Čeka se analiza 608 uzetih briseva, ali i vanredna situacija?

Na sednici SOT-a održanoj 7. jula Zavod za javno zdravlje izneo je podatak da rezultati uzetih briseva gradjana suspektnih na korona virus kasne i njihova obrada zavisi od referntnih laboratorija „Batut“, „Torlak“, „Batajnica“, Šabac. Po tada objavljenim podacima od 3. jula do trenutka održavanja sednice u Domu zdravlja je pregledano 579 pacijenata i 188 pacijenata u Opštoj bolnici. Istraženo je i 425 kontakata zaraženih. Na ovoj sednici situacija sa epidemijom je označena kao preteća nakon čega je SOT zatražio uvodjenje vanredne situacije u Valjevu.

Novi podaci od ovog jutra , svedoče da je uzeto 608 briseva i da se rezulatati očekuju u narednim danima. Istovremeno, novi je i podatak da je korona virusom zaraženo 10 medicinskih radnika.

U saopštenju koje je potom objavio grad se navodi da je vanredna situacija proglašena i da naložene mere stupaju na snagu odmah tačnije 7. jula na dan kada su i donete. Ipak članovi SOT-a tvrde da je saglasnost za vanrednu situaciju neophodna od resornog ministarstva. U toku jučerašnjeg dana na sajtu grad nije objavljena informacija da je takva saglasnost stigla , ali je evidentno da su gradjani Valjeva u toku jučerašnjeg dana značajno u većoj meri poštovali date preporuke i su smislu nošenja maski, ali i održavanja distance.

Valjevski kafići sinoć su uglavnom zatvoreni u 22h iako je ova satnica bila samo predlog Štaba i trebalo je da je potvrdi Gradsko veće koje ima pravo da je uredi i na drugi način. Na sajtu grada nema obaveštenja da je zasedalo Gradsko veće.

Valjevska javnost obaveštena je i da su se za dane kada je neprestan rastao broj zaraženih korona virusom u neposrednoj blizini grada  ali i samom gradu održavala brojna okupljanja gradjana.

vašar u Jovanji

Dokumentacija koju je dostavio Zavod svedoči da je ova ustanova tražila još ranije uvodjenje vanrednog stanja , ali nova informacija iz samog SOT-a je da nije sve bilo upravo tako.

Kako Vamedia saznaje u SOT-u dopisi su zaista upućeni , ali je na sednicama SOT-a potom Zavod odustajao od svojih zahteva. Pojedini članovi SOTa tvrde da o tome postoje zapisnici.

Sagovornici Vamedie u SOT-u takodje tvrde da se čeka odobrenje ministra za vanrednu situaciju i veruju da će saglasnost stići vrlo brzo.

S obzirom na ovu situaciju nejasno je da li je vanredna situacija na snazi i kome bi u ovom trenutku gradjani trebalo da veruju obaveštenju na sajtu grada ili izjavama članova SOTa?  

Bilo kako bilo, gradjani Valjeva zarad sopstvenog zdravlja trebalo bi da se pridržavaju predloženih mera  kako bi se novonastala situacija prevazišla bez žrtava.

4 comments on “Čeka se analiza 608 uzetih briseva, ali i vanredna situacija?

  1. Goran Markovic

    Pa ti iz SOT -a neka izadju javno pod svojim imenom i prezimenom zašto se kriju ili opet nekib falsifikat i kako sada jeste došao dopis a pre dva dana kaže dr Antic😂Branka nije.? U laži su kratke noge.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.