Živković demantovao napise pojedinih medija i povod za prijavu: Činjenice i podaci govore istinu

Dr Zoran Živković na onlajn konferenciji demantovao je navode da je želeo da bilo koga uznemiri izjavom o potencijalnom žarištu u Ljigu. Iznoseći podatke za ovu opštinu Živković je nedvosmisleno pokazao da je broj testiranih osoba i broj osoba koje su smeštene u izolaciju potom porastao od trenutka potvrdjivanja korona virusa kod jednog zdravstvenog saradnika. Živković kaže da ga niko iz policije i tužilaštva nije još uvek zvao i da on ne može da potvrdi da krivična prijava postoji. S druge strane navodi da ga je predsednik Opštine LJig zvao i sa njim razgovarao neprimerenim vokabularom. „Nemam nikakav problem da ukoliko mi uruče u ponedeljak ostavku istu prihvatim“, rekao je izmedju ostalog dr Živković odgovarajući na brojna pitanja novinara.

Nakon što se u javnosti pojavilo saopštenje Opštine Ljig u kome se navodi da su pacijenti hemodijalize zaraženi u valjevskoj bolnici i objave na jednom od medija bliskih kabinetu gradonačelnika Valjeva da je Krizni štab Opštine Ljig protiv dr Zorana Živkovića podneo krivičnu prijavu zbog uznemirenja javnosti na onlajn konferenciji za novinare predsednik valjevskog Stručno-operativnog tima dr Zoran Živković demantovao je da je ikada cilj bio bilo kakvo uznemirenje već isključivo istina i potreba da gradjani Ljiga shvate važnost pridržavanja svih postojećih mera . On navodi da nikada nije rekao da je Ljig „žarište“ već „potencijalno žarište“, a da se situacija zbog toga prati.

„Moj cilj je bio da apelujem i upozorim gradjane Ljiga da u ovim trenucima imaju još odgovorniji odnos prema sebi i svojim najbližima jer reč „potencijalno žarište „ je oprez, a reč „Žarište“ je već nešto drugo.

Rekao sam : jedan zdravstevni saradnik je pozitivan i postojala je realna opasnost širenja zaraze obzirom na neredovnost uzorkovanja, naime uzorkovanje je radjeno svaki treći dan. Kako bih ovo što je rečeno potkrepio brojčanim podacima reći ću vam sledeće:

Kada se pogleda evidencija o broju uzetih uzoraka na COVID 19 počev od 14. aprila prema statistici Zavoda za javno zdravlje Valjevo , prvo uzorkovanje na teritoriji Ljiga bilo je 17. aprila sa tri pacijenta , potom 20 aprila takodje 3 pacijenta i 22 . aprila 1 pacijent. Kada to pogldamo 23 dan je radjeno uzorkovanje i zbog toga je i verovatno da tako dugo nije imalo podataka o broju pozitivnih i eventualno obolelih.  Onog trenutka kada se javlja potencijalno žarište , odnosno kada je otkriveno prisustvo osobe koja je imala simptomatologiju COVID 19,  23. 4 uzorkovano je devet pacijenata , a dan kasnije 13 pacijenata. Dakle broj uzorkovanih pacijenata naglo raste sa pojavom potencijalnog žarišta . Ono što takodje želim da kažem kada je Opština Ljig u pitanju, na dan 23. aprila u Domu zdravlja Ljig od ukupno zaposlenih 58, na poslu je bilo 54 zaposlena, u kućnoj izolaciji se nalazila jedna osoba , broj zaraženh nemedicinskih radnika iznosio je jedan , broj hospitalizovanih radnika je bio jedan , smrtnih slučajeva nije bilo  , ukupan broj testiranih pozitivnih iznosio je jedan. Dan kasnije 24. aprila Dom zdravlja Ljig koji i dalje broji 58 zaposlenih , na poslu ima 42 osobe. Dakle 12 manje nego prethodnog dana, a broj zaposlenih zdravstvenih radnika u kućnoj izolaciji iznosio je 13 , prethodnog dana 1 , broj nemedicinskih u kućnoj izolaciji 2, prethodnog dana ih nije bilo, broj zaraženih radnika od početka epidemije 1 i to nemedicinski radnik , broj hospitalizovanih radnika 1 i novozaraženih nije bilo“, rekao je Živković ukazujući na činjenice da je broj uzorkovanih i broj lica koja su smeštena u izolaciju rastao.

On navodi da su to sve pokazatelji da se radi o potencijalnom žarištu i činjenici da Ljig zbog uzorkovanja svakog trećeg dana dugo vremena nije imao zaražene koji su bili u evidenciji.

Na pitanje Vamedie da li ga je predsednik Opštine Ljig kontaktirao pre same objave o krivičnoj prijavi , Živković kaže: „Pre podnošenja krivične prijave kontaktirao me je predsednik Opštine Ljig u prilično oštrom tonu i pokušavao da mi kaže da bez rezultata i anlize nemam pravo da saopštavam bilo šta uz navedene reči koje uopšte ne odgovaraju mojoj retorici dakle sve ono što su izneli o načinu moje vokabulacije sa gradonačelnikom LJiga nije istina. Rezultati su bili poznati“.

Ipak , na novinarsko pitanje da li je provereno podneta krivična prijava odnosno da li su ga kontaktirali iz policije i tužilaštva tim povodom , Živković kaže da nisu, a istovremeno navodi da ga komandant Štaba u Valjevu nije kontaktirao u vezi celog slučaja, nije ponudio saradnju i zaštitu, pa i da mu nije poznato da je Gvozdenović razgovarao sa Kriznim štabom Ljiga.

Umesto toga Živković navodi da ima punu podršku kolega iz Stručno operativnog tima: „Pre ovog obraćanja Vama nisam imao sastanak sa kolegama  , obratio sam se posle jučerašnje sednice da se poveća budnost grada Ljiga, što današnji podaci i  pokazuju, odnosno, da je moje interesovanje bilo opravdano . Tačno je da nisam epidemiolog i ja sam od samog početka insistirao na tome , ali pošto je situacija vanredna da ne bismo sada pravili nove probleme ja sam uzeo da de facto budem prvi medju jednakima , dakle koordinator medju svim članovima SOT-a i izmedju nas kada je struka u pitanju nikakvih problema nije bilo , što se SOT-a, tiče apsolutna podrška“, kaže Živković.

Kako se na zvaničnoj stranici Opštine Ljig nalazi sapštenje u kome je navedeno da su se pacijenti sa hemodijalize zarazili u valjevskoj bolnici , Vamedia je postavila i pitanje da li je to tačno?

„Da su pacijenti zaraženi sa hemodijalize na odeljenju hemodijalize u valjevskoj bolnici zakon je tu vrlo jasan , svi pacijenti koji su zaraženi sa hemodijalize moraju biti hospitalizovani , prema tome to je još veći nonsens ukoliko je to istina, a  da pacijenti nisu hospitalizovani bilo u Beogradu ili u najbližem centru , a to je koliko znam Čačak. Takvih pacijenata nema. Dakle to nije tačno“, rekao je Živković.

Dr Živković navodi i da nema problem sa tim da mu se uruči otkaz ili ostavka jer zna da je svoj posao radio profesionalno: “ Dakle, ako bilo ko smatra da loše obavljam ovaj posao predsednika SOT-a , uvek sam spreman da komandantu Kriznog štaba Grada Valjeva koji mi je poverio ovaj mandat , podnesem ostavku . Do tada nastavljam da radim posao za koji sam preuzeo odgovornost jer sam na prvom mestu lekar , a tek potom političar. I narednih dana nastavljam da obilazim, uvek peške svoje kolege iz zdravstvenih ustanova. Da li će dr Zoran Živković biti predsednik SOT-a ili zamenik gradonačelnika to je u ovom trenutku najmanje bitno jer sve što danas radim nije počast već moja obaveza  moja odgovornost.“

19 comments on “Živković demantovao napise pojedinih medija i povod za prijavu: Činjenice i podaci govore istinu

 1. Do istine

  Samo u Valjevu moze biti podneta krivična prijava kad neko kaze istinu uz obrazlaženje da se siri panika jer bolje da svi pocrkamo u neznanju a ne da svi budemo oprezniji ukoliko nam se kaze da postoji mogućnost od potencijalnog zarista

  Reply
 2. Pink floyd

  Kako li se naprednjaci osecaju kada dodje covek sa iskustvom i znanjem,kaze istinu,na koju oni nisu navikli,a pritom ne poslusa komadanta grada da se virus zove Konrad,nego Covid?

  Reply
 3. Komšija

  Smešni ste ponovo…. Napadate doktora koji časno i pošteno radi svoj posao… Samo ste se prevarili jer gradjani znaju zašto to radite… Šta bi sa privrednicima??? Ko ih je prevario??? Šta bi sa Sinitrom, Vidrakom, Veterinarijom??? Čime su prskali grad i zašto???

  Reply
 4. Dr Karadzic

  Dotoru Živkoviću treba pružiti punu podršku. Vidi se da Konrad i družina nisu navikli da se sve radi transparentno u pošteno!

  Reply
 5. Veliki Štrumf

  Bravo za dr Živkovića,to što je neko resio da Vas prijavi prvo mora da nauči razliku izmedju žarišta i potencijalnog žarišta pa onda sve ostalo,a da ne pričam za cenzurisano od predsednika opštine Ljig da da sebi za pravo da pozove doktora i tako priča da njim to će već narod suditi na predstojećim izborima. Ne daj Bože da mu zatrebate cenzurisano bi Vam lizao da mu pomognete. A što se tiče ostavke to nikako od kada ste vi na tom mestu Valjevo zna sta se dešava u njemu.

  Reply
 6. Spanac

  Puna podrska doktoru Zoranu, a sto se tice konrada gotov je, vrlo brzo, toliko!!!

  Reply
 7. Mihajlo

  Covek profesionalno obavlja svoju duznost u ovim vremenima i govori istinu e sad sto istina boli ove druge sto je ne govore to mi gradjani vidimo.

  Reply
 8. Gaja

  “Gospodine” Konrad Vašim pokušajem da vređate i lažno optužite dr. Živkovića pokazujete Vašu slabost i nemoć! Ovo su Vam poslednji trzaji !!

  Reply
 9. Juan deag

  Ovaj grad je zaboravio kako izgleda kada se sve radi transparentno i pošteno, jer je od Konrada i družine navikao na suprotno. Puna podrška doktoru Živkoviću!

  Reply
 10. Goran Markovic

  Zar vam nije jasno da je tu informaciju imao jedini neki portalcic pod nazivom info 24 i svo znamo te ..postene..izvestace tj pljuvace svih nas koji ukazujemo na propuste gvozdenovića a ovog puta staba za vanrednu situaciju što je i Aleksandar Vucic javno rekao.Naravno ovi podaci se profesionalno dostavljaju uz predhodno niz provera i radnji iz Zavodu za Javno Zdravlje i dr Marije Gavrilović kao odgovornog lica.Zar treba ovde ponavljati da gvozdenovic nije dozvoljavao da iznes podatke niko sem njega i one dr Antic Branka (koja sinoć na VTV bukvalno ponizi svoje kolege iz Bolnice ..to sve govori)Podatci su iz ZZJZ Valjevo dostavljani redovno svima kojima je to po zakonu potrebno u ovom situacijama .Koliko je uvreda dr Zoran Zivkovic dobio telefonskim putem što se pojavljuje pred novinarima upravo od gvozdenovica i mnogi drugi .Zar to Valjevo ne zna, zar više treba trpeti tog bahato g gvozdenovica?A onda se desava da se na najvulgarnii nacin vredjaju svi i pokusaji da se diskredituju osobe koje nisu htele sa njim u kriminal sto se nadam da ce nekada i neko postupiti po zako u odgovorno dobiti zasluzujuci kaznu.Podrška za dr Živkovića ali nije mu mesto sa njima.

  Reply
 11. Nikola

  Podrška za dr Živkovića! Hvala Bogu pa je došao neko ko će voditi računa o građanima i informisati nas o stanju u Valjevu i okolini. Izdržite doktore i nemojte obraćati pažnju na male KONRADE jer su vaši sugrađani uz vas!!!

  Reply
 12. Pjerili

  Ovo liči na valjevsku kuhinju?! Neko se nasanko i nažuljo kod Vetrinarije i privrednika pa želi da skrene pažnju sa nenamenski potrošenih sredstava(novca) koja su namenjena bila valjevskoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje u Valjevu. Nekima verovatno ne odgovara da se istina iznosi u javnost pa se namerili na Dr. Živkovića koji savesno i odgovorno radi poveren posao u Stručno Operativnom Timu. Korektan rad može samo da smeta mutivodama.

  Reply
 13. Nevena

  Šta sendvič stranka zna sem da se frlja krivičnim prijavama, kada se govori ono što oni žele da čuju. Puna podrška za Dr Živkovića, koji je prvi izneo podatke o stanju u kolubarskom ogrugu. SNS naučite da se ovaj virus zove Korona!

  Reply
 14. Mama-mia

  Vi kao daste prespavali ovih mesec dana,ista meta isto odstojanje, ko sa Konradom tikve sadi …gde je do sada bio svo ovo vreme ,zašto je ćutao dotični i sada ga ortaci puštaju niz vodu po oprobanom receptu !!!

  Reply
 15. Konrad 19

  Mama mia ne pise se SVO vec SVE vreme, a tebe su ispustili na glavu sto je mnogo opasnije nego niz vodu…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.