Obavezne maske, dezinfekcija, fizička distanca od 2 m

Štab za vanredne situacije grada Valjeva, na telefonskoj sednici održanoj 02.07.2020. godine, doneo je čak 14 odredbi zaključka o merama u cilju suzbijanja epidemije korona virusa:

Zaključak

1.Obavezno je nošenje maski koje pokrivaju nos i usta u zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna  preduzeća, privredna društva, banke, pošte, objekti za promet roba i pružanje usluga, tržni objekti, kladionice i drugi poslovni objekati)  i otvorenom gde nije moguće obezbediti fizičku distancu od 1,0 metar. Broj osoba u objektu određuje fizička distanca od 2,0 metra.

2.Obavezuju se navedeni objekti da na ulazu postave dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom. U objektima je potrebno sprovoditi što češće čišćenje, provetravanje i dezinfekciju. U toaletima  obavezno obezbediti sapun, papirne ubruse i dezinfekciona sredstva na bazi alkohola.

3.Obavezno je nošenje maski koje pokrivaju nos i usta u javnom prevozu (gradski, međugradski i drugi organizovani prevoz) za vozače, redare, kontrolore i putnike, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz u vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost među njima od najmanje 1,0 metar.

4.Obavezno je nošenje maski koje pokrivaju nos i usta u taksi vozilu za putnike, a za vozače i rukavice, kao i stalno provetravanje i dezinfekcija vozila.

5.Obavezuju se ugostiteljski objekati da rad prilagode tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, izuzev porodica sa decom, uz poštovanje obavezne distance od 2,0 metra između stolova. Broj osoba u objektu se ograničava tako da se obezbedi udaljenost od najmanje 2,0 metra od drugih osoba

u svim pravcima. Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavice, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna na ulazu, toaletima i stolovima.

6.Obavezuju se sve obrazovne ustanove (predškolske, školske i visokoškolske), da prijemne i druge ispite, kao i upis organizuju uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2,0 metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica) po preporukama nadležnih ministarstava.

7.Obavezuju se kozmetički, frizerski saloni, saloni lepote, „fitness“- centri i teretane da rad organizuju uz sprovođenje svih mera zaštite preporučenih od nadležnih institucija koje se odnose na zaposlene i korisnike usluga (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).

8.Obavezuju se otvoreni bazeni, „SPA“ i „Wellness“ centri da obezbede i sprovode sve mere zaštite po uputstvu i instrukciji Kriznog štaba i Instituta za javno zdravlje Srbije.

9.Obavezuju se korisnici parkova, dečjih i sportskih igrališta da održavaju fizičku distancu i gde za to ne postoje uslovi, nošenje maske.

10.Obavezuju se stambene zgrade da vrše čišćenje i dezinfekciju zajedničkih prostorija dva puta nedeljno.

11.Obavezno je čišćenje, pranje ulica i javnih površina uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava.

12.Za sprovođenje obavezujućih mera odgovorni su preduzetnici, odgovorna lica u pravnim licima i fizička lica.

13.Obavezuju se gradske inspekcijske službe na vršenje inspekcijske kontrole sprovođenja naloženih mera.

14.Obavezno je sprovođenje mera Kriznog štaba RS.

15.Obavezno je praćenje i ocenjivanje aktuelne epidemiološke situacije od nadležnih institucija i blagovremeno informisanje Štaba.

16.Odredbe naloženih mera primenjivaće se počev od 03. jula 2020. godine.

Štab za vanredne situacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.