Gradonačelnik odlučio: Nema Džez festa, a Di fest ima

U Valjevu posle 35 godina , neće biti održan Džez fest. Ovu odluku doneo je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović. Kako je objavjeno u Službenom glasniku razlog za ukidanje ove I još tri manifestacije koje organizuje grad je nedostatak novca u budžetu.

Počev od 1984. godine kada je zahvaljujući entuzijazmu našeg Valjevca čuvenog saksofoniste Jove Maljokovića , u Valjevu prvi put održan Dzez fest , ova manifestacija postala je svojevrstan simbol Valjeva. Od tada pa do današnjih dana ova manifestacija finansirana je delom , a nekada I u celosti iz budžeta grada Valjeva. Zahvaljujući ozbiljnom radu brojnih valjevskih muzičara , gradjani Valjeva imali su priliku da na sceni Centra za kulturu I na drugim prostorima slušaju svetski poznate džez muzičare. Čuveni džem sešn u Holu , tradicionalno je privlačio veliki broj gradjana .

U budžetu grada Valjeva za ovu manifestaciju predvidjeno je 3,5 miliona dinara. Odnosno , odlukom grada o budžetu, a potom I Prvim rebalansom budžeta  koji je usvojila Skupština grada kao najviši organ u Valjevu predvidjeno je da ukupan budžet za ovu manifestaciju iznosi 5 miliona dinara pri čemu grad učestvuje sa 3,5 miliona dinara.

Sada , kako se navodi u Službenom glasniku , ne odlukom Skupštine I ne na predlog Gradskog veća već odlukom gradonačelnika ova manifestacija neće biti finansirana.

“ Izuzetno od odredaba Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture, sporta, privrede i turizma od značaja za grada Valjevo (”Službeni glasnik grada Valjeva”, broj 16/18-prečišćen tekst) u 2020. godini zbog nedovoljnih sredstava u budžetu grada Valjeva neće se održati sledeće stalne manifestacije:

– Valjevski JAZZ FEST,

 – Memorijalna trka ”General Đukić”,

– Memorijalni šahovski turnir ”Selimir Manojlović” i

– Olimpijske seoske igre Valjevo.

Ovu odluku, kako se može videti u Službenom glasniku, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović donosi na osnovu činjenice vanrednog stanja , ali se u istom tekstu navodi I :

“ Gradonačelnik grada Valjeva je dužan da ovu odluku podnese na potvrdu Skupštini grada Valjeva čim ona bude u mogućnosti da se sastane, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka ratnog stanja i elementarne nepogode.”

Pitanja : “Kog ratnog stanja i koje elementarne nepogode?”, ostavljamo ustavobraniocima, a pitanje za donosioca ove odluke moglo bi biti : Na osnovu kojih kriterijuma I činjenica je doneta odluka da se ne održe manifestacije koje su od značaja za Grad Valjevo I od kojih neke postoje 35 godina? A na osnovu kojih činjenica I kriterijuma će grad finansirati 39 manifestacija medju kojima je recimo “najpopularnija “ Di fest?

Podsećamo da je na poslednjem Dzez festu u Valjevu , publika pokazala još uvek aktuelnom gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću šta o njemu misli I njegovom pojavljivanju na samoj manifestaciji.

Dušan Gojković i Big bend RTS

Kako su se u trenutku njegovog izlaska na binu kroz salu začuli zvižduci I povici “Ua!”, Gvozdenović je svoj kratki  govor započeo rečima: “Hvala vam na zvižducima jer I to je deo mog posla”.

Nakon što je prepuna sala nastavila negodovanje I gradonačelnik se kratko obratio publici isti se nije vratio u prvi red niti nastavio da prati nastup Big benda već je sa državnim sekretarom napustio salu.

Već tada “pala” su prva obećanja od gradonačelnika da Džez festa više neće biti.Kako nezvanično saznajemo, Centar za kulturu konkurisao je kod ministartsva kulture za sredstva, a ministarstvo je zatražilo da se ova ustanova izjasni o prihvatanju 2 miliona dinara koliko ministarstvo planira da izdvoji. Stav Gvozdenovića je bio da se sredstva ne prihvataju.

Gradonačelnik u pomenutoj odluci sada navodi da nema novca u budžetu. Ova informacija ne slaže se  ni sa brojnim izjavama koje su se mogle čuti na početku godine kada je usvajan Prvi rebalans istog budžeta kada su u glas  sa skupštinske govornice odbornici SNS poručivali: Nikad bolji, nikad sadržajniji, nikad veći (zbog privrednog rasta) budžet grada Valjeva!

Na te reči Mihailo Milutinović podelio je osmeh, gradonačelnik zadovoljno kllimao glavom, a pola sale sedelo nemo, možemo li sada  kada se odustaje od manifestacije sa 35 godina tradicije zbog “nedostatka para”  konačno  svi zajedno reći : Bravo! Bravo!?

E sad, ako je gradonačelnik više navikao na zvižduke, za slučaj da se u sivoj zgradi ne čuje dobro, jel može neka šerpa da “odradi posao”?

23 comments on “Gradonačelnik odlučio: Nema Džez festa, a Di fest ima

 1. Luka

  Pa logično, za pevaljku ima, za džez nema. Uostalom nek objasne oni što će ih ponovo glasati.

  Reply
 2. Silvija

  Ima li koji dan da prodje a da on ne napravi neku glupost.Sramota Valjeva doticni.

  Reply
 3. Tesnjarka

  CONRAD DIKTATURA SE NASTAVLJA…OCITO NIKO NE ZELI DA GA ZAUSTAVI…A ON UNISTAVA SVE STO MU NE ODGOVARA….SRAMOTA ZA GRAD,ZA PARTIJU KOJA GA POSTAVILA,SRAMOTA ZA SRBIJU….VALJEVO UMRLO SI…NA ZALOST

  Reply
 4. Ваљевац

  Џез фест може и треба да се одржи и без подршке ове градске власти. Желим да подржим ову традиционалну манифестацију, па молим оне који то организују да не одустају од организације.

  Reply
  1. Darko

   Covek je totalno izgubio kompas zna li on sta je ukinuo manifestaciju koja je simbol Valjeva. Rasulo.

   Reply
 5. Saksofonista

  On treba da otvori džez fest,ali nesme hoće da mu zvižde kao prošli put,ipak je to manifestacija za svet koji je pametan,i nema da sviraju kolce u ne peva Ceca.Razlog je jedino zvižduci na poslednjem Festu

  Reply
 6. Spanac

  Ljudi, vreme je da neko stane na put ovom Konradu, dokle vise on da donosi odluke, Valjevo dosta je bilo konrada…..

  Reply
 7. Strogi Centar

  Ova manifestacija mora da se odrzi. Bila bi velika sramota ako bi se po nalogu jednog bahatog “coveka” otkazalo. Daj te izbore sto pre, da isteramo bagru.

  Reply
 8. Sladja

  Gajic da je zaduzen za dzez fest to bi trajalo jos dugo dugo i ne bi bilo problema, jer koju god je on manifestacuju otvorio ona traje i dan danas.

  Reply
 9. Petar

  Dajte žiro račun da krenemo da uplaćujemo sredstva za ovu manifestaciju. Dajte da pokažemo solidarnost a ovima iz opštine da damo šut kartu.
  Napravimo bojkot Di Festa i ostalih nameštenih manifestacija koje nam pojedoše pare.

  Reply
 10. Novo naselje

  Gajica ne može da ne spomenete i gle cuda u svakoj vesti.Pustite coveka,vi mu niste koji ga komentarisete ni do palca.
  Coveka vise politika ne zanima .

  Reply
 11. Ludo burazeru

  Kultni festival koji se godinama odrzava u strogom centru grada i koji je zadnjih godina jedino svetlo sto se tice prave kulture u mrtvom Valjevu zabrani odrzavanje, a festival narkomanije na divcibarima organizuje licno konrad da sto vise para tutne sebi u dzep i naravno jos po nekom na istoj planini

  Reply
 12. Sin anarhije

  Nemojte kukati nego se obratite njegovom velikom vodji i bratiji koja ovu nasu zemlju gura napred poput rakete , ruseci sve rekorde ikada zabelezene u svetu po glavi stanovnika na kubni metar …

  Reply
 13. Mama-mia

  Za sve je kriv lubeničar sa Uba ,sve nedaće i svo zlo je iz te kuhinje, ovo nešto u Valjevu nikada nije bilo niti će biti. .Dijagnoza je njegovo srednje ime,zato rođaci treba lika ponovo birati jer smo to svakako i zaslužili …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.