Borci ustali u odbranu dela Desanke Maksimović

Povoodm poslednjih dešavanja , a u vezi sa izbacivanjem poezije Desanke  Maksimović iz udžbenika Gimnazije oglasili su se pripadnici UBR Valjevo. Tim povodom izdali su sledeće saopštenje:

„Desanka Maksimović objavila je oko pedeset knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, pripovedačke, romansijerske i putopisne proze. Njena poezija je i ljubavna i rodoljubiva, i poletna, i mladalačka, i ozbiljna i osećajna. Neke od njenih najpopularnijih pesama su: „Predosećanje“, „Strepnja“, „Prolećna pesma“, „Opomena“, „Na buri“, „Tražim pomilovanje“ i „Pokošena livada“.
Najčešći motiv u poeziji Desanke Maksimović je bila ljubav, i njena reč, odnos prema svetu i filozofija su i sami bili pesničke prirode. Njena poezija je odlikovana čitavim obiljem novih aliteracija i rima. Njeno osnovno pesničko geslo je bilo da poezija treba da bude razumljiva, jasna, iskrena, otvorena prema čoveku i životu.
Mnoge njene pesme predstavljaju poziv ljudima da budu dobri, plemeniti, ponositi, postojani, da poštuju ljude drugačijih uverenja i načela, mišljenja, boja i vera, i da budu strogi prema svojim manama kao i prema tuđim. Od svih vrednosti u životu ona je kroz svoje pesme posebno isticala slobodu, odanost, hrabrost, dobrotu i nekoristoljublje.
U kasnijem periodu života, lirika Desanke Maksimović je dobila nešto smireniji i tiši duh. Njena poezija, pripovetke, romani, knjige za decu prevođeni su na mnoge jezike, a njene pojedine pesme nalaze se u antologijama poezije.
U jednom video zapisu Desanka je ostavila ovu poruku:
– Prvo bih molila one koji su se tek rodili i tek počeli da rastu da se trude da budu zdravi. Prva poruka je da se sačuva zdravlje, druga poruka je da se stekne što više znanja.
– Da se ima radoznalosti za sav život oko sebe i opipljivi, vidljivi i psihički. Svako dete treba da sazna šta je bilo pre nas, pa prema tome da se upravlja u budućnosti.
– Poručila bih im da vole ceo cvet, sve ljude, ali ponajviše da vole svoju domovinu.
– Da se sećaju ko je za nju umro, ko je sve izginuo za tu domovinu i da imaju na umu da je mi ne možemo harčiti kako je nama volja,  nego otprilike prema idejama onih koji su za nju umirali.
– Da čitaju puno, svaka knjiga donosi novu oblast znanja. Sve čega se dotaknemo i najobičnija šetnja može doneti nova znanja.
– Mlade ljude opominjem, a ja sam se starala da tako radim, ne znam jesam li uspela, drugi će o tome kazati.

USPELA SI NAŠA DESO, USPELA SI MNOGO I ZATO TE MI BORCI NEĆEMO DATI. TAJ KOJI JE POKUŠAO DA IZBRIŠE TAKVO IME I DELO DESANKE MAKSIMOVIĆ IZ UDžBENIKA SREDNjE ŠKOLE ODMAH DA DA OSTAVKU A DOBIĆE ŠTRAJK AKO TREBA!!! 
TO  SRBIN NIJE, TAJ NE MOŽE BITI ČOVEK, TAJ NE MOŽE VOLETI NAŠU DECU I TOM NIJE MESTO U TRADICIJI KULTURE, ISTORIJI SRBIJE I PROSVETI!!!?
PRATIMO SVA DEŠAVANjA OKO NAŠE DESANKE MAKSIMOVIĆ I SVAKOME PORUČUJEMO NE DIRAJTE NAŠU DESANKU JER KROV, EKSERI I ČEKIĆ ĆE DA RADE!!!?
NE STAVLjAJTE NAM ,,IZRODE“ SRPSKE BEZ MORALA, JER TO NEĆEMO DOZVOLITI MI U VALjEVU!!!

Udruženje Boraca Valjevo“

2 comments on “Borci ustali u odbranu dela Desanke Maksimović

  1. 😱😱😱😱

    Auuuu ima li u nesto u sta se ti neces umesati, cim opadne popularnost, strasno!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.