Obaveza nošenja maski i rukavica ostaje na snazi

Iako se život nakon vanrednog stanja polako vraća u normal I na ulicama je primetnija opuštenost gradjana ne treba zaboraviti da je na snazi odluka Vlade Srbije o zabrani okupljanja za više od 100 osoba . Vlada napominje da je I dalje obavezno održavanje fizičke distance, nošenje maski I rukavica.

Kada će se u potpunosti normalizovati život u Srbiji u ovom trenutku niko ne daje prognoze , ali je izvesno da su sve one mere koje su donošene u protekla dva meseca ili ublažene ili pak u potpunosti ukinute. Sama činjenica da nas u junu očekuju I izbori I na republičkom I na lokalnom nivou svedoče da bi situacija u narednom period mogla biti značajno relaksiranija kada su u pitanju pomenute mere.

Sama odluka o zabrani okupljanja menjala se u proteklom periodu kada je u jednom trenutku čak zabrana podrazumevala I da se na ulici ne sme naći više od dvoje ljudi zajedno.  Sada se ta odluka odnosi na 100 ljudi.

1.Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zabranjuju se javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 100* lica.

*Službeni glasnik RS, broj 76/2020

  • Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zabranjuju se javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima na otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 100* lica.

*Službeni glasnik RS, broj 76/2020

  • Za vreme dozvoljenog okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru moraju biti primenjene sve preventivne mere koje se odnose na dezinfekciju ruku, upotrebu ličnih zaštitnih sredstava (maske) i rastojanje između prisutnih lica od najmanje dva metra.

Za vreme dozvoljenog okupljanja na javnim mestima na otvorenom prostoru, rastojanje između okupljenih lica mora iznositi najmanje dva metra, uz upotrebu ličnih zaštitnih sredstava (maske).

  • Zabrana okupljanja iz tač. 1. i 2. ove naredbe traje dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 na teritoriji Republike Srbije.
  • Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom prostoru („Službeni glasnik RS”, broj 39/20).
  • Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

1 comment on “Obaveza nošenja maski i rukavica ostaje na snazi

  1. drmilojko

    Pise ko sta hoce i zsto ljufi i neznaju sta je stst. Madke i rukavice su preporuka, s ne obaveza osim ako vlasnik ibjekta sam ne zahteva to od vas. Ako ne veruepozovite republicku sanitsrnu i komunalnu inspekciju ore nego sto objavljujete ovskve stvari. Samo sludjujete narod

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.