UBR pozdravlja novi Zakon o pravima boraca

Udruženje boraca ratova od 1990. godine smatra da je novi Zakon o pravima boraca, konačno usvojen posle 29 godina, dobra osnova za kasnije popravke koje bi potpuno zakonski regulisale i obezbedile sva prava boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsednik UBR Ljubomir Bradić, novi Zakon daje borcima prava na borački dodatak, uvećani penzijski staž, na rešavanje stambenih potreba, prava na boračku spomenicu, legitimaciju, prioritet pri zapošljavanjuu, kao i pravo na uniformu i na naknadu pogrebnih troškova.

“Na ovaj način stvorene su polazne osnove da se obim i visina prava boraca dalje unapređuju, sve prema ekonomskoj situaciji u zemlji. Ono što je dobro jesu prava ostalih kategorija, kao što su pravo na porodičnu invalidninu članova porodice umrlog civilnog invalida rata prve grupe, pravo na invalidski dodatak ratnog vojnog invalida koji je navršio 60 godina života i ostvario pravo na penziju, te pravo na rešavanje stambenih potreba”, istakao je Bradić.

On je dodao da su novim Zakonom određena novčana prava priznata u većem iznosu, da su za 25 odsto povećane su lične invalidnine vojnim invalidima koji imaju oštećenje 100 odsto, povećan je i broj besplatnih putovanja za ratne vojne invalide i najzad, uvećana su i primanja roditeqa poginulog borca, kao i dodatak za negu i ortopedski dodatak.

“Sve ovo dobra je polazna osnova za ostvarivanje još većih prava. Ako imate bar nešto ostvarićete još nešto, ali ako nemate ništa nećete ništa ni ostvariti”, zaključio je predsednik UBR.

Odgovarajući na naše pitanje da prokomentariše najavljene predložene personalne promene u vladajućoj stranci za noive lokalne izbore, Bradić je poručio da UBR “prati situaciju i na lokalnom i na republičkom nivou”.

“Mi kao Udruženje boraca smo spremni da sarađujemo sa svakom vlašću koja nas uvažava, ali onu vlast koja pokuša da nas baci na kolena svakako nećemo poštovati”, rekao je Bradić.

15 comments on “UBR pozdravlja novi Zakon o pravima boraca

  1. Ljilja

    Valjevo i grad ne vidi humanitarnj rad udruzenja i uspehe za veliki broj gradana vazno je podeliti nagrade po partijskoj liniji a ne po zasluzi. Bravo za milosrdni Zakon o borcu koji moj suprug na zalost nije doziveo!

    Reply
  2. Nenad

    Kad vidim ko “brine“ o borcima, dođe mi da povraćam!
    To nigde nije bilo angažovano, ni na jednom Ratištu,
    a imaju ostvarene sve privilegije , jer su stekli status
    RVI, RVV, i primaju invalidske penzije kao LAŽNI borci!
    Državo, SRAM TE BILO, šta tolerišeš, dok ISTINSKIM borcima
    NISI OBEZBEDILA sledujuća prava!!!

    Reply
  3. Kuna

    Mozete da pisete sta god hocete to se ne temelji ni na jednim osnovama, mozda rekla kazala ali jedno jeste novi Zakon je temelj rada nas i Srbije sa Bradicem!

    Reply
  4. Nikolic

    Nenad=Goran Markovic
    Zakon je za Vas ubitacan dokaz kako se bori za prava boracke populacije i ne vredi ne mozete pisanjem dokazati da je crno belo to je Vas poraz koji mrzite sve sto je uspeh!!!
    Ziveli borci Srbije!

    Reply
  5. Boža papula

    Bravo moji seljoberi, bez ispaljenog metka u pozadini bijete bitku za borce . Solunci se u grobu prevrću zbog ovakvih boraca.

    Reply
  6. Nenad

    Kuna, Nikolić@: A, đe ste vi junačine u Pionirskom parku, da se zajedno sa nama borite za prava boraca???
    Za ovo što se LAŽNO predstavljate da ste učesnici rata od 1990 – 1999. godine, i što ste PRIVREMENO obmanuli Državu da ste
    RVI i RVV, ROBIJAĆE TE kad – tad, i sve će te VRATITI Državi što budete naplaćivali kroz invalidske penzije, i razne dodatke!!!
    Za vašu informaciju, Krivične prijave su otišle u nadležna Javna tužilaštva, a uskoro će vas zvati da dokažete status INVALIDSKOG na osnovu invalidnosti iz ,,rata“!
    UŽIVAJTE JOŠ DOK MOŽETE, NA LAŽIMA i PREVARAMA, ali sve će vam jednoga dana PRISESTI!!!

    Reply
  7. Baba

    Mars bre seljober cuj ovog portal junaka, svasta kakav lik???
    Bravo za upornog Bradica i obespravljene borce!

    Reply
  8. Kuna

    Prvo ja sam Kuna i tekst iznad je portal heroj!
    Zakon je dobar a u pionirskom parku strajkuju da ni oni ne znaju sta su im zahtevi ali kako strajkuju tako imaju i podrsku.
    Ti Markovicu iz Valjeva da se manes boraca a prijave mozes svaki dan da podnosis i ko bude kriv i treba da odgovara ali prvo od sebe da podes!!!
    Sada idu ratne dnevnice i njihova naplata tako da sve izmisljate kraja nigde!

    Reply
  9. Nenad

    Baba, Kuna@ :
    Baba, o kojim ti to borcima pričaš, kada ti, i ostale galamdžije i lažovi iz
    UBR, pojma nemate ni gde su bila Ratišta na prostoru bivše SFRJ!!!
    To jedino znamo mi, koji smo zaista učestvovali u borbenim dejstvima,
    i sada PRAVA i PRAVDU tražimo u Pionirskom parku!
    Da, da, vi ste salonski borci, izvođači prljavih poslova, za pokvarene političare!!!
    A, ti, Kuna, što se tiče tih ratnih dnevnica, očekuj da ih naplatiš od Tuđmana!
    On ih isključivo isplaćuje baš u KUNAMA! Oće on, jer, vi ste verovatno njegovi.
    Svi ostali, PRAVI borci, od Države ne traže nikakve ratne dnevnice, jer, svi su
    oni ISPLAĆENI na Ratištima, po važećim propisima!!!
    S R A M V A S B I L O !!! Sve što ste do sada OTELI od Države, na prevaru,
    sve će vam na laktove izaći!!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.