Lokalni front: Laži i političke promocije manir vlasti u vanrednom stanju

Izbori 2020*

Nedostatak pravih informacija, izrugivanje zakona, političke promocije, po mišljenju Lokalnog fronta , obeležile su dva meseca vanrednog stanja i u državi i u Valjevu. „Dok su nam u Valjevu govorili da je sve idealno, bili smo grad sa najvećim brojem zaraženih“, rekao je Ljubomir Radović.

Željko Trifunović aktivista Lokalnog fronta na konferenciji za novinare je podsetio da je sve počelo izjavom ministra zdravlja Zlatibora Lončara :„Registrovan prvi slučaj korona virusa, pacijent u stabilnom stanju, država spremna“.

„Bilo je to vreme kada su se visoki funkcioneri još sprdali sa najsmešnijim virusima i nudili nam šoping u Milanu. Vreme kada su u „Krušiku“ i drugde održavani predizborni skupovi SNS-a, a stranački aktivisti veselo šetkali od vrata do vrata. A trebalo je mnogo ranije, u januaru, možda i pre,  u miru i tišini otvoriti dokument broj 110-00- 485/2018-07 koji od 18. decembra 2018. nosi potpis ministra Lončara. Taj dokument, propisan Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, nalaže aktiviranje stručnog Nacionalnog tela za upravljanje kriznim i vanrednim situacijama u zdravstvenom sektoru. Nosi naziv – Program zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama – odgovor zdravstvenog sektora.Zakasnelo aprilsko priznanje dr. Kona da su rukovodici zdravstvenih ustanova besramno lagali kako imaju dovoljno spremnog medicinskog kadra, znanja i opreme, ministar nije komentarisao.  Priznanja o počinjenim greškama prekasno su stigla za stanare jednog staračkog doma u Nišu.Kao i za mnoge naše sugrađane“, rekao je Trifunović.

Izgrađeni sistem planova, programa, procedura i protokola obuhvaćenih Programom zaštite i spasavanja Ministarstva zdravlja, dakle,  nije bio aktiviran.Sasvim logično, nisu bili aktivirani ni niži planovi i programi, predviđeni istim zakonom: u Institutu Batut, u Gradu Valjevu, Zavodu za javno zdravlje, Domu zdravlja Valjevo, Opštoj bolnici Valjevo…

„Postavlja se pitanje da li su na svim nabrojanim mestima ovi akti uopšte usvojeni. Ministarstvo zdravlja obećalo nam je da će na pitanje o aktiviranju Nacionalnog tela odgovoriti do 20. maja. Isto nam je javio i Institut Batut. Sasvim je sigurno da Grad Valjevo nema svoj Plan zaštite i spasavanja. Poznata je  priča da MUP već dva ili tri puta vraća na doradu nevešto i nestručno napisanu Procenu rizika grada Valjeva, bez koje se ne može raditi ni Plan zaštite i spasavanja. Ovdašnji Zavod za javno zdravlje nije nam još ništa odgovorio. Umesto da deluje Nacionalno telo za upravljanje kriznim i vanrednim situacijama u zdravstvenom sektoru, dobili smo politički rialiti i najprizemniju funkcionersku kampanju. Neki vešti dribler proglasio je (gde, kada, kako i zašto?) da skupština ne može da se sastane i uveo na mala, neustavna vrata vanredno stanje pod komandom trolista iz Srpske napredne stranke!“, kaže Trifunović.

Loša situacija prenela se i u Valjevo , konstatovao je Ljubomir Radović, odbornik u Skupštini grada:“Pod uticajem virusa poznatog samo u Valjevu ništa se bolje nije ponašao ni mesni nam Štab za vanredne situacije. Trag sosa od njihovih špageta, međutim, nije ostao u gradskom „Glasniku“ koji je tiho prestao da izlazi 16. marta. Sve što je Štab objavio nalazi se (nadamo se) na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Valjeva, gde podaci odavno nisu pouzdani. Glavni  uzrok za to je filter koji se zove „kabinet gradonačelnika“, čak i kada se u vestima pojavljuje alter ego rez. kap. dr. Gvozdenovića, komandant Štaba za vanredne situacije.Rad ove institucije obilato je bio začinjen dodatkom koji se zove Stručno-operativni tim. Najpre smo mislili da postoji samo jedan SOT, a onda smo posumnjali da je došlo do deobe“, kaže Radović.

On je izrazio i očekivanje  da će  komandant stručno razjasniti  da li je u pitanju bila mitoza ili mejoza. Jer, vest na stranici Grada glasi da je formiran SOT čiji je zadatak da organizuje prikupljanje humanitarne pomoći kroz donacije, što se razlikuje od zadataka prvog SOT osnovanog da se nosi sa virusom korona.

„U međuvremenu, mnoge je zabavljao ringišpil na kojem su se uzdizali, padali, ponovo se peli i padali rukovodioci SOT (prvog, drugog ili oba?). Pretpostavljamo da će još zabavniji biti odgovor Štaba na zahtev postavljen 15.aprila: da nam se dostavi promet sa dinarskih i deviznih računa otvorenih za uplatu humanitarne pomoći. Zakonski rok je prošao; žalba je 5.maja prosleđena republičkom povereniku. Čekamo“, rekao je Radović .

Lokalni front Valjevo godinama insistira na zakonskom pravu građana da znaju istinu o načinu na koji se troše javna sredstva i kako se njima raspolaže. „Još 26. marta sam kao odbornik u Skupštini grada uputio dopis gradskom Štabu za vanredne situacije. Zahtevao sam da Štab konačno počne da postupa odgovorno, ukazujući na odredbe Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, posebno na član koji nalaže poštovanje ovog zakona i u vanrednom i ratnom stanju. Ovde su se događale  situacije koje bi bile komične da u pitanju nisu bili životi naših sugrađana. Recimo, 16. aprila „poznati“ gradonačelnikov portal  preneo je ovo: „Nakon analize parametara, utvrđeno je da je epidemiološka situacija u Valjevu stabilizovana i da su stroge mere koje su propisale Republika Srbija i grad Valjevo dale rezultate.“Idiličnu lakirovku već narednog dana demantovala je stvarnost o stvarnom uspehu „strogih mera“ Republike i Grada: 17. april je dan u kojem je u Valjevu zabeležen rekord od 12 novozaraženih u jednom danu!“, kaže Radović.

Lokalni front Valjevo smatra da je ovo jedan od događaja čiji se uzrok mora utvrditi i da je Skupština grada institucija pred koju se moraju izneti svi elementi krize u kojoj se grad nalazio u proleće 2020. godine. Posebno će biti traženi odgovori na sledeća pitanja:

1. Da li su Srbija, a Valjevo posebno, bili spremni za bliski susret sa korona virusom?

2. Da li su zdravstvene ustanove u našem gradu bile na vreme upozorene, da li su imale dovoljno testova, dovoljno zaštitne opreme, dovoljno sredstava i znanja za borbu protiv zaraze?

3. Zašto je u nekim zdravstvenim ustanovama u Valjevu došlo do prekida redovnog rada? Da li ima odgovornih za to?

4. Da li je zagađeni vazduh, kakav godinama udišemo, procenat smrtnosti od korone u Valjevu podigao daleko iznad proseka Srbije?

5. Da li su sredstva prikupljena od donacija za borbu protiv  virusa upotrebljena na pravi način?

Na pitanje Vamedie da prokomentariše činjenicu da su obećavani paketi pomoći za sve socijlano ugrožene gradjane , a da se sve na kraju svelo na 200 paketa Radović kaže: „Na sednicama Skupšine sam u nekoliko navrata insistirao na pitanju i analizi zašto se u Valjevu pre svega povećava broj korisnika socijalne pomoći , ako oni kažu da je ovo vreme blagostanja i idealnih uslova za život. U vanrednom stanju , na žalost sve je iskorišćeno samo u vidu političke promocije . U Valjevu postoji veliki broj starh i socijalno ugroženih gradjana , mnogi su nam se javljali i zaista ja ne znam kako su oni izdržali čitavu ovu krizu koja je trajala dva meseca. „

6 comments on “Lokalni front: Laži i političke promocije manir vlasti u vanrednom stanju

  1. Petar

    Sad kreću botovi ali više ne onako sirovo, kao živeo nam Aca i Boba, možete samo da ih mrzite, sad će iznositi razne intrige da diskvalifikuju Frontovce, ko je šta skrivio, ima li švalreku, da je povezan sa Mikom i Poćutom i đilasom, a s kim bi drugim, pa kad je prepisivao u školi, itd. Sve kao ozbiljni komentari, mora biti da ih pišu bot-kontrolori.

    Reply
  2. UBLJANIN

    Pametnije bi bilo vi iz L. Fronta da pored toga sto se SAMO i vi borite da dodjete do fotelje pozabavite pitanjem oko i sta se desava sa 12000000 dinara dato u Valjevski fudbal lad se i ove godine zna da od viseg ranga takmicenja nema nista da je Omladinski sport zamro a da selekcije koje takodje trebaju da napreduju u rangovima takmicenja oni ispadaju iz lige(kadeti Buducnosto). E stoga treba vi iz fronta da se pozabavite cemu svrha davanja tolikih para kad nesto propada….. A DA VEROVATNO STO CE I OVE GODINE TREBATI VTV U POLITICKOJ KAMPANJI A ZNA SE KAKO TO FUNKCIONISE, JA TEBI PARE A TI MENI REKLAMU U IZBORNOJ KANPANJI…..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.