Brnabić ostavila otvorenim pitanje vanrednog stanja

Jedna osoba je u Valjevu umrla od korona virusa, na nivou države 18 u protekla 24 sata. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da bi najefikasnija mera mogla biti uvodjenje vanrednog stanja.

“Ukoliko situacija ne bude bolja, nećemo prezati od bilo kakvih restriktivnih, pa i najrestriktivnijih mera da bismo sačuvali zdravlje i živote ljudi”, poručila je premijerka.

Ona je izrazila uverenje da svi zajedno možemo da dovedemo ove brojeve pod kontrolu i bez potpune zabrane kretanja, i naglasila da je za to potrebna apsolutna disciplina svakog od nas pojedinačno.

Predsednica Vlade je objasnila da će sve zavisiti od toga da li će mere, koje su donete pre 10 dana, dati rezultate i dodala da će se u narednih tri do pet dana videti posledice potpuno neodgovornog okupljanja na protestima.

Brnabić je ponovila da bi najefikasnija mera bilo uvođenje vanrednog stanja i zabrana kretanja makar vikendima, što bi prekinulo postojeći rast brojeva i omogućilo “prostor za disanje” našem zdravstvenom sistemu, s obzirom na to da će ova borba trajati dugo.

Vanredno stanje se po Ustavu Srbije proglašava onda kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana. Proglašava ga Skupština Srbije. Ukoliko Skupština Srbije nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik republike, predsednica vlade i predsednica skupštine.

Odluka o vanrednom stanju važi najduže 90 dana. Po isteku ovog roka, Skupština Srbije odluku može produžiti za još 90 dana.Proglašavajući vanredno stanje, skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajamčenih ljudskih i manjinskih prava, u obimu u kojem je to neophodno.Vanredno stanje zbog opasnosti od širenja koronavirusa proglašeno je u Srbiji prvi put 15.marta.

Ovlašćenja Vlade i člana Vlade posle prestanka mandata Vlade

Član 17

Vlada kojoj je prestao mandat može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Ona ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Vlada kojoj je prestao mandat ne može predsedniku Republike predložiti raspuštanje Narodne skupštine.

Član Vlade kome je mandat prestao usled prestanka mandata Vlade ima ista ovlašćenja kao član Vlade koji je podneo ostavku.

2 comments on “Brnabić ostavila otvorenim pitanje vanrednog stanja

  1. Kasapin

    Ne žulja njih Korona,nego masovni protesti, zato nema sedenja nego ražanj i udri

    Reply
  2. Creator

    Nateraj milion ljudi u stanove na *35 a virus ce sam otici …. lupetanja bez kraja ,,,

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.