I tržište stokom stalo

      1 коментар на I tržište stokom stalo

Trgovina stokom gotovo da je stala , proizvodjači sitiču da potražnje nema , a njihove zalihe hrane polako se prazne. Online pijaca u Valjevu preplavljena je oglasima u kojima se nude I prasići I jagnjad .

Nada da bi tržište stokom moglo oživeti za Uskršnje praznike polako se gasi s obzirom na najave da će  I narednog vikenda na snazi izvesno biti policijski čas pa većeg porodičnog okupljanja samim tim neće ni biti. Proizvodjači smatraju da će celokupna situacija imati veliki negatvan efekat na ovu granu proizvodnje.

“Jagnjad za klanje su išla dobro do pojave korona virusa i uvođenja vanrednog stanja, kada sui mala i solidnu cenu od 280 do 300 dinara za kilogram, a sada ih niko ne traži niti se prodaju. Proizvođači su u vrlo nezgodnoj situaciji, prodaje nema, a hrane ponestaje”, izjavio je za Blic  Marko Gavrilović, odgajivač ovaca.

Što se tiče svinja, od kako je proglašena epidemija cena tovljenika se sa 280 survala na 160 dinara po kilogramu, dok se cena prasadi drži na nivou od 200 do 220 dinara za kilogram žive vage. Potražnje, međutim, nema.

“Zbog trenutne situacije teško se može predvideti šta će biti i za Uskrs i da li će biti veće potražnje za prasadima. Trenutno se još po malo kupuje meso, međutim sve je manje novca, tako da će mnogi kupovati minimalne količine. Plašim se da cena svinja ne nastavi da pada što može veoma loše da utiče na nas proizvođače. Trenutno u tovu imam 250 tovljenika težine 60 do 70 kilograma i nadam se da će bar ova cena ostati, u suprotnom u velikom sam problem”, upozorava farmer Mališa Pajković.

Kako s emože videti na online pijaci u ponudi su Prasad težine od 18 do 25 kg , dok se u velikoj meri bude I jagnjad do 35 kg. Ipak potražnje gotovo da nema.

 “Kada se epidemija, koja će po svemu sudeći trajati još dva meseca završi, to više neće biti jagnjad, nego šilježad od 50 kilograma, što će sigurno uticati na njihovu cenu i prodaju. Nadam se da će klanična industrija imati razumevanja i da će, kada se za to steknu uslovi, te jedinke otkupljivati i tako izaći u susret proizvođačima, inače ih očekuju ogromni finansijski problem. Najviše će biti pogođeni oni koji imaju veći broj grla za gajenje, od 50 pa naviše “ističe dr  stočarstav Radosav Vujić.

Ništa boja situacija nije ni sa brojnim pečenjarama u gradu kkoje takodje nude svoje usluge koje uključuju I nabavku , ali I dostavu na kućnu adresu. Kako se za sada najvljuje Uskrs će biti ove godine vrlo skroman, a mnogi gradjani u neizvesnosti za svoj posao I činjenicu da ne znaju koliko bi vanredno stanje zaista moglo potrajati ne žele da novac troše na velike ručkove . Ipak cene mesa u trgovinama nisu pale, šta više u nekima su I podignute  već na samom početku vanrednog stanja.

1 comment on “I tržište stokom stalo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.