Gosti uglavnom u baštama

Posle skoro dva meseca u Valjevu su počeli sa radom kafići i restorani, ali još uvek ne svi. U unutrašnjosti lokala uglavnom nije bilo gostiju dok su bašte bile delimično popunjene. Mnogi ugostitelji tvrde i da im se ne isplati da otvaraju lokale pod traženim uslovima.

fotografija snimljena u ranim jutarnjim satima

Prvog radnog dana ugostiteljskih objekata u Valjevu nisu svi obekti otvoreni  dok su oni koji su svoja vrata otvorili uglavnom imali goste u baštama. U unutrašnjosti stolovi su bili razmaknuti na propisanu daljinu, a konobari sa maskama i rukavicama . Obaveza nošenja maski i rukavica po datim pravilima odnosi se i na goste lokala.

Možda je to i jedan od razloga što su prvi gosti uglavnom izabrali sedenje napolju. „Tek je uhodavanje, ali sudeći po prvim utiscima, sve ono što je propisano funkcionisaće veoma teško i trebaće vremena da se naviknemo i mi i gosti. Objektima koji imaju letnje bašte i mogućnost spoljne usluge, biće daleko lakše i njih svakako očekuje veći promet, jer je uslugu po svim propisanim merama zaštite, daleko lakše organizovati u letnjoj bašti nego u unutrašnjosti. Srećom pa se najavljuje lepše vreme. Ostali koji nemaju bašte zaista ne znam kako će funkcionisati. Ali, pravi izazovi tek slede kada bude moguć rad uveče, a mnogi kafići i restorani imaju i muziku“,  kaže jedan od vlasnika popularnog valjevskih restorana.

Socijalna distanca uglavnom je primenjivana u valjevskim lokalima , a oni koji se nisu odlučili za  otvranje kao razloge uglavnom navode da nisu u mogućnosti da sprovedu sve tražene mere ili da bi upodobljavanje lokala u tom smislu iziskivalo velika ulaganja za koja trenutno nemaju sredstava.“ Jednostavno, matematika pokazuje da je u ovom trenutku neisplativo. Sa izbacivanjem inventara da bi se držala ptopisana distanca, mogao bih da primim u isto vreme pet gostiju. Šank od šest metara bih morao da potpuno zatvorim pleksiglasom, plus troškovi za nabavku svih dezinfekcionih sredstava. Sa svim tim ulaganjem cena obične kafe morala bi da bude 300 dinara, što je apsolutno besmisleno“,objašnjava  vlasnik jednog kafića koji nije počeo da radi, dodajući da ne zna da li će svoj objekat uopšte i otvarati.

Gradjani koji su odlučili da već prvog dana u nekom od ugostiteljskih objekata popiju kafu ili ručaju nisu krili svoje zadovoljstvo dozvolom da lokali rade . „Sve je drugačije , oov nas vraća u normalu. Dugo je postojala ta tenzija i strah , bili smo zatvoreni sada je već drugačije , potpuno drugačiji osećaj“, kažu uglavnom gosti.  

U jednom broju lokala koje smo obišli nismo mogli da zapazimo sredstva za dezinfekciju koja su obavezna za korišćenje svakom gostu. Ipak , kako i sami ugostitelji kažu potrebno je uhodavanje pa nije isključeno da će već danas i narednih dana svi nedostaci biti otklonjeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.