Put za rešavanje problema Apoteke popločan nebrigom

Posle više od godinu dana zakašnjenja na sednici Gadskog veća doneta je odluka da se prostor Apoteke izda u zakup, a da jedan od uslova budućem zakupcu bude zbrinjavanje  kadrova apoteke.U proteklom periodu polovina zaposlenih je već dala otkaz I napustila Apoteku.

Po saznanjima Vamedie danas u 17h na sastanku u Apotekarskoj ustanovi svi preostali zaposleni biće upoznati sa datim smernicama koje je usvojilo Gradsko veće.

U izveštaju sa sednice Gradskog veća koji je objavio Grad Valjevo se navodi:” Uzevši u obzir Valjevo i mali broj poslovnica sa kojima se raspolaže i sa aspekta vremena i izvodljivosti, model Izdavanja u zakup poslovnog prostora sa obavezom zakupca za regulisanje finansijskih obaveza apoteke i preuzimanje određenog broja zaposlenih je povoljniji i radna grupa se odlučila da taj model predloži kao put za rešavanje postojećih problema. Naravno kroz Oglas o pozivu zainteresovanim kupcima i ugovor sa istim, detaljno bi se regulisalo prevashodno pitanje obaveza i statusa zaposlenih, kao i svi drugi zakonom predviđeni međusobni odnosi Zakupodavca i Zakupca.”

Za propadanje ustanove apoteke „Valjevo“, valjevska javnost I zvanično je saznala krajem prošle godine kada su se pojedini zaposleni obratili medijima u Valjevu dostavljajući informaciju da ustanova ima ogroman dug koji nije u stanju da servisira , a da istovremeno Grad Valjevo nije preuzeo korake na koje je zakonom bio obavezan kako bi se slučaj I situacija rešili. Član 262 Zakona o zdravstvenoj zaštiti na izmirenje dugova obavezuje isključivo osnivača jedinicu lokalne samouprave i navodi rokove za plaćanja. Najpre 90 dana  od dana stupanja na snagu ovog zakona, a ukoliko se plaćanje vrši u više mesečnih rata, da plaćanje prema poveriocima u celini izvrši najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Shodno zakonu o Zdravstvenoj zaštiti još pre 13 meseci Grad Valjevo je bio u obavezi da kao jedinica lokalne samouprave sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvene ustanove, čiji je osnivač na dan stupanja na snagu ovog zakona, i utvrdi da li je kod zdravstvene ustanove nastupila trajnija nesposobnost plaćanja, odnosno preteća nesposobnost plaćanja, odnosno prezaduženost pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje stečaj, kao i da o utvrđenim činjenicama podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja, odnosno nadležnom organu autonomne pokrajine, u roku od pet radnih dana od dana sačinjavanja tog izveštaja. Sve što je bila zakonska obaveza nije uradjeno. Umesto toga poslednjeg dana januara ove godien gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je saopštio da Apoteka ne ide u stečaj, a da je grad sada oformio I komisiju na čijem je čelu  Mihailo Milutinović zamenik predsednika Skupštine direktor Filijale za zapošljavanje, predsednik Komisije za javne nabavke i član brojnih drugih gradskih komisija.

Na jučerašnjoj sednici Veća razmatrao se upravo izveštaj ove komisije. Zanimljivo je da se u izveštaju sa sednice Veća navodi da  imovinski status prostorija apoteke „Valjevo“ nije uređen.Pravo je pitanje zašto to u proteklim mesecima nije završeno? Istovremeno u izveštaju se navodida je dug ustanove oko 74 miliona dinara, a ne precizan iznos duga. Iako se ne zna imovinski status prostrija Veće donosi odluku da prostorije izda. Koje prostorije mogu biti izdate ako se ne zna čije su I da li se uopšte mogu izdavati.

Zanimljivo je da se predvidja I preuzimanje jednog broja zaposlenih. Da li se unapred zna da će na tim mestima biti apoteke ponovo , da li će takav uslov biti naveden u oglasu ili bi u budućoj možda piljarnici ili STR trebalo da rade i diplomirani farmaceuti?

Grad Valjevo je bio u obavezi da sanira dugove , ali u budžetu za to nema novca. Kako Vamedia saznaje u ovoj ustanovi ostao je 41 zaposleni , polovina od nekadašnjeg broja. Poslednju platu primili su za mart mesec. Svi sada već bivši zaposleni otišli su dajući otkaze jer za njihove otpremnine nije bilo novca. U budžetu za ovu godinu grad nije predvideo sredstva ni za to.

U budžetu nema ničeg što bi pomoglo ovoj ustanovi, nema ni drugog rebalansa , a prvim rebalansom u februaru neko je “zaboravio” za apoteke I problem koji neće sam od sebe nestati. Koliko se zaista vodilo računa I o zaposlenima I o ustanovi svedoče nevedene činjenice, a sa druge strane pored kršenja zakona koji jasno propisuje prava I obaveze grada , ostaju I činjenice da grad nije zaboravio da izdvoji novac za manifestacije I reprezentacije. 

Šta će preostali zaposleni imati da kažu na ovakvu “ažurnost I brigu” gradskih otaca biće poznato nakon popodnevnog sastanka. Ali može li se konstatovati da ako aktulna vlast nastavi da ovako I na ovaj način pomaže ustanovi I zaposlenima “Sunce” ovu ustanovu neće skoro “ogrejati”?

4 comments on “Put za rešavanje problema Apoteke popločan nebrigom

 1. Jovan

  Vega apoteke msloprodaja su sad posebna Beogradska firma.
  Obnovimo AP Valjevo dajmo farmaceutima podsticajni kredit a RFZO neka im da kredit u robi.

  Reply
 2. Goran Markovic

  Treba podrzati Apotekarsku Ustanovu koja je jedna od najstarijih u Srbiji , a za to ima mogucnosti lako je rasprodati i unistiti sto je velikim delom zasluzan i gyvozdenovic gradonacelnik koji nije kao predstavnik grada izmirivao sve svoje obaveze prema Ustanovi i gde je moglo da se nadje resenje i za sve zaposlene koji su morali da potraze posa na drugim mestima ili su ostali bez posla .Ne treba zaboraviti koliko zaposlenih imaju nekoliko clanova porodice, kredite , studente i sada su ostavljeni na ne milost ine milost unistitelja grada ,Koliko zanm da je prica oko Apotekarske Ustanove bila davno i da se tada uradilio sada bi bilo bez problema ali gvozdenovic postavi kao ,,strucno ,, lice Mihaila Milutinovica Klonfera da odradi kao sto je to radio i u drugim firmama koje su propale i zato smatram da ovde ima puno posla za Tuzilastvo iPoliciju i gde ne bi smelo vise da se tapka u mestu zbog likova koji unistavaju nesto sto je danas normalno ui 21 veku .Sada gradjnividite i sve oni koji su glasali za gvozdenovica koji je dolazio i u njihova mesata, sela gde su Apoteke otvorene koliko bakamunde brinu o gradjanima tj. mestanim gde su im ove Apoteke bile od velike koristi

  Reply
 3. Tesnjarka

  A ko Jovane to da uradi….koga briga….CONRADA koji je svojim suludim direktivama dir .Vojkanu i doveo do ovoga….a ovaj slepi poslusnik partije i druga komsije mu Bobe….i sta sad…odlaze i jedan i drugi a vi se snalazite kako znate i umete….bilo je tu raznih dogovora oko tih zakupa,ali mislim da ce ih preteci vreme

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.