11 lekara zaraženo korona virusom, 180 medicinskih radnika u izolaciji

“11 zdravstvenih radnika valjevske bolnice poitivno je na korona virus”, izjavila je danas  direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević. U Valjevo je danas kako saznajemo stigao tim ruskih lekara dok se sutra očekuje dolazak kineskog stručnog tima.

Posle dugo vremena prvi zvanični podaci o Valjevu dolaze iz Beograda I oni se ne odnose na ukupan broj obolelih već na broj lekara valjevske bolnice kojima je potvrdjen korona virus. Podatke je na konferenciji za novinare iznela direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević. Ona je dodala da se u izolaciji nalazi oko 180 ljudi .

“Te osobe, kako je objasnila, nisu još testirane jer nije prošao vremenski period kada to treba uraditi, a kada istekne period kućne izolacije, ako nemaju simptome, biće testirani pre nego što se vrate na radne zadatke”, rekla je Kisić Tepavčević I dodala da s obzirom da bolnica ima 1241 radnika ne postoji bojazan od urušavanja zdravstvenog sistema u ovoj ustanovi.

Istovremeno na sajtu Vlade vidljivo je jedino da se 925 osoba nalazi u samoizolaciji dok se broj zaraženih ne ažurira od 29. marta. Poslednjih dana na kašičicu se davala informacija o broju lica koja su prebačena za Beograd u neku zdravstvenu ustanovu , ali kokretnih brojeva nema.

Iako oni koji bi trebalo da javnost pravovremeno obaveštavaju tvrde da je sve pod kontrolom I gotovo savršeno da očito nije tako  I da je Valjevo I dalje u vrhu po broju obolelih ljudi.

Najpre je to na konferenciji za novinare potvrdio sam predsednik Vučić rekavši: “Najveći broj zaraženih nam dolazi iz Kikinde, Niša, Valjeva I Čačka”, ali I “Pre dva dana poslata je pomoć za Valjevo”.  Ovog prepodneva predsednik Srbije je najavio I da će ukoliko se bude osećao dobro za par dana doći u Valjevo.

Za sutra je najavljen dolazak kineskih lekara, dok su danas već u Valjevo stigli ruski lekari. Po prvim informacijama u pitanju je tim u kome su lekari opšte prakse, epidemiolozi, anesteziolozi, medicinski tehničari i prevodioci, dok ostatak delegacije čine stručnjaci ABHO struke.

Vojska će I na dalje vršiti dezinfekciju prostora oko zdravstvenih ustanova .

Valjevo je danas uglavnom poštovalo policijski čas pa su  uprkos lepom vremenu ulice , parkovi, bili potpuno pusti izuzev pripadnika policije koji su u neprestanoj kontroli poštovanja mera.

Gradjani Valjeva koji su možda zantiželjni kako Valjevo izgleda u vreme dnevnog policijskog časa možda bi ipak trebalo da znaju da su to najtužnije slike Valjeva ikada.

Podaci koji su danas objavljeni govore da je  u Republici Srbiji  do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno. Hospitalizovano je 1082 pacijenata, a 88 pacijenata se nalazi na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 98 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i novih sedam (7) smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 51.

Preminulo je pet (5) osoba muškog pola, i dve (2) osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 64,2 i svi su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

5 comments on “11 lekara zaraženo korona virusom, 180 medicinskih radnika u izolaciji

 1. Čudno

  Sinoć na VTV direktorka doma zdravlja mr reče ništa kao da je direktorka pijace

  Reply
  1. Zoran

   Ma pustite nju. Zanimljivo je ko je od lekara doma zdravlja uspeo da se izvuče iz izolacije a bio je u kontaktu sa nekima od zaraženih? To negde pročitah u komentarima, ali i taj što piše ne sme da spomene ime valjda zato što je informacija neproverena. ..
   A ova novaRubi manekenka bi zaista mogla da ode do kuće i sredi se već jednom…

   Reply
   1. Goran Markovic

    Da odgovorim ..Zoranu..Ja sam tražio da se utvrdi ko je sve bio na pregledu kod dr Zavena Der Hazarjana u Domu zdravlja ,jer nije logično da on jedini nije bar u izolaciji gde se nalaze ti pacijenti a on i njegove sestra i dalje rade .Ko se to krije zar to nije dobro za sve gradjane koji ce možda otići na pregled kod tog doktora , šta je tu ne provereno , i ne proverljivo i da podsetim ovo je za dobro svih , sve je lako proverljivo postoje pisani i dokumenti kako elektronski tako i protokolarni .Pa ko to treba da uradi jel ona dr Branka Antic koja je strucnjak i za gradhevinu i epidemiolog i infektiilog pa neka kaze sada kada dodje Aleksandar Vucic u Valjevo i njenih propusta. sve ostali se slažem pa i sa ovim ..Zoranom..,Čudno, Delija i nije istina da su samo u Bolnici zaraženi virusom Covid 19 u Domu zdravlja ima takodje ima ali se cuti .ZASTO?

    Reply
 2. Delija

  Zar mora iz Bgd da dobijeom polovične informacvije koliko je obolelih u našem gradu.Ako je 10% kao sto je pratilo trend do 1 Aprila mi sad imamo 170 obolelih.A u gradu nema niko da izađei kaze stanje.Gvozdenović “Conrad 19” će ostai upamćen ka najgori i najnesposobniji gradonačelnik u istoriji Valjeva.Izbore SNS gubi sigurni,nadam se da će doći neko normalan i ove bar na lokalu spakovati na dugogodišnju robiju.

  Reply
 3. Peki

  Zamolio bih direktora Djurica da obrati paznju na svoje kolege koji svoje prijatelje mogu da provedu po laboratoriji,rentgenu na pregled kod pojedinih specijalista a da nisu prosli proceduru koja vazi za sve gradjane Srbije,dakle Dom Zdravlja pregled i dalje lecenje jer se bojim da medju tim prijateljima moze biti zarazenih virusom pa kada se otkrije ostasmo bez citavih delova Bolnice unapred hvala direktoru.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.