Dan maline u Brankovini sa 22 izlagača

Na Danu maline 22 izlagača iz sela Valjeva, Osečine i Uba. Valjevski malinari uglvnom se žale da rod zbog velikih kiša nije na očekivanom nivou. Na samoj manifestaciji malina se prodavala po ceni od 400 dinara za kilogram.

Iako Brankovina odavno nije mesto sa najvećim brojem malinara sama manifestacija Dani maline se organizuje svake godine . Uporni meštani i ove godine su uspeli da okupe 22 izlagača uključujući pored valjevskih  i sela sa područja Osečine i Uba.

Odlukom stručnog žirija nagradjeni su proizvodjači Mladen Mitrović iz Gole Glave, Radovan Damnjanović iz Lopatnja i Zoran Grujičić iz Joševe. Pored njih žiri je dodelio još niz drugih nagrada za razvoj malinarstva, uvodjenje novih sorti I slično.

Ove godine malina se otkupljuje po ceni od 200 dinara za kilogram , ali kako se moglo čuti malinari ove godine neće imati očekivani prinos. “Ove godine dug kišni period uticao je da malina rodi slabije . Cena po kojoj se otkupljuje nije niska , ali nije ni dovoljna da pokrije troškove koje imamo kao proizvodjači”, tvrde malinari I dodaju da bi država trebala da se uključi više nego što je to sada slučaj.

Ipak, na sam Dan maline , malina nije bila jeftina za kupce jer se kilogram prodavao po ceni od 400 dinara. Posetioci su mogli da pazare I proizvode od maline , ali I brojne ručne radove 18 prijavljenih prodavaca na štandovima.

Za malinare organizovano je predavanje, a umesto najavljenog CZNTK Abrašević folklorni nastup imao je KUD Izvor. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.