Vantelesna oplodnja se nastavlja nakon epidemije

Svi budući roditelji koji nameravaju da potomstvo steknu kroz proceduru vantelesne oplodnje, nemaju razloga za brigu jer valjevski Centar za VTO embrione zamrzava, a procedure nastavlja po završetku pandemije korona virusa.

U valjevskom Centru VTO trenutno nema novih prijema zbog pandemije korona virusa ali valjevski centar za VTO nastavlja sa normalnim radom po okončanju iste.Rad je nastavljen  sa onim parovima koji su već ušli u proceduru.

„U međuvremenu, stigla je i preporuka Evropskog udruženja za humanu reprodukciju da se postupi upravo kako smo mi uradili u momentu proglašenja pandemije. U praksi, to znači da uzete embrione zamrznemo i sačekamo da prođe epidemija, a onda da pozovemo parove, odmrznemo embrione i nastavimo proceduru vantelesne oplodnje“, kaže dr Branko Budimirović.

Kako se očekuje  do kraja sedmice treba da bude završeno zamrzavanje embriona kod par pacijentkinja koje dolaze u Centar za VTO, u potpuno kontrolisanim uslovima i sa maksimalnom zaštitom. Sa svim ostalim parovima, kako kaže, cela ekipa je u svakodnevnom telefonskom kontaktu uz sve potrebne savete kako da se ponašaju dok traje epidemija.

Nekima su ipak stigle lepe vesti, bar onima koji su proceduru počeli ranije pa kako saznajemo  krajem leta ili početkom jeseni očekuje se rođenje još beba začetih u valjevskoj laboratoriji.

„ Kada su u pitanju trudnice, s obzirom da je u pitanju novi virus, još uvek su velike nepoznanice. Uglavnom raspolažemo informacijama od kineskih stručnjaka koji su objavljivali studije, ali na malom broju uzoraka. Mislilo se da su trudnice zaštićenije, ali se ispostavilo da mogu da obole, a zabeležen je i jedan slučaj prenosa virusa na bebu pre rođenja. Sve ostale bebe su rođene bez infekcije, a ako kasnije i jesu zaražene, to je bilo naknadnim kontaktom“, kaže Budimirović i objašnjava da su prvi meseci trudnoće u ovoj situaciji rizični, a o samom virusu i trudnicma još uvek se ne zna mnogo.

Ipak njegov savet je da se ispoštuje preporuka Evropskog udruženja za huanu reprodukciju i u vreme pandemije ne započinju trudnoće.

Po poslednjim podacima valjevski Centar za VTO do sada je postigao da na svet dodje 387 beba.

1 comment on “Vantelesna oplodnja se nastavlja nakon epidemije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.