Izmenjene procedure uz mere opreza za povratak učenika u škole

Učenici dolaze u školu 1. juna i do 16 juna za njih će biti  organizovani posebni časovi nastave. Za učenike završnih osmih razreda pripremljena je posebna procedura i za još jedan probni test, ali i sam završni ispit iz srpskog , matematike i kombinovani test koji sadrži pitanja iz još pet predmeta.

Zorica Jocić

„To su časovi na kojima će učenici moći da pokažu bolji nivo postignuća od onog koji im je eventualno utvrdjen. Nastavnici su već izvršili ocenjivanje učeika i prvo imamo 4 ocene iz prvog polugodišta  najmanje jednu ocenu do proglašenja vanrednog stanja nakon ega je išla onlajn nastava , a nastavnici su vršili formativno ocenjivanje da bi potom na osnovu njih dali sumativne ocene. Tako da velika većina učenika ima zaključene ocene, ali oni koji žele da ih poprave moći će to da urade u osnovnim školama od 1. do 16. juna“, kaže načenica ŠU Valjevo Zorica Jocić.

Učenici će dolaziti u školu od 1. do 5 juna i to oni do petog razreda dok će učenici starijih razreda do 8 razreda moći da ocene poprave u drugoj nedelji. Završni ispiti uslediće potom 17. 18. i 19 juna kada će  se završiti i nastavna godina. Svi oni učenici koji žele da poprave ocene pre toga se moraju najaviti svojim razrednim starešinama sa kojima će se dogovoiti o terminima dolaska.

„Što se tiče učenika osmih razreda oni od 3. do 15. juna imaju pripremnu nastavu za polaganje završog ispita . Osim toga na III kanalu RTS-a će se takodje u tom periodu emitovati i časovi kao vid podrške pripremama. I ovi pripremni časovi biće po posebnom rasporedu pri čemu u učionicama neće biti više od devet učenika . Taj broj važi i za osnovne i za srednje škole. Istovremeno još od 15 . aprila učenicima je omogućeno da na portalu mojaučionica.gov.rs mogu da preuzmu testove iz ranijih godina“, objasnila je Jocić.

Kada su u pitanju srednje škole učenici takodje u pomenutom perodu imaju mogućnost da poprave ocene i raspored se pravi po istoj proceduri . U srednjim školama maturski ispiti biće realizovani od 3. do 12 . juna.  

„ Kada su u pitanju završni ispiti podsećam da su učenici već imali probni test i radili su od kuće onlajn. Probni završni ispit ove godine će se organizovati 2. juna u školama i to iz matematike . Cilj probnog završnog ispita iz matematike je da učenici sada upoznaju sve procedure koje ih čekaju za završni ispit koji će biti organizovan od 17. do 19. juna. Ono što je važno reći jeste da učenici osmih  razreda dolaze 1. juna u školu kada će od svojih razrednih starešina dobiti ID kartice i uputstva. Tog 1.  juna učenici donose djačke knjižice sa overenim fotografijama i na tu djačku knjižicu lepe posebnu identifikacionu nalepnicu sa leve strane knjižice , ispod fotografije. Sa knjižicom dolaze i na probni završni test iz matematike“, objasnila je načelnica proceduru.

Kako se moglo čuti učenici će dobit i probni test iz srpskog jezika i kombinovani test koji će poneti kućama i kod kuće mogu proveriti sami svoje znanje. Te uradjene testove potom donose 2. juna u školu kada ga predaju razrednim starešinama pre početka ispita iz matematike.

„Škole koje imaju po tri odeljenja završnih razreda testove će raditi od 8 do 10 časova , škole koje imaju viđe od tri odeljenja radiće od 8 do 10 i odd 11 do 13h. To vreme izmedju biće iskorišćeno da se učionice provetre, dezinfikuju. U svakoj učionici biće najviše devet učenika i dežurni nastavnik . Ispred učionice po rasporedu na tri učionice ide jedan dežurni nastavnik jer će učenici ove godine svoje stvari odlagati ispred učionica i taj dežurni nastavnik će izmedju ostalog voditi računa i o njihovim stvarima. Na probni završni iz matematike učenici donose grafitnu olovku, gumicu, šestar, trougao, lenjir i eventualno plavu hemijsku olovku mada će svakog učenika na njegovoj klupi čekati dve plave hemijske olovke koje su škole u obavezi da nabave. To je iz razloga što se ove godine sprovodi posebna procedura skeniranja testova jer ako učenik recimo donese olovku piši-briši i koristi je, skener taj odgovor neće prepoznati“, rekla je Jocić dodajući da učenici ne mogu izaći iz učionice poslednjih 15 minuta časa  .

Po posebnoj proceduri takodje će uradjeni testovi biti dostavljeni u ŠU koja će potom vozilima PTT biti poslati u Zavod za vrednovanje. Sve zadatke pregleda delom poseban softver , a delom posebna okružna komisija. „Ti nastavnici u komisiji , ne pregledaju sve zadatke otvorenog tipa. Oni sede za računarima i dobijaju oduku , recimo pregledate samo zadatak br 2. Taj zadatak može biti iz Valjeva, Kraljeva, iz bilo kog grada i oni ne znaju od kog učenika. Pregledanje istog zadatka istovremeno vrši negde u Srbiji još jedan nastavnik i ukoliko se ne poklope ta dva pregledanja tada se radi supervizija.  Sva deca mogu izvršiti uvid u svoj probni test i rezultat rada na sajtu probni.zios.mpn.gov.rs , za ulazak unose svoj ID broj, a lozinka im je na drugoj strani omotnice testa i bitno je da deca ne bacaju omotnice jer samo uz tu šifru mogu izvrštiti uvid u rezultat“, rekla je Jocić.

Kako se moglo čuti, sve škole su dobile probne testove, a ID nalepnice dobiće danas. Završni ispit biće održan 17. , 18. i 19 . juna nakon čega sledi popunjavanje liste želje i konačni upis 8 jula.

3 comments on “Izmenjene procedure uz mere opreza za povratak učenika u škole

  1. Анонимни

    Лудило . Кога проверавате – наставнике ? Зашто све не прегледа софтвер , а људе лепо оставе на миру , иовако не верујете нартавницима и пљујете по њима , додуше пљује ко стигне. Баш имамо „ леп посао , поштован и преплаћен – како би неки рекли „ !

    Reply
  2. Анонимни

    Uvek ista priča. Decenijama su nastavnici besplatna radna snaga za preobiman posao, naročito na kraju školske godine. Testovi se redovno „provale“, nikom ništa, a sad „softver“ i za nadzor znanja nastavnika. Hvala sistemu!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.