Model koji se nameće: Seksističke objave, uvrede I fotomontaže

Sva novinarska udruženja I televizija N1 osudili su ponašanje urednika I vlasnika lista Informer Dragana J.Vučićevića , zbog objavljivanja neprimerene fotografije novinarke ove televizije na svom tviter nalogu. Novinarke u Valjevu, već godinama su na meti seksističkih I uvredljivih objava.prorežimskih medija. I svi su mislili o je zbog novinarstva, a već sada se u Valjevu meta crta svakom.

Pod naslovom “  Vučićević da ukloni fotografiju novinarke sa Tvitera”, Udruženje novinara Srbije objavilo je saopštenje u kom izražava protest zbog takvog ponašanja.
“Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja neprimerene fotografije neimenovane novinarke i komentarisanje njenog izgleda kojom glavni urednik i vlasnik lista „Informer“ Dragan J. Vučićević na Tviteru širi stereotipe o ženama i traži da se fotografija ukloni.

UNS smatra da je objavljivanje ovakvih fotografija diskriminacija i ugrožavanje rodne ravnopravnosti neprihvatljive u javnom prostoru i predstavlja neprimereno i nekolegijalno postupanje novinara koji su dužni da rade u javnom interesu.

UNS istovremeno podseća i da se kod objavljivanja i deljenja privatnih fotografija sa društvenih mreža mora poštovati privatnost osobe koja je na fotografiji.”

Povodom ovog dogadjaja reagovala je I televizija N1 u kojoj je novinarka zaposlena :

“Jedan od modela tog specijalnog rata je da preko web sajtova, posebno kreiranih u tu svrhu, u najgorem udbaškom maniru, kombinuju fotografije naših novinara i novinarki sa njihovih društvenih naloga iz različitih faza života, sa podmetnutim fotografijama i obrađuju ih tako kako se stvori kontekst nedoličnosti.Nova strategija je da, na zvaničnim konferencijama za medije predsednika države, na nezapamćen i besraman način, fotografišu novinarke N1, tako da bi se kreirala slika koja bi ih ljudski ponizila i koja, kao krajnji cilj ima da probudi najgore seksističke predrasude. Dok na nacionalnim televizijskim stanicama, uz nedvosmislenu saglasnost države, u rijaliti programima i u vreme koronavirusa, pred očima miliona, bez ikakvih konsekvenci vladaju scene besprizornog prostakluka, seksističkog i svakog drugog nasilja, provladini mediji čine sve da kompromituju novinare i novinarke N1”, navodi se u saopštenju ove televizije.

Novinarka N1 Žaklina Tatalović tako se našla u situaciji u kojoj se nalaze brojne novinarke I novinari širom Srbije, ali kad je Valjevo u pitanju, I gradjani Valjeva, jednom rečju svi oni koji ne misle isto kao aktuelni predstavnici vlasti I pripadnici SNS-a.

Već nekoliko godina na meti skarednih objava, fotomontaža, uvreda su I novinarke portala Vamedia I Kolubarske.rs. Posle svih tih godina jasno je I da je to model ponašanja koji promoviše aktuelna vlast. Dok reaguju I osudjuju takvo ponašanje strukovna udruženja , gradjani Valjeva uglavnom su zgroženo , ali nemo posmatrali sve ono što se dešava. I tu je ključ svega. Besprizorni model ponašanja sa novinarki proširio se I na direktorku Zavoda za javno zdravlje Mariju Gvrilovića, gradjanina Sašu Stefanovića I mnoge druge.

I sve liči na situaciju u kojoj svakog gradjanina Valjeva pojedinačno ne pogadja mnogo vest da je u Zanzibaru u hotelu izbio požar. Očekivani model jeste : “Baš mi je žao , ali odakle im pare da letuju u Zanzibaru?” Uragan u nekom gradu Amerike  , cunami u priobalju Japana, često nose komentare : “Imaju oni para , napraviće novo”. I sve se čini drugačijim do zemljotresa na području Mionice, poplave u Valjevu, vetra koji otkriva krovove baš u našem gradu.

Model koji se pokušava nametnuti u jednom gradu kao što je Valjevo i sraman je za istoriju ovog grada, već se primenjuje širom Srbije. Širi se baš kao požar I nadire kao poplava. Takvi požari prete da opeku svakog , a takva poplava može da donese mulj koji se dugo godina ne može očistiti.

Ako je neko I pomislio da je u redu objavljivati takve stvari kao što se to čni u Valjevu I kao što to čini Dragan J. Vučićević, da li je taj neko pomislio da baš takvu objavu može imati njegova sestra, majka, ćerka? Verovatno ne jer se misli da je to sve u Zanzibaru, u Japanu ili Americi. Da je to daleko I nemoguće? Pa očito se varaju, to je već tu. I ako ne izgradimo nasip, ne pripremimo aparate I creva za gašenje požara dozvolićemo sebi da nas “požar” spali, a potom “mulj” prekrije. A život je samo jedan I strašno je krhk I lomljiv. Ne verujete?

Broj preminulih od korona virusa u Valjevu 19.

4 comments on “Model koji se nameće: Seksističke objave, uvrede I fotomontaže

  1. Radnik

   Ubljanin, vrlo je bitan on i slicni njemu, moraju se yapamtiti, ako nekada dodje nekonormalan na valst u ovoj drzavi mora izvrsiti LUSTRACIJU Zabrana javnog pojavljivanja i rada minimum 5 godina/ takvih ne samo u novinarstvu nego u policiji, DB-u tuzilastvu, jer bez toga namnema napred.

   Reply
 1. Ivan Valjevski

  Samo malouman čovek može da pomisli da DJV i njemu slični (na pr. Majdak) objavljuju informacije ili fotografije, a da za to nemaju saglasnost Dramosera ili njegovih najbližih saradnika. Zbog toga su nedorečeni svi komentari u kojima se osuđuje ponašanje DJV i njemu sličnih, a da se na pominje njihov “guru”. Taman kada pomislimo da smo dotaklji dno, kada ovo naše dno nema dna.

  Reply
 2. Creator

  dragan vucicevic koji inace i ne zasluzuje da mu krenem ime velikim slovom je PRVO vrlo bolestan covek i od mrznje od koje je satkan ce i odlepiti , licno se nadam vrlo brzo , ali on je samo pion sa licnim interesom i proizvod jednog bolesnog sistema koji je mnogo gori nego u slobino vreme , medjutim ljudi imaju neku maglu preko ociju , mozgovi su vecini isprani i njima a i ostalima nama , nema spasa ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.