Da li će iko odgovarati za stanje u Apotekarskoj ustanovi?

Koliki su stvarni dugovi apoteke teško je reći. U saopštenju koje je grad svojevremeno objavio pisalo je da su „oko 74 mliliona dinara“ u materijalu koji nije podeljen medijima , ali jeste članovima Veća, cifre koje se navode kreću se od 60 preko 87 do čak 100 miliona dinara. Grad je saopštio i da stanje sa prostorijama Apotekarske ustanove nije uredjeno, što je bila obaveza osnivača tj grada, ali po svemu sudeći po materijalu koji su dobili članovi Veća , još mnogo toga nije uredjeno. Od tada do danas ni reči o apoteci.

Iako nije jasno kako jedna ozbiljna institucija kao što je Gradsko veće može nakon sednice saopštiti da su dugovi Apoteke Valjevo „oko 74 miliona dinara“. Ovakva izjava praktično svedoči da najpre nema ozbiljnosti samom pristupu problema , ali i da možda ni Veće ne zna o kojoj se cifri radi. Pored činjenice da na kraju neko mora snositi odgovornost za stanje vezano za ovu ustanovu i sa strane grada , ali i rukovodstva i Nadzornog odbora , evidentna je činjenica da je razmatranje ove tačke na sednici Veća bez verifikacije i stava Skupštine grada i nema neku vrednost pa se ono što je tada zaključeno može smatrati kako se i navodi u saopštenju grada „putem“ za rešenje problema. Put je u izdavanju prostorija za koje se ne zna u čijem su vlasništvu.

Ali, ako naspram tih „oko 74 miliona dinara“ postavimo cifre koje se nalaze u materijalu podeljenom Većnicima teško da se mogu pronaći i bilo kakvi tragovi ozbiljnosti . Naime  u izveštaju Radne grupe koja se bavila apotekom od 31. januara ove godine se navodi da je direktor Vojislav Stepanović izjavio da je u trenutku preuzimanja ustanove 2011. godine  dug iznosio 30 miliona dinara. Za isti dug Stepanović tvrdi da je potom delimično saniran i da je ustanova imala stabilno poslovanje. Po njegovom mišljenju problemi počinju 2015. godine kada lekove na recept počinju da izdaju privatne apoteke ,a sama ustanova gubi status monopoliste. U daljem tekstu kao struktura obaveza se navodi:

-dobavljači 47 miliona dinara

-tekuće obaveze iz poslovanja 1,2 miliona dinara

-obaveze prema zaposlenima 11,8 miliona dinara

U ukupnom zbiru ispod ovih brojeva iznos duga je 87 miliona dinara. Ako kalkulator Vamedie dobro radi sabiranjem ova tri iznosa dolazi se do sume od 60 miliona. Dakle, ili nešto nedostaje od dugova ili nije dobro sabirano. Ali nijedna ni druga suma ne odgovara iznosu od oko 74 miliona koliko grad tvrdi.

Na dan 8. maja 2020. godine spisak dugova apoteke je sledeći:

-pozitivna lista lekova dugovanja 27,089 281 dinar(dug umanjen za očekivana sredstva RFZO)

-roba za komercijalnu prodaju -46 985 582 dinara    

Ukupan dug prema robnim dobavljačima 74 074 854 dinara. 

U pitanju su dakle dugovi prema dobavljačima i tu zaista nailazimo na cifru od oko 74 miliona dinara. Ali tekući troškovi, obaveze prema zaposlenima?

Ako na ova dugovanja prema robnim dobavlljačima dodamo i iznose prethodno navedene prema radnicima i tekuće poslovanje dolazimo do cifre od 87 miliona dinara. Sada je malo jasnije zašto se u prvoj tabeli ne nalazi u zbiru 60 miliona već 87.

Ipak to nije 74 miliona kako navodi grad . Zašto se gradjanima Valjeva nije saopštio tačan iznos dugovanja?

Zašto se gradjanima Valjeva nije saopštila ni činjenica koja se može pročitati u materijalu Većnika da je jasno da apoteka svakog meseca pravi od 4 do 5 miliona duga?

Grad zaposlene pominje samo u segmentu da će budući zakupac imati obavezu zbrinjavanja radnika, ali ne navodi o kom broju radnika uopšte govorimo. A u materijalu se navodi da je na dan 5. februara 2020 godine bilo zaposleno 51 lice i to 46 na neodredjeno , a 5 na odredjeno radno vreme.

U jednom od akata koji su priloženi se takodje navodi da je do 31. 12. 2019. godine ustanovu napustio 31 zaposleni .

U medjuvremenu kako su samo Većnici mogli videti ova ustanova zatvorila je neke svoje apoteke: Divčibare, Poćuta, Vrujci, Pecka, Kamenica. Zatvorene su takodje i tri apoteke koje pripadaju opštini Ub : Pambukovica, Radljevo, Banjani.

Od pomenute sednice Veća u javnosti više niko ne pominje apoteke, pa je neponato kako je ceo slučaj rešen. U medjuvremenu sednice Skupštine nije ni bilo pa se sve ono što je tada preporučeno i ne mora smatrati obavezujućim. Za očekivati je da prva naredna sednica Skupštine bude konstitutivna sednica novog saziva da bi tek nakon nje moglo na narednoj biti razmatrano stanje u apoteci. Možda će novi Većnici znati koliki su dugovi ove ustanove pa i da li su volšebno nestali zato što se o njima nije govorilo? Ili se o ovoj ustanovi više ne govori zato što se čeka da se “vruć krompir” prebaci u ruke drugima?

Kako god da bude ceo slučaj svedoči o neodgovornosti , nezainteresovanosti. Ali pre svega otvara pitanje -Da li će ikada iko odgovarati za ovo stanje? Ako neće, onda je dobro da bilo šta imamo.

8 comments on “Da li će iko odgovarati za stanje u Apotekarskoj ustanovi?

 1. Ivan

  U Apoteci je još jedan od Konradovih pajtaša. Tamo gde su Konrad i njegovi pajtosi, tu trava ne raste!

  Reply
 2. Filip

  Koce odgovarati za zatvaranje Apotekarskih u Sapcu,Novom Sadu,Pancevu i ostalim gradovima Srbije.

  Reply
 3. Zoća

  Za ovako nesto u svakoj normalnoj Drzavi bi zavrsio iza resetaka a kod nas uzmes 70 mil dinara koje neko ne moze zaraditi za ceo svoj radni vek i neodgovaras uopste. Ovo nema ni u Zimbabveu, tamo za ovakve stvari seku ruku ili sta vec pa i pogubljavaju.

  Reply
 4. Goran Markovic

  Prosto i jasno ,najodgovornij je slobodan gvozdenovic odlazeci gradonacelnik jer je dobro upoznat o radu jedne od najstarijih Apotekarskih Ustanova u Srbiji i gd enije uplacivao deo novcanih sredstava koje su bile u obavezi grada Valjeva jer je novac odlazio na pevaljke , neke portalcice , provode , ugostiteljske racune , del;jenje novca za projekte koji su u vecini slucajeva bili problematicni.Zato i ovog puta Tuzilastvo da se pozabavi i ovim problemom i da se pozabavi i sa Mihailom Milutinovicem Klonferom koja je njegova uloga u propadanju ove poznate Ustanove .Bakamunde su sve pojele , popile , stavili u svoje dzepove a sto su mnoge porodice otisle u bankrot to nema veze za ove bandite koji su harali Valjevom ovih godina.

  Reply
 5. Valjevac

  Drugo ime Apoteeke Valjevo je Velefarm. Zna’li ko zašto? Igrate se žmurke a znate da ne loše vodjena apoteka.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.