U Valjevu „provedravanje“ rešava korona virus?

U situaciji kada broj zaraženih korona virusom iz dana u dan raste , a epidemiolozi sa državnog vrha su podeljeni u mišljenjima, pitanje je kome bi Valjevci trebalo da veruju sada? Meseci Konrada i skrivenih informacija sigurno nisu „karta poverenja“.

Situacija sa korona virusom u Valjevu je nestabilna, ocena je Štaba za vanredne situacije  od 29. juna ove godine. Zavod za javno zdravlje u nizu obaveštenja saopštava da broj zaraženih neprestano raste , ali i objašnjava da brojni uzeti brisevi čekaju analizu pa i da će tek biti većih brojeva i zvanično novih regstrovanih slučajeva.

Komandant Štaba i sada već gradonačelnik u odlasku Slobodan Gvozdenović 23. juna u gostovanju na , logično, Vujić televiziji dao je ocenu situacije. Citirajući Nemce koji tvrde da sa većim UV zračenjem virus slabi Gvozdenović je rekao da s obzirom na trenutak govora  kada je u Valjevu bilo kišovito i hladnije, već narednih dana treba očekivati bolju situaciju sa korona virusom: „Ono što je dosta ohrabrujuće , a to je ovo prolepšanje odnosno provedravanje ili kako bi rekli izvedravanje znači da će prestati kiše i ovo tmurno vreme i samim tim čini mi se da će situacija krenuti nabolje. Nema tu sad nekih velikih problema u Valjevu, u Beogradu je jednostavno drugačija situacija …“

Na žalost gradjana Valjeva i ova prognoza o „provedravanju“ se samo delimično ostvarila , odnosno u Valjevu je kiša prestala , ali je broj zaraženih porastao.

Оsnov za poštovanje mera koje se daju na nivou preporuka jeste poverenje gradjana u onog ko preporuke daje . Veliko je pitanje za dva meseca vanrednog stanja u Valjevu da li su  gradjani zaista stekli poverenje u sistem koji bi na nivou grada rebao da ih štiti?

Za pomenuti period gradjani su mogli da čuju da nije u pitanju korona virus nego konrad virus, da pijace čas rade čas ne rade, da je zaraza u gradu krenula sa žurke i iz parohijskog doma gde su bili neki Italijani, da je situacija pod kontrolom u trenutku kada je broj zaraženih u Valjevu pretio da prestigne i Beograd kao milionski grad. Za sve to vreme gradjani su teško dolazili do pravih zvaničnih informacija  od strane struke jer ih nije ni bilo. Umesto epidemiologa , infektologa u Valjevu je mogao da govori samo komandant Štaba Gvozdenović. Dok je struka ćutala broj je rastao, a na mestu predsednika Stručno operativnog tima predsedavajući su se smenjivali kao na traci. Najkraće na tom mestu zadržao se dr Zoran Živković ujedno jedini koji se obratio javnosti u ime struke . Mešanje struke odmah je bilo kažnjeno opscenim prozivanjem i blaćenjem od strane gradonačelnikovog portala pa se Živković povukao sa mesta predsednika SOT-a.

Sada kada  se suma sumarum sve sabere i podvuče crta dodajući celom zbiru i prosipanje hipohlorita, nenamensko trošenje novca sa namenskog računa privrednika i naravno izveštavanje gradjana po ceni od 4,1 milion dinara , može li se zaključiti da je poverenje na vrlo niskom nivou?

Kako uopšte poverovati u stepen ozbiljnosti u nameri da se gradjani zaštite ako se čeka „provedravanje“ da reši probleme?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.