Gvozdenović ostavlja probleme svojim nasledicima

Konstitutivna sednica Skupštine grada zakazana je za 18. avgust. Izbor gradonačelnika I članova Veća očekuje se početkom septembra. Novog gradonačelnika I Veće , ali I kompletan saziv očekuje “vruć krompir” u vidu rebalansa budžeta i mnogih drugih nerešenih pitanja.

Nakon izbora održanih 21. juna rok za održavanje sednice I konstituisanje vlasti je 60 dana . Pred sam istek ovog roka u Valjevu će biti održana konstitutivna sednica na kojoj će biti verifikovani mandate odbornika I izabrani predsednik, zamenik I sekretar Skupštine. Pravila nalažu da sednicu otvara najstariji odbornik koji sednicu vodi sve do izbora predsednika I ostalih tela.

Ipak tog dana neće biti izabaran novi gradonačelnik već će njegov izbor uslediti petnaestak dana kasnije , početkom septembra. Na izborima u Valjevu ubedljivu pobedu odnela je SNS koja će u Skupštini imati 31 odbornika , sledi SPS sa 16 mandata, SPAS sa 2 mandata , dok će po jednog odbornika imati Lokalni front I POKS.

Kako se u Skupštini grada nalazi 51 odbornik, većinu čini već 26 odbornika, tako se može smatrati da s obzirom na broj osvojenih odborničkih mandata SNS ima komotnu većinu. Da li bi u Valjevu moglo doći do neke koalicije za sada nije poznato I za to se čeka signal iz Beograda. Po saznanju Vamedie trenutno se ne vode nikakvi razgovori na ovu temu.

Konstitutivna sednica pa ni prva naredna koja će očito proteći u znaku daljeg konstituisanja vlasti , zapravo su više organizacione nego radne sednice. Što znači da bi tek treća sednica mogla biti radna u smislu razmatranja svih onih tačaka dnevnog reda koje čekaju počev od 17. marta.

Valjevo je živelo I u medjuvremenu, ali sednica Skupštine nije bilo. Samim tim nije bilo ni ključne tačke , rebalansa budžeta. U ovom trenutku nepoznato je kakvo je izvršenje budžeta, koje su sve pozicije aproprijacijama menjane, sa koliko novca grad zaista raspolaže. Sve su to ključne činjenice za funkcionisanje jednog grada pa je rebalans praktično nasušna potreba.

Koliko je realno da nova garniture vlasti u roku od nekoliko dana pripremi rebalans veliko je pitanje pa se lako može zaključiti da će “vruć krompir” sačekati novogg gradonačelnika. Istovremeno jesenji meseci uobičajeno protiču I u pripremi budžeta za narednu godinu pa ostaje da se vidi kako će se ova dva posla obavljati istovremeno.

Od trenutka ukidanja vanrednog stanja do izbora bilo je moguće održati sednicu Skupštine , ali ona ipak nije održana, a nije održana ni u zakonskom roku od 30 dana za potvrdjivanje u medjuvremenu donetih odluka od strane gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića , a koje je po zakonu preuzeo iz nadležnosti Skupštine. Sve te odluke po mišljenju pravnika su ništavne , a prateća definicija kada je novac u pitanju I odluke koje su donate s tim u vezi jesu nenamensko trošenje.

Rešavanje problema s tim u vezi takodje čeka novog gradonačelnika.  

Aktuelni gradonačelnik Slobodan Gvozdenović u viša navrata na njemu lojalnoj televiziji je izjavio da se po završetku mandata vraća na staro radno mesto u Opštoj bolnici. Ipak Gvozdenović je na mestu broj tri na odborničkoj listi naprednjaka pa je sigurno da će se naći u situaciji da prisustvuje sednicama Skupštine. Da li će obrazložiti nerad sa mesta odbornika veliko je pitanje I teško verovatno jer svoj mandat završava bez izveštaja o četvorogodišnjem radu. A ne može se reći da gradjani Valjeva nisu želeli da čuju neke činjenice.

Za početak, ako je budžet grada svake godine u proseku bio 3 milijarde , za četiri godine to je 12 milijardi dinara, gde ste ih utrošili? Zašto su za četiri godine kapitalne investicije realizovane sa 17%? Koji su objekti izgradjeni? Koje novine su uvedene? Kako ste rešili aerozagadjenje? Kako ste rešili problem infrastrukture? Zašto su brojni direktori po dve godine u status vršilaca dužnosti? Kako ste pospešili rad javnih preduzeća? Gde su rezultati? Ali i brojna druga pitanja…

Jer realno, ne može vreme “konrada” biti za sve baš krivo…

3 comments on “Gvozdenović ostavlja probleme svojim nasledicima

  1. Ana

    SPS u Surdulici već formirao opštinsku vlast bez SNS(18odbornika SPS,17 SNS) da su u Valjevu u mogućnosti već bi to uradili ne bi čekali odluku Beograda.Narod je jasno iskazao svoju volju i sa njom se ne treba igrati,drugovi iz SPS ne mogu biti u opštinskoj vlasti .

    Reply
  2. Jovanov Ivo

    Što vruć?
    Nova većina i novo veće ne usvoji odluke o davanju sredstava Radio Valjevu i VTV, kao ni po onom drugom računu sa pozivom na 2019.
    Onda svi što su dobili sredstva a manifestacije otkazane, da vrate pare.
    Nema potrebe za rebalansom, preda ugovore Veterinarija i Sanitra privrednom kriminalu. A onda ide na broj zaposlenih, smanjuj u gradskoj kući. Hotel Jablanica preuređuj za Višu medicinsku. Sraru VI školu u Urgentni centar.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.