Tender za projektovanje postrojenja za preradu otpadnih voda na Divčibarama

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama. Kanalizacija je višegodišnji problem Divčibara.

naslovna/projekat

Kako se u dokumentaciji navodi, zbog rastuće urbanizacije naselja, jedan od glavnih izazova predstavlja problem očuvanja životne sredine i prirodnih potencijala. U okviru unapređenja komunalne infrastrukture neophodno je rešiti pitanje odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

Projektant treba da u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora izradi prethodni izveštaj i idejno rešenje, a 30 dana od dana dobijanja lokacijskih uslova i projekat za građevinsku dozvolu (PGD) i idejni projekatRok za dostavljanje ponuda je 25. avgust 2020.

U tenderskoj dokumentaciji grad daje I informaciju o postojećem stanju fekalne infrastrukture:

Postojeća primarna kanalizaciona mreža je urađena krajem šezdesetih godina sa ukupnom dužinom oko 3.685 m sa profilima: OK Ø300 ‐ 1190 m, OK Ø250 ‐ 1250 m i OK Ø200 ‐ 1245 m. Kanalizaciona mreža je u lošem stanju a trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji glavnog kolektora čiji investitor je Kancelarija za javna ulaganja Postojeće postrojenje obrade otpadnih voda je izgrađeno u dolini reke Bele Kamenice. Nikada od svoje izgradnje nije bilo u funkciji. Sam objekat je urušen, a deo neprečišćene kanalizacije odlazi u reku. U tehnološkom pogledu postrojenje je koncipirano po tehnologiji koja više nije aktuelna i koja je u sadašnjem trenutku u potpunosti prevaziđena i ekonomski nerentabilna.

Ispuštanje prečišćenih otpadnih voda predviđeno je sa desne obale reke Bele Kamenice. U okviru tehničke dokumentacije potrebno je predvideti odgovarajuće vodne objekte i uređenje vodotoka na mestu ispusta na način da ispust i samo korito reke ne budu ugroženi kako za vreme velikih voda tako i za vreme malih voda. Takođe je potrebno predvideti u slučaju velikih atmosferskih padavina prijem i odvođenje do vodotoka količina vode iz kanalizacionog sistema koji ne mogu biti preuzeti na tretman od strane PPOV Divčibare. U Obrazloženju se navodi : “Na osnovu našeg iskustva u korišćenju kanalizacionog sistema u Gradu Valjevu jedan deo korisnika vodu sa oluka sprovodi do unutrašnje kanalizacione mreže, a i postoji mogućnost prodora površinskih voda u kanalizacionu mrežu tako da se u vremenu intenzivnih padavina na ulazu u postrojenje pojavljuju količine otpadnih voda koje se ne mogu preraditi pa ih je neophodno preko razdelne šahte preusmeravati u vodotok.”

Ulaganje u kanalizacionu mrežu na Divčibarama najavio je prilikom posete Divčibarama I predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da će samo kanalizacija na Divčibarama  da  košta 3 miliona evra. Istovremeno Vučić je kritikovao gradsku vlast po pitanju nemara i nerada.

5 comments on “Tender za projektovanje postrojenja za preradu otpadnih voda na Divčibarama

 1. Valjevac

  Neophodan Nam je projekat aerozagadjenja Valjevo. Za gradjane koji nemaju novaca za Djvčibare za odmor, a moraju da žive u najzagedjijem gradu u Srbiji. Ulaganje u Divčibare je ulaganje u malu grupu privilegovanih ljudi koji żive u luksuzu u odnosu na prosečnog Valjevca.

  Reply
 2. Milisav

  Cena na Divcibarama su nerealne. Jedna pljeskavica od 200g je od 600-800 din.
  Vlasnici hotela i restorana mogu sami da srede Divcibare. ali voze dyipove od po 50 000e, ne moze sv.

  Reply
 3. Ludilo

  Cene stvarno nisu normalne,mnogo je ušlo crnoga novca,od svega i svačega,pop Stojadin je završio i treći hotel

  Reply
 4. Sin anarhije

  Potrajace par godina i onda ponovni sunovrat … ne idem gore 25 godina jer ne postoji osnovna infrastruktura i ne pada mi na pamet da idem uopste . Zlatibor bio i ostao zakon , naravno malo Tara malo Kopaonik ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.