Nabujala reka Gradac nosi granje i šiblje

Kiša je konačno prestala u Valjevu , a ovog jutra pored reke Kolubare iz svog korita preti da se izlije i reka Gradac. Vodotokovi manjih reka u Valjevu uglavnom su neuredjeni , a 2014. godine grad Valjevo utrošio je 131 400 000 dinara za obnovu nakon poplave. Pored ovog iznosa tu je 1,1 milion evra koje je donirala Vlada Japana za uredjenje korita Kolubare.

reka Gradac jutros

Zbog velike kiše i nabujale reke Obnice nivo vode u reci Kolubari je značajno porastao , a voda se na mestima izlila iz prvog korita reke. Nimalo prijatne slike jutros su na reci Gradac  koja je u celom svom toku nabujala .

Zbog velikog nadolaska vode  reka Gradac već se u jednom delu izlila na Berkovoj brani , a na ovoj ustavi moguće je videti velike količine granja koje je voda donela i koje je sada praktično napravilo dodatnu prepreku oticanju vode.

Ovog jutra bi trebalo da zaseda i Štab za vanredne situacije grada Valjeva kako bi se reagovalo u odbrani od poplave.

Valjevo bi trebalo da pamti poplave iz 2014. godine kada je u potpunosti urušeno korito reke Kolubare čija obnova praktično još uvek traje , ali i kada je porušeno čak devet mostova na valjevskim rekama, brojni objekti u samom gradu bili poplavljeni , a reka Gradac praktično u jednom delu pomerila svoj tok. Šteta koja je tada pričinjena iznosila je,  što kroz vodjenje upravnih postupaka što kroz direktnu nadležnost u sanaciji, grad Valjevo 131 400 000 dinara stim da je 52 miliona od tog novca država vratila gradu . Na samom početku podneto je 2366 prijava nastale štete, a nakon upravnog postupka na spisku se nalazilo čak 52 objekta za gradnju.

reka Gradac jutros

Šteta koja je nastala nije bila izazvana samo izlivanjem reka već I klizištima koja su pratila velike količine kiše. Vlada Japana donirala je dodatnih 1,1 milion evra za uredjenje korita Kolubare.

Ovog jutra vidljiva je velika količina granja i delova drveća koje je Gradac sobom doneo do Berkove brane što dodatno svedoči o tome da samo korito ove reke iako je u najvećem delu zaštićeno prirodno dobro ipak nije zaštićeno od poplave već se gusto rastinje postavlja kao prepreka normalnom proticaju vode. Ne treba zaboraviti da je za ove vodotoke zadužena vodoprivredna inspekcija koja je izvesno svakodnevno imala priliku da reaguje , ali i EKOD Gradac koji svake godine dobija sredstva iz budžeta grada za staranje o zaštićenom prirodnom dobru.

Kolubara sinoć

I bez Štaba za vanredne situacije evidentno je da su i ostale manje reke u Valjevu nabujale , a gradjani su na društvenim režama fotografijama poslednjih dana ukazivali na neuredjene vodotokove .Visoka trava, šiblje i rastinje i na ovim rekama predstavljaju očigledne prepreke proticaju vode. Iz kog razloga grad bar nije pokosio travu i isekao šiblje , ako sama rečna korita nije uredio, nije poznato, ali je izvesno da se svake godine upravo za ove namene izdvajaju veće sume novca.

Korito reke Krivošije, objava na fejsbuku Z.O

Kakvu god odluku da Štab donese ovog jutra , da li je realno postaviti pitanje , zašto uglavnom ne reagujemo preventivno?

jezero u Petnici /akcija uredjenja / akciju nedavno sprovodili sami gradjani

4 comments on “Nabujala reka Gradac nosi granje i šiblje

  1. Штета

    Петницу чисте углавном риболовци, док Видрак дође са фотографом, мало очисти, више испозира пред камером и оде. Фирма која је добила воду на тендеру не бави се овом водом, тек толико да наплати дозволе риболовцима! Треба се угледати на Војвођане и видети како они чувају своје воде.

    Reply
  2. Sin anarhije

    Penzioneri i oni najgluplji su nam odredili sudbinu za naredne 4 godine , a bice samo gore od vec postojeceg …

    Reply
  3. мр Предраг М.Вулетић

    Све док двоноги уништава шуме (само једна 30-тогодишња буква у свој коренов и грански систем апсорбује 2.000 литара воде),биће све више поплава и клизишта, урагана….Творац не кажњава,он опомиње.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.