IZBORI 2020: SPS-Valjevski socijalisti o budućnosti Tešnjara

*Izbori 2020*

Valjevski socijalisti pred svoje građane na lokalne izbore izlaze sa kvalitetnim, ozbiljnim i konkretnim programom i planom, a jedan deo tog programa posvećen je Tešnjaru. Stara gradska čaršija je od izvanrednog značaja za Valjevo, koji je svojevrsni spomenik kulture i svedočanstvo jednog vremena. Pokazao se kao veoma zahvalan prostor za snimanje filmova koji su doživeli neviđeni uspeh: Ivkova slava, Zona Zamfirova, Šešir profesora Koste Vujića, Kralj Petar Prvi.

Ovu celinu neophodno je sačuvati zbog istorijskog značaja, ali i značaja koji može imati kroz realizaciju projekta „Tešnjar – Filmski grad“, istakao je Đorđe Milanović, kandidat za gradonačelnika Valjeva i nosilac liste SPS-JS na predstojećim izborima predstavaljajući planove koje se tiču Tešnjara u narednom periodu.

„U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture biće urađeni najpre projekti sanacije i zaštite objekata sklonih rušenju, a zatim urađen i projekat eksterijera, koji će biti prilagođen ostvarenju projekta „Tešnjar – Filmski grad“. Premestićemo Turističku organizaciju u Tešnjar i oživećemo stare zanate preko gradskih konkursa, gde bi grad davao subvencije grnčarskim, saračkim, tkačkim, voskarskim, vunovlačarskim, bojadžinskim radnjama koje svoje proizvode mogu ponuditi kao suvenire. Mi ćemo nastaviti da koristimo mogućnosti i potencijale stare valjevske čaršije, kako bismo obogatili umetničku i kulturnu scenu i ponudu našeg grada“- kazao je Đorđe Milanović.

I Darko Kostić, kandidat SPS-a za narodnog poslanika, smatra da je Tešnjar višestruko važan, i sa istorijskog, kulturnog, umetničkog i turističkog aspekta.

„Ovaj naš stari deo grada čuva autentičnost prošlih vremena. Iz tog razloga, promovisaćemo i zaštititi stare zanate i ambijentalnu celinu ovog prostora. Pored toga, u Tešnjaru su snimljeni mnogi filmovi koji su doživeli fantastičan uspeh. Mi ćemo nastaviti da razvijamo i koristimo mogućnosti Tešnjara, kako bi kulturna i umetnička scena Valjeva bila raznovrsnija, a turistička ponuda bogatija, kazao je Darko Kostić

5 comments on “IZBORI 2020: SPS-Valjevski socijalisti o budućnosti Tešnjara

  1. dedagaga

    U planiranju razvoja centra grada ne treba zaobići ulicu Kneza Miloša koju još uvek neki nazivaju BID ZONOM. Ima inicijativa da se ta ulica osmisli kao turistička zona sa nizom slikarskih i drugih umetničkih i galerija, prodavnica suvenira itd, što bi u prvi plan istaklo Muzej, zgradu Napreda, Dom vojske kao buduću biblioteku, koji bi uz Tešnjar bili celovit kompleks.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.