Šarčević: Petnica je najbolje mesto da mladi započnu put u nauku

Istraživačka stanica Petnica je  započela obnovljene seminare nakon vanrednih okolnosti za mlade talente sa teritorije cele naše zemlje.

Obnovljenu sezonu seminara otvorio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je polaznicima programa u Petnici preneo da je Petnica najbolje mesto da započnu svoj put u nauku. One je naglasio da je Petnica jedna od najboljih ovakvih institucija u Evropi i svetu i da je u njegovim susretima sa inostranim državnicima Petnica često ono što je prepoznatljivo.

Seminari u Petnici započinju svoju realizaciju sa posebnim protokolima boravka i rada uz održavanje distance i korišćenje zaštitinih sredstava. U saradnji sa stručnjacima pripremljena su pravila ponašanja u smeštajnom objektu, restoranu, laboratorijama i učionicama, biblioteci.

U delegaciji ministarstva prosvete bio je i direktor Zavoda za uanpređenje obrazovanja dr Zlatko Grušanović, sa kojim se razgovaralo o organizaciji obuka a nastavnike.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar namenjen naprednom dodatnom vanškolskom obrazovanju i podršci mladima uzrasta 14-19 godina koji pokazuju izrazito visok stepen zainteresovanosti i sposobnosti u domenu prirodnih i društvenih nauka i savremenih tehnologija. Danas je IS Petnica najveći evropski i u samom vrhu svetskih centara za profesionalni vanškolski rad sa mladim talentima u nauci i tehnologiji.

Istraživačka stanica Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine. Sa oko 7500 m2 savremenog radnog i boravišnog prostora, Stanica se svrstava u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih. Pored učionica snabdevenih savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentacionom opremom, u Stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi (preko 100 računara sa bogatom bibliotekom softvera, bežični Internet), odlično opremljeni kabineti i laboratorije za arheologiju, fiziku, geologiju, astronomiju, elektroniku, hemiju, biologiju i biohemiju. U Istraživačkoj stanici postoje vredne zbirke arheološkog materijala, stena i minerala, biljaka i životinja, zbirka logičkih i matematičkih učila itd.

3 comments on “Šarčević: Petnica je najbolje mesto da mladi započnu put u nauku

 1. profesor na selu pod starost

  Bolje bi Šarčeviću bilo da vidi na primer šta je SA ŠKOLSKIM BIBLIOTEKAMA po zemlji Srbiji, šta njega boli ćošak za udruženje građanja pod imenom IC Petnica, da li i koliko su kabineti srpskih državnih škola opremljni, iz biologije, fizike, hemije, računarstva, da ne nabrajam, a Šarčević je NJIHOV ministar, IC Petnica NIJE u sastavu zvaničnog obrazovno vaspitnog sistema Srbije. Radio sam u OŠ u obližnjem selu, tu đaci MOGU SAMO DA SANJAJU o školskoj biblioteci, ni pravih knjiga, ni pravog prostora, ni bibliotekara, samo taj primer, a ima ih bezbroj, a on tera vodu na Majićevu i Božićevu privatnu vodenicu, tugo moja.

  Reply
  1. Hiram

   A Vi umesto da se borite da biblioteka u Vašoj školi dobije knjige i dobre uslove za rad, imate samo da kažete da država ne bi trebalo da pomaže Istraživačkoj stanici u Petnici. Ma, bravo! Zato Vaša biblioteka nikada i neće imati dobre uslove za rad, jer Vas to zapravo i ne zanima. Bitnije Vam je da “komšiji crkne krava, nego da Vaša bude živa i zdrava”. To je tužno, a ne činjenica da je kroz Petnicu tokom prethodnih godina prošlo toliko nadarene dece iz tih istih škola i da se Petnica sa najviše 1/3 potrebnih sredstava finansira iz državnog budžeta. Ostalo pronađu sami, pišući projekte i tražeći donatore i sponzore. Ne sede za kompjuterom i ne pišu žalopojke nad sopstvenom sudbinom i zlurade komentare za one koji su bolji i sposobniji od njih.

   Reply
 2. Мама

  Деца семинаре плаћају, тј доплаћују…. толико о томе да се талентована деца усмеравају ка науци.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.