Djurdjevdan uglavnom u krugu porodice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas  slave dan svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija – praznik poznat u narodu kao Đurđevdan. Najveći broj gradjana danas slavi ovu slavu bez gostiju.

Iako je za danas najavljeno ukidanje vanrednog stanja koje bi ipak na snagu trebao da stupi sutra, slava Djurdjevdan uglavnom će biti obeležena samo u krugu porodica koji je slave, a bez velike pompe I gostiju.

Uobičajeno okupljanje , djurdjevdanski uranak I druge aktivnosti koje se vezuju za ovaj dana takodje će ove godine izostati. Razlog tome je I činjenica da bez obzira što će vanredno stanje , kako je najavljeno, biti ukinuto na snazi I dalje zabrana okupljanja , ali I preporuka lekara da se izbegavaju socijalni kontakti. 

Valjevsko sveštenstvo je upravo iz navedenih razloga ranije organizovalo podelu slavske vodice, a  osvećeje žita organizovano je u različitim terminima dok je onima koji slave omogućeno da u crkve dodju u malim grupama od po dve ili najviše tri osobe.
Đurđevdan je po broju slavara u Srba na četvrtom mestu, dok je prenos moštiju Svetog Đurđa, Đurđic, na osmom mestu po broju slavara.

Sveti Velikomučenik Georgije

Ovaj slavni svetitelj rodio se u kući bogatih i časnih roditelja u Kapadokiji. Kad mu je otac postradao kao hrišćanin, majka se preselila u Palestinu, gde je dečak odrastao.

Već u dvadesetoj godini dospeo je do čina tribuna u službi cara Dioklecijana. U to vreme car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za veru.

Tamnica, okovi, krvave rane po celom telu i sva druga strašna mučenja nisu pokolebali mladića. On se neprestano, usrdno i iskreno molio Bogu i Bog ga je isceljivao i spasavao smrti na veliko divljenje naroda. Kada je Đorđe molitvom vaskrsao jednog mrtvaca, mnogi su primili veru Hristovu, a među njima i careva zena Aleksandra, glavni žrec Atanasije, zemljoradnik Glikerije, potom Valerije, Donat i Tirin.

Car je najzad odlučio da Đorđa i svoju ženu osudi na smrt sečenjem glave. Carica je izdahnula na stratištu pre pogubljenja, a sveti Đorđe posečen je 303. godine.

Mnoga čuda dešavala su se od tada na njegovom grobu. Gospod ga je, zbog njegove iskrene i nepokolebljive vere, učinio moćnim da pomaže svima koji su u nevolji i koji ga iskreno slave i prizivaju njegovo ime.

Djurdjevdan je  slava  I Vamedie, a svima koji danas slave želimo – Srećnu slavu!

1 comment on “Djurdjevdan uglavnom u krugu porodice

  1. мр Предраг М.Вулетић

    Поштована ВАМЕДИА
    Честитам Вам крсну славу уз жељу да нам свима Свети Ђорће помогне и измоли од Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог здравље и радост.
    Иначе је Цвети Ђорђе и моја слава и свима другима који га славе-Срећна слава.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.