Skupština 2016-2020

      6 коментара на Skupština 2016-2020

Sam saziv Skupštine nakon završenih izbora 24. apila 2016 godine izgledao je ovako:

Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje 26 odbornika

Tim za Valjevo – Demokratska stranka – Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija i Nova stranka 4

Ivica Dačić – “Socijalistička partija Srbije (sps), Jedinstvena Srbija (js), Srpska narodna partija (snp) – Naša priča je Valjevo“ 18 odbornika

“Dosta je bilo – Saša Radulović“ 3 odbornika

Ovaj sastav za prethodne četiri godine je i izmenjen pa su tako bez po jednog odbornika ostali SNS i Tim za Valjevo. SNS tako što je iz svojih redova izbacio dr Milana Markovića, a Tim za Valjevo tako što je Žarko Kovač ušao u vlast na mesto člana Gradskog veća pa je odbornik LDP praktično priključen odborničkoj grupi SPS. Bez sva tri odbornika ostao je pokret Dosta je bilo Saše Radulovića jer se odbornička grupa raspala, Ljubomir Radović postao je aktivista Lokalnog fronta , a Snežana Spajić i Rafailo Mitrović nakon statusa nezavisnih odbornika , odbornici Stranke moderne Srbije. U medjuvremenu koliko je javnosti poznato unutar odborničke grupe SNS bilo je prebacivanja odbornika iz partija koalicionih partnera pa je  i jedan odbornik Nove Srbije Radovan Vlajković postao  nezavistan dok je drugi prešao u redove naprednjaka. Slično je bilo i sa PUPS-om.

Ipak sam saziv neće ostati upamćen po preletanjima već najpre po činjenici da su za vreme svog mandata najpre uvećali naknade za prisustvo na sednici i članstvo u radnim telima. Tako se došlo do toga da za par sati jedan odbornik zaradi 10 000 diinara.

Nijedan saziv Skupštine do sada nije imao ni takvu nezainteresovanost za tačke dnevnog reda, a kao dokaz tome svedoči poslednja sednica u 2019. godini kada se usvajao budžet grada, a  na kojoj su se tačke razmatrale po 16 sekundi i 5 stotinki.

Ostaće zabeleženo i da je upravo u ovom sazivu u potpunosti srozana čast same institucije . Dokaz tome su brojne uvrede koje su upućivane sa skupštinske govornice na račun političkih neistomišljenika vladajuće većine, a sam predsednik parlamenta po njegovoj ličnoj izjavi dostojanstvo Skupštine urušavao je kršenjem poslovnika o radu jer je smatrao da Skupština time dobija na atraktivnosti i gledanosti. Milorad Ilić na mestu predsednika nije samo kršio poslovnik već je zajedno sa kolegama dozvolio i donošenje nezakonitih odluka o čemu svedoči slučaj prodaje stana za koju javni pravobranilac nije dao saglasnost.

Isti saziv ostaće upamćen po jednoumlju, nekritičkoj svesti,odsustvu odgovornosti pa su za vreme ovog saziva direktori javnih preduzeća birani u statuse vršilaca dužnosti bez kraja, poništavane odluke komisija, birani direktori , a da niko o nije znao jer se o njihovim imenovanjima glasalo objedinjeno u kadrovskim pitanjima, urušeni sistemi koji su godinama unazad imali dobre rezutate u radu. Ovaj odbornički saziv osnovao je i novu ustanovu CZNTK(Centar za negovanje tradicionalne kulture), a kumovao gašenju KUD Abrašević koje je iza sebe imalo stogodišnju tradiciju.

Odbornici većine vredjali su ne samo političke neistomišljenike već i prisutne novinare , diskutovali o izveštavanju . Novinar Vamedie tako je u jednom trenutku morao da napusti praćenje sednica jer je odbornicima „smetalo“ kucanje na tastaturi lap topa tokom izveštavanja. Ništa bolje nisu prošli ni iz redakcije Kolubarske.rs. S druge strane jednoglasno su bili protiv predloga odbornika Ljubomira Radovića da grad prestane sa finansiranjem gradonačelnikovog portala koji je 4 godine služio za vredjanje i blaćenje uglavnom novinara Kolubraske,rs i Vamedie. Info. Prisutni odbornici smejali su se skarednim objavama nastavivši da podržavaju nezakonito finansiranje.

U podeli vlasti bilo je zanimljivo pogledati stvarni odnos snaga pri čemu su odbornici SPS-a bili samo poslušni i bespogovorni podizači ruku pa će ostati upamćeno da su čak glasali i za smene svojih kadrova, a da to nisu ni znali. Isti odbornici SPS-a , ostaće zabeleženo, nisu se oglasili ni kada su sa skupštinske govornice bili vredjani njihovi članovi. S druge strane upravo odbornici SPS-a održali su vladajuću koaliciju jer je SNS imao 25 odbornika, što je bilo nedovoljno za donošenje ključnih odluka, tako da odgvornost za donošenje istih snose upravo pomenuti jer bez njihove poslušnosti ovaj saziv ne bi dugo opstao.   

Valjevska Skupština 2016-2020 praktično je služila da podrži odluke nekoliko ljudi iz izvršne vlasti pa je i narednom sazivu ma kakvog sastava on bio poslala jasnu poruku da za mesto odbornika nije potrebno baš ništa sem slepe poslušnosti, a za dobar iznos od hiljadu evra godišnje.

Protivljenje ovakvom načinu rada iskazali su odbornici DS-a koji su napustili rad Skupštine i odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović koji je do kraja mandata ostao čvrsta i vrlo često jedina opozicija. Odbornici SMS takodje su nastojali da u Skupštini deluju opoziciono , ali sama činjenica da je u skupštinskim klupama sedelo tek nekoliko opozicionih odbornika doprinosila je većoj razuzdanosti većine.

Na žalost , ovaj saziv neće ostati upamćen po velikim realizovanim projektima. Najveći iskorak u tom pravcu napravljen je kupovinom zemljišta od lokalnog biznismena Vidoja Vujića za potrebe industrijske zone. Od tada do danas u zoni nije uradjeno ništa.

Sem puke efikasnosti (16 sekundi i pet stotinki za tačke dnevnog reda), ostaće zapamćeno i da su se odbornici  čak odrekli pojedinih nadležnosti u korist gradonačelnika  Slobodana Gvozdenovića.

Verovali ili ne na raspolaganju odbornicima ovog saziva bilo je više od 12 milijardi dinara za 4 godine. Kako su taj novac ulagali, tema je za naredna istraživanja .

6 comments on “Skupština 2016-2020

  1. Revolucija

    Lako je Milutinoviću kad se ogrebao na svakom posliću. Taj zna da smulja i za sbe zagrabi najviše od svih. Provali ga sa Uba i srezali mu fotelju. Lik je napravio najviše štete od svih ostalih.

    Reply
  2. Creator

    Banda uskoro leti cela na lokalu , mozda cemo gledati neke manje ruzne i nesposobne face ….

    Reply
  3. Promena

    Najveća promena je sklanjanje Klombera u neku ustanovu zatvorenog tipa sa dužom zadržavanjem bez prava izlaska i provera svih njegovih ekretnina,najkvarnijeg Valjevac od postanka grada.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.