U gradskom parlamentu nikad manje stranaka

Dok se čekaju konačni i zvanični rezultati izbora već preliminarni rezultati ukazuju da je nesumnjivu pobedu odnela Srpska napredna stranka koja će sada imati više odbornika nego ranije dok je SPS imao manje glasova nego na prethodnim izborima pa će i broj odborničkih mandata biti manji. Kandidati za ulazak u parlament su još Lokalni front i SPAS.

Kakvi će biti konačni rezultati izbora biće poznato narednih dana u roku koji GIK ima da rezulatate i saopšti, do četvrtka. Ipak po rezultatima glasanja koji su već obradjeni jasno je da je dominantnu pobedu na izborima odnela SNS , a da će u parlament ući još i SPS . Na ivici cenzusa tokom noći bio je POKS, Lokalni front i SPAS Aleksadra Šapića dok su ostali učesnici na izborima u Valjevu za sada ispod cenzusa. Ipak ne treba zaboraviti da je GIK u trenutku saopštavanja prvih rezultata imao samo mali uzorak obradjenih biračkih mesta

Po prvim procenama u gradskom parlamentu SNS će imati komotnu većinu koja će brojati moguće i do 33 odbornička mandata . Nezvaični podaci svedoče da je za ovu partiju glasalo 19 000 gradjana.  U prethodnom sazivu naprednjaci su imali 26 mandata pa je porast broja mandata više nego očigledan. SPS je po istim izvorima , osvojio 10 300 glasova što čini 14 mandata u Skupštini . U prošlom sazivu SPS je imao 18 odbornika.

Izvori Vamedie navode da su izborni cenzus prešli još Lokalni front i SPAS koji bi u parlamentu grada trebalo d aimaju po dva odbornika.

Kako se u toku prethodne noći moglo čuti od lidera i jedne i druge partije koalicija je ponovo moguća. Da li će tako biti i na lokalu, ostaje da se vidi. Pomeranja u broju osvojenih odborničkih mandata su moguća ukoliko neka od manjih partija uspe da predje cenzus.

Prelazak cenzusa izgledao je pre samo 24 sata vrlo realna mogućnost s obzirorm da je sa 5% spušten na 3%. Ipak u glasačkom telu u Valjevu bar onom koje je bilo opoziciono nastrojeno, očigledno je prevladala opcija bojkota pa je njihov izlazak izostao.

U izbornoj trci nisu učestvovale članice Saveza za Srbiju ukazujući da ne postoje fer i realni uslovi učešća za sve potencijalne učesnike izbora, a njihovi predstavnici ukazivali su da bi upravo ovakav ishod izbora mogao i biti.

Dok jedni tvrde da je rezultat izbora pokazao uspeh bojkota drugi pak tvrde da bojkot nije uspeo. Pre četiri godine u Valjevu je birališta izašlo 44.086 gradjana.

Bilo kako bilo pobednik izbora i na republici i na lokalu je više nego poznat. Kako će izgledati vlast u naredne četiri godine ostaje da se vidi, ali ono što je bar za sada izvesno jeste da će vlast imati komforan mandat pa i nemogućnost da za eventualni neuspeh okrivi bilo koga drugog sem sebe.

U kampanji su data brojna obećanja , sad preostaje da se ona i ispune.

8 comments on “U gradskom parlamentu nikad manje stranaka

 1. BOJKOT

  Opozicije nema i nece je ni biti u gradskoj skupstini. Prava opozicija je bojkotovala izbore!

  Reply
 2. Caozdravo

  I ne treba da udju ove “opozicione” stranke. Dobili su po nosu i nema vise.

  Reply
  1. Згрожен до коске

   Поново победа крезубе Србије над интелектуалном мањином….

   Reply
   1. Анонимни

    Zamisli koliko je ta inteligencije jaka kada ne mogu krezube da smene? Znaci da su krezubi pametniji od intelektualne manjine?!

    Reply
   2. F2020

    Koja je то интелектуална мањина, ко је увео и омасовио приватне факултете по паланкама и на рате….

    Reply
  2. Sin anarhije

   Dok je rodne seoske grude , za takve kao ti nema zime … u kombinaciji sa izlapelim penzionerima dobijamo kvazi drzavu koja je spala na to da joj kinezi budu saveznik …

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.