Praznik rada u vreme korona virusa

Ove godine Praznik rada 1. maj obeležavamo u začajno izmenjenim okolnostima. Na snazi je policijski čas ,a po kalendaru državnh praznika neradni dani inače su 1. I 2. maj.

Praznik rada , ove godine gradjani Srbije obeležavaju u posebnim okolnostima , odnosno u vreme policijskog časa koji će trajati do sutra ujutro u pet časova I uz statistički podatak da je prosečna zarada u februaru ove godine iznosila 51 591 dinar dok je medijalna neto zarada za februar 2020. godine iznosila  45 106 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

S obzirom na epidemiju korona virusa I mere koje se sprovode u cilju sprečavanja širenja istih jedan broj radnika u Srbiji na žalost , ostao je bez posla, drugi pak rade od kuće, a neki s nestrpljenjem očekuju mogućnost da se ponovo bave svojom delatnošću.

Vlada Srbije donela je niz mera koje treba da pomognu privatnom sektoru kako bi lakše preprodio trenutnu situaciju . Jedna od tih mera je odlaganje plaćanja poreza I doprinosa do 4. januara 2021. godine od kada će početi otplata na 24 mesečne rate. Istovremeno na posebne podračune Ili namenski odredjene račune trebalo bi da bude isplaćeno po 30 000 dinara po svakom zaposlenom. Povećanje plata očekuje sektor zdravstva.Koliko će realno ove mere uticati na održanje ekonomskog sitema biće vidljivo u narednim mesecima.

Ipak, praznik rada je tu, a ove godine za razliku od prethodnih izostaće bilo kakvo okupljanje I radnika I ostalih gradjana. Za očekivati je da se sindikati oglase saopštenjima za javnost.

Poreklo ovog praznika vodi od 1. maja 1886. kada su stotine hiljada američkih radnika izašli na ulice Čikaga da bi zahtevali opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana. Nasilja nije bilo u subotu i nedelju 1. i 2. maja, ali su se protesti koji su nastavljeni 3. i 4.maja pretvorili u krvoproliće u kom je stradalo 4 člana sindikata i 7 policajaca dok je 67 policajaca bilo ranjeno.Na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. odlučeno je: „Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja, na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“.

prvomajski uranak nekad

Na žalost sindikati u privatnom sektoru još uvek su retkost pa posebna solidarnost I ne postoji. Gradjani Srbije sve više teže zapošljavanju u favorizovani javni sektor u kome se sam sistem svodi na partijsko upošljavanje I primenjuje negativna selekcija. Tako smo u prilici da vidimo favorizovanje političke opredeljenosti , a na račun kvalifikacije, struke I neophodnih znanja. Ovakav način već pokazuje svoje loše strane jer je sve više vidljiv nedostatak kvalitetnih kadrova ,ali na žalost kako se sa takvom politikom ne prestaje već ona dobija megalomanske razmere, efekti će tek biti vidljivi.

Koliko će 30 000 dinara pomoći porodicama radnika u privatnom sektoru takodje ostaje da se vidi .

Izmenjene okolnosti I nimalo sjajno vreme za radnike ogledalo su ovogodišnjeg Praznika rada. U redovnim okolnostima privatni sektor u ogromnom procentu  danas bi imao normalan radni dan dok bi se neradnim danima regularno nadao javni sektor.

U Valjevu će danas izostati I tradicionalno okupljanje bar mladjih Valjevaca na prvomajskom uranku, a izvesno izostaju I putovanja onih iz javnog sektora . Onog pravog uranka, već  odavno, ionako nema, a raslojavanje društva nikada nije bilo veće. Bitku je po svemu sudeći izgubio srednji sloj, upravo onaj koji su nekada zauzimali radnici.

Gradac, Pećina, Divčibare, priobalja drugih valjevskih reka danas su pusti…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.