Srećna slava Valjevo

      1 коментар на Srećna slava Valjevo

Grad Valjevo danas je lomljenjem slavskog kolača i urezivanjem zapisa u porti crkve Presvete Bogorodice obeležilo svoju slavu Druge Trojice- Duhovski ponedeljak.

Tradicija duga 24 godine danas je nastavljena obeležavanjem slave Grada Valjeva Duhovskog ponedeljka. Obeležavanje slave započeto je liturgijom u Hramu Vaskrsenja da bi potom bilo nastavljeno litijom gradskim ulicama. Litija se zaustavila kod spomenika Proti Mateji Nenadoviću gde mu je služen pomen kao jednom od ustaničkih vodja.

U litiji i obeležavanju slave učestvovali su pripadnici vojske i policije, brojni gradjani, predstavnici grada i gradskih ustanova i preduzeća.

„Da gospod Bog svoje molitve i zaštitu nikada ne uzima i ne odvaja od ovog velikog i napaćenog mesta. Valjevo je delilo sudbinu svoga naroda, i dobru i tešku, više tešku nego dobru u sve dane života svoga. Neka vam je od Boga blagosloven današnji dan i srećna vam slava vašeg lepog Valjeva“, rekao je episkop šabački Lavrentije, inače  administrator Eparhije valjevske.

Srećnu slavu poželeo je i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gozdenović:  „Neka nas Gospod zaštiti u nekim vremenima koja neće biti laka, i moramo uvek biti svesni jedne činjenice, koju i vladika Nikolaj pominje, da se dobro i zlo prepliću u svetu”.

1 comment on “Srećna slava Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.