Vidovdanska molitvena sećanja na borce za slobodu

Praznik Svetog velikomučenika Lazara kosovskog i svetih srpskih mučenika, u narodu zvani Vidovdan, proslavljen je liturgijski u valjevskim hramovima. Kraj spomen – obeležja palim borcima iz ratova devedesetih, odslužen je pomen svim žrtvama za slobodu otadžbine od Kosovskog boja do današnjih dana i nedavno preminulog Episkopa valjevskog G. Milutina.

Praznik Vidovdan, kamen međaš istorijskog trajanja srpskog naroda, dan je u kome imamo čast da se molitveno sećamo svih predaka koji su položili svoje živote za nas, da danas ovo malo parče zemlje možemo da zovemo Srbijom. Hristos se i danas raspinje, vaskrsava i silazi u ad da pokida okove smrti i svakom telu otvori put ka vaskrsenju i obećava da će doći da svakom da po delu njegovom, kazao je u vidovdanskom slovu u Hramu Vaskrsenja Hristovog protonamesnik Saša Maksimović, arhijerejski namesnik drugi valjevski. Danas se na Liturgiji drugačije peva, jer se peva u slavu i čast mučenika kosovskih. Kao što su obični ribari postali apostoli Hristovi i utvrdili Crkvu širom vaseljene, tako su obični srpski vojnici postali mučenici za Hrista i svojom krvlju i žrtvom propovedali više i bolje nego bilo kakvim rečima. Zato smo mi Srbi danas hrišćani, a ne neki drugi narod i druga vera, rekao je otac Saša Maksimović.

Tačno u podne, u organizaciji Udruženja boraca ratova od 1990., kraj spomen – obeležja poginulim borcima u ratovima devedesetih godina, održan je pomen svim junacima koji su položili živote u borbama za otadžbinu i veru pravoslavnu od Kosovskog boja do današnjih dana, kao i nedavno preminulom Episkopu valjevskom G. Milutinu. Pomen su služili sveštenici iz Valjeva, uz molitveno učešće članova Udruženja boraca i malobrojnih građana, koji su poštovali mere bezbednosti usled ponovo narastajuće opasnosti od korona virusa. Ukazavši da je Vidovdan danas radostan dan, zato što je Carstvo nebesko prepuno naših vojskovođa i vojnika, a tužan jer je malo Valjevaca  došlo da se pomoli za svoje stradale sugrađane, koji su dali živote za veru i otačestvo,  protojerej – stavrofor Radomir Aleksić rekao je da su ti heroji danas naši molitvenici pred Gospodom.

– Položivši živote za krst časni i slobodu zlatnu, oni su kraj prestola Božjeg zajedno sa Svetim Knezom Lazarom i svim njegovim slavnim vitezovima i mole se Bogu za nas. Mole da se setimo kneza Lazara i njegovog svetog amaneta da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka… Molimo se Bogu da nam da snage i hrabrosti da u ovim teškim vremenima ostanemo dosledni putu Svetog Save i Svetog Kneza Lazara, jer za nas Srbe drugog puta nema – zaključio je prota Radomir Aleksić.

Predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Ljubomir Bradić je zahvalio sveštenstvu, izrazivši u ime Udruženja koje predvodi tugu zbog odlaska „najvećeg prijatelja udruženja, najvećeg ljudskog bića – Episkopa valjevskog G. Milutina“. Udruženje boraca će nastaviti tradiciju poštovanja Srpske Crkve i negovati sećanje na poginule borce i preminule ratne vojne invalide. Od prošlogodišnjeg parastosa, Udruženje je izgubilo tri člana, kao i velike prijatelje, predsednika Skupštine Grada Valjeva Milorada Ilića i dr Miroslava Mirkovića. Udruženje će nastaviti da radi na stvaranju spomen – sobe ratnicima, kako bi sećanje njihovu žrtvu živelo među novim generacijama Valjevaca, najavio je Ljubomir Bradić.

Tekst i foto/ Radio Istočnik / autor:J. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.