već tada se znalo da će biti neophodna elektrifikacija. Zašto se onda čekalo da se radovi na igralištu dovedu gotovo do kraja da bi radovi na elektrifikaciji započeli? Da li je na kraju normalno da ono što je tek upodobljeno bude ponovo razrušeno? Medju brojnim pitanjima vrlo je važno pitanje da li će sada Procesor otkloniti nedostatke koji moraju biti rešeni? Ili će samo zatrpati rovove, pokušati da vrate kocku tamo gde je bila? Ili će preduzeću Edifikator biti ispostavljen račun da otkloni nedostatke? Ali koje ?

Grad ne objavljuje ime izvodjača radova na ellektrifikaciji niti navodi kojim tenderom su otvoreni radovi. Jedini tender koji je moguće pronaći ,a  da se odnosi na rasvetu je tender sa početka godine čiji su rokovi produžavani , a odnosi se na održavanje rasvete gde je još 25. februara preduzeće Procesor dobilo posao za 3.365.857,00 dinara bez PDV-a , a sam ugovor sa ovom firmom grad je objavio mesec dana  kasnije, tačnije 1. aprila .

valjevski mališani na skveru odmah po izgradnji

Ministarstvo je dalo 5,4 miliona dinara , skver nije završen već je devastiran. Da li je ovo preporuka za buduće finansiranje? Ko je dao saglasnost da počnu radovi na elektrifikaciji kad je prethodni projekat tek priveden kraju? Možda je ovo pitanje za načelnicu gradske uprave Jelicu Panjković koja ima potpuni uvid u projekte I daje saglasnost?

Ili šta na sve ovo kažu Master projekt I Harmonija projekt koje sa 7,9 miliona dinara grad plaća kao nadzor nad radovima?  Da li će sada nadzor da objasni ministarstvu šta su oni to nadzirali?

13 comments on “Valjevske inovacije-Prvo priveli kraju izgradnju pa tek onda kopaju za rasvetu?

 1. Borka

  Za te pare deca su dobila dva tobogana da se igraju i neke dve cevi da se provlače. Za te pare su još pola brda betonirali i postavili stazu.
  Za te pare ste mogli ceo zabavni avantura park da naprevite… Gde su ljulaške, penjalice, kućice…..
  Molim nekoga da nam napiše koliko su fakturisana ta dva tobogana

  Reply
 2. Milan NN

  Ovo su socijalisti obecali da ce biti gotovo u oktobru prosle godine? Ko zna ko se tu nakrao. Treba Vucic da posalje organe da istraze sve ovo.

  Reply
  1. Goran Markovic

   Ja ne baranim Socijaliste , ali zasto toliko mrznje , nisu Socijalisti uzeli novac i nije njime novac uplacen ?Dalje ko je na celu grada bio a i sada , jel to gvozdenovic, jesuli to sluzbe koje pripadaju gradu i svaka od tih jedinica ima svog nacelnikai sefa ?Bahato vodjenje grada u predhodnom periodu dokazuje oni sto sam pisao stalno kako ocekivati da gvozdenovic voli decu , kako ocekivati od ljudi koji su u krivicnim prijavama za ne savestan rad ,?Sve ce to biti dok neko ne bude zaglavio u zatvor i onda ce svi da pevaju kao pticice jwer su mnogo hrabri kada trba da kradu i ..Naravno sve se zna ko je zaduzen oko ovih radova i moje pitanje je koja je uloga bila Mihailia Milutinovica Klonfera, da li je iostina da je izigrao neke gradjnae obecanjima i da li je to njegov fah , koja je uloga Trifunovic Zorana ili on samo gradi tamo gde mu gvozdenovic cak i bez nabvki pokaze prstom ion kao pas kada mu gazda baci kosku potrci capi cuti …zadovoljni svi.Bakamunde jedan dan neko ce reci stop ako to narod ne uradi?

   Reply
   1. Rubikon

    Pa Markovicu jesu se socijalisti slikali sa Slavicom Djukic Dejanovic u sred kamanje i hvalali se kako oni to rade? E pa vidim kako rade i ne znam sta ih branis samo.

    Reply
    1. Goran Markovic

     Ja nikog ne branim ako se cita sta sam napisao bas me nesto briga koja patrija ili pojedinac , ali pitanje kome je novac uplacen , ko je rukovodio radovima , koja je firme izvodila radove i zar mislis da se pise bezveze ?Varate se , varate , a sto se tice slikanja pa mnogi su se slikali pa je ulica radjena posle 10 dana i uopste me ne interesuje partija vec lopovluk koji je ocito ne samo u ovoj prici nego i u 90% slucajeva koji dolaze iz sive zgrade .Da podsetim sat bese sa ulicom Vuka Karadzica i mnogim drugim , zar treba deci unistiti zelenilo i mir i postaviti beton pa da li vi razmisljate kada pocenete da lupate po tastaturi ?Ajd kada hocete pametnjakovici ma sve se zna nego malo vas pustimo ovde da kepcete .

     Reply
   2. hajduk

    Nemoj nam samo ti pričati o poštenju. Budi jednom realan, razumem da ti je onaj Konrad nabio kompleks ali jednom bar budi pošten prema sebi i deci,tvojoj deci,kakav ti to posao radiš u svom životu? Da li ti je životni cilj da za kilo bureka pljujes Konrada po portalima i društvenim mrežama? Šta ćeš sutra kad Konrad odleti sa vlasti, da li to znači da i ti ostaješ bez posla,jer nećeš imati koga da pljujes više?!

    Ovaj projekat je projekat Slavice Đukić Dejanović SPS i lokalne samouprave gde SPS ima ključnu reč. Bilo je planirano da se slikaju u kampanji tu, da proglase park otvorenim ali nisu smeli jer je stigla direktiva da nije pametno otvarati neuredjen park. Po društvenim mrežama se širila vest o ovom parku od strane SPS aktivista, rukovodioca stranke, izvodjač radova koji je po nekim sumnjama bio blizak SPS i bivšem direktoru direkcije. Slobodno i po njima bar jednom budite kritički nastrojeni kao što ste oduvek bili prema Konradu…

    Reply
 3. milica

  Ovo sto su napravili nije nikakav park, bruka i sramota. Ovo sve nije kostalo 1000e sa sve onim betonskim plocama, a jos se radilo mesecima. Neko treba ozbiljno da odgovara.

  Reply
 4. Hiram

  Ovo je samo još jedan primer kako (NE) funkcioniše lokalna vlast u Valjevu. Imate i još jedan primer. Evropska unija je finansirala uređenje korita Kolubare na nekoliko lokacija i gradske vlasti su upoznate sa tim. Grad Valjevo finansira uređenje ulice Mirka Obradovića i tokom radova na toj ulici oštećuje već završeno korito, jer su radili odvod vode iz ulice u Kolubaru. Da su gradske vlasti na vreme informisale EU da je u planu uređenje ulice, to je moglo da bude urađeno tokom radova na koritu i ne bi bilo nikakvih oštećenja i duplih radova.

  Reply
 5. Koronadraj

  Ja budala, majko mila!!! Da se čovek prekrsti i desnom i levom rukom!!!
  Ko se sve ovde ugradio??? Klonfer? Trifunvić? Rstić? Svi su mi SUMLJIVI!!!
  Ali, d su budale, budale su na kub!!! Sve SNS stručnjaci, tipa Vesić Bg!!!

  Reply
 6. dusan

  Rok za završetak radova je bio 23.12.2019. godine što nema veze sa koronom. Neko je uzeo novac i uradio loš posao da lošije ne može biti. Projekat je sam po sebi bio besmislen, mnogo lepše i pa donekle i jeftinije je moglo da se organizuje i uredi, nadzorni organ je okrenuo glavu, a gradske službe izgleda ne postoje. Verovatno niko za ovu prevaru neće odgovarati a neko ime bi trebalo da se prozove posle ovoga. Deca ništa novo nisu dobila, a naselja-grad je dobio nedostojan objekat koji bi bilo najbolje srušiti i ponovo ispočetka napraviti po novom projektu. Prozovite nadležne inače ćemo svi ostati glupanderi koje svako šiša kako stigne.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.