Daljinsko snabdevanje

Osim životne ugroženosti, pandemija virusa korona donela nam je niz drugih problema među kojima je jedan od najvećih redovno snabdevanje osnovnim životnim potrebama, u prvom redu hranom.

Sa druge strane, posledice se osećaju i u poslovanju preduzeća, kao i smanjenju zaposlenosti. Zbog nužnog zatvaranja pijaca i smanjenog prometa poljoprivrednih proizvoda, povrće, rano voće i drugi sezonski proizvodi izloženi su propadanju.

U nastojanju da se makar malo navedeni problemi ublaže, odnosno da se poboljša snabdevanje građana, a time i poveća promet trgovaca, udruženja potrošača predlažu da se primeni poznati postupak daljinske trgovine koji je alternativa neposrednoj kupovini i vrlo uspešno se koristi za nabavku obuće, odeće, mobilnih telefona i druge raznovrsne robe.

Snabdevanje na daljinu značilo bi da upotrebom telefona ili internet naloga građani mogu od trgovaca da naruče sve ono što inače kupuju odlaskom u prodavnicu, da po svakoj prihvaćenoj narudžbi trgovac robu upakuje, priloži račun i svojim vozilom ili angažovanjem brze pošte pošiljku isporuči na adresu potrošača uz naplatu pouzećem.

Za realizaciju ovog postupka bilo bi potrebno da trgovci u svojim skladištima organizuju pakovanje robe po pojedinačnim narudžbama, da u svojim reklamama istaknu ponudu te usluge i da angažuju operatore brze (ekspres) pošte.

Primena predloženog načina snabdevanja građana smanjila bi potrebu odlaska u prodavnice, smanjila bi redove čekanja i smanjila bi potrebu volonterske pomoći. Trgpvcima bi bez dodatnih ulaganja povećala promet, a proivođačima plasman „pijačnih“ proizvoda.

Naravno da za pouzdano funkcionisanje predloženog modela treba rešiti i neka praktična pitanja kao što je minimalna vrednost pojedinačne narudžbe, sprečavanje lažnih narudžbi i slično, ali se smatra da trgovci u tome imaju dovoljno iskustva.

Kada je u pitanju snabdevanje građana Valjeva na predložen način, najviše se računa na Europrom i Žinasu koji imaju sopstvena skladišta i iskusno osoblje. Kao veliki snabdevači imaju i potrošače sa kreditnim karticama, pa bi primenu modela mogli da započnu upravo sa tim potrošačima, a da ga kasnije prošire i na sve ostale.

Kao svetski dokazan model kupovine na daljinu, domaći trgovci bi mogli da ga zadrže i posle prestanka preventivnih mera, što je već stvar njihove poslovne politike.

Udruženja potrošača će podržati svaku aktivnost trgovaca koji sa potrošačima posluju po važećim propisima i kodeksu poslovne etike. I ovaj prilog je u službi te podrške.

Dragan D. Popović

Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.