Predstavljeno istraživanje Centra za održiv lokalni i regionalni razvoj COR

U prostorijama VIPOS-a Nevladina organizacija Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj Šušeoka (COR), predstavio je rezultate “Istraživanja o oceni kvaliteta pruženih lokalnih javnih usluga i stanju primene sistema finansijskog upravljanja i kontrole u poslovanju pružalaca lokalnih javnih usluga iz tri okruga Zapadne Srbije”.

Slobodan Ilić

Reč je o istraživanju, kao jednom od sastavnih aktivnosti projekta “Uvedite FUK – sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor” u regionu Zapadna Srbija, koji su sproveli predavači VIPOS-a dr Slobodan Ilić i Nenad Mihailović, zaposleni, kao i studenti master studija. COR je, inače, ovaj projekat realizovao u okviru svog programa LOkalni VAljani budžeti, a podržan je sredstvima Vlade SAD.

Istraživanje je, kako je rečeno na prezentaciji, sprovedeno anketiranjem slučajnog uzora od 210 punoletnih građana Mačvanskog, Kolubarskog i Zlatiborskog upravnog okruga, kao i predstavnika 11 javnih komunalnih preduzeća, 12 javnih ustanova i 4 jedinice lokalne samouprave.

“Došli smo do rezultata da polovina ispitanika ne zna, nije čula ili vrlo malo zna o sistemu FUK (Finansijsko upravljanje i kontrola), dok čak njih 65 odsto ne zna da već 11 godina, postoji zakonska obaveza korisnika javnih sredstava da moraju da uvedu i primenjuju sistem FUK. Rezultati istraživanja dalje pokazuju da između 60 i 70 odsto ispitanika ne zna ili vrlo malo zna da zbog izbegavanja korisnika javnih sredstava i pružalaca lokalnih javnih usluga (javna komunalna preduzeća, javne ustanove i gradske i opštinske uprave) da u svom sistemu primene sistem FUK, korisnici lokalnih javnih usluga plaćaju visoku cenu kao što su nedovoljno efikasne i skuplje lokalne javne usluge, sve uz znatno veće šanse za nastanak korupcije”, rekao je na prezentaciji autor projekta dr Slobodan Ilić.

Po njegovim rečima, od posmatranih 27 korisnika javnih sredstava, samo kod njih sedam je uveden sistem FUK, kod 17 on nije uveden, dok je kod tri u toku postupak uvođenja. Međutim, od sedam korisnika javnih sredstava kod kojih je FUK uveden, kako je naglasio dr Ilić, u tri on postoji samo “na papiru”, a samo u četiri je FUK funcionalan i praktično se primenjuje.

“Rukovodstva i zaposleni u dve trećine analiziranih korisnika javnih sredstava nisu imali obuku o uvođenju i primeni sistema FUK, u više od polovine korisnika javnih sredstava nisu sačinjeni ni usvojeni važni dokumenti kao što su „Registar rizika”, „Strategija upravljanja rizicima”, „Registar poslovnih procesa”, da kod skoro polovine nije ni imenovana radna grupa zadužena za uvođenje sistema FUK”, naveo je autor projekta dr Slobodan Ilić.

Kako je zaključio, rezultati istraživanja jasno su pokazali zašto su građani kao korisnici lokalnih javnih usluga nezadovoljni pružaocima tih usluga.

Sistem FUK (Finansijsko upravljanje i kontrola) predstavlja mehanizam za propisivanje, primenu i kontrolu primene seta jasnih i preciznih procedura za zakonito, najbrže i najefikasnije rešavanje zahteva podnetih lokalnoj administraciji i javnom sektoru od strane građana i svih drugih korisnika lokalnih javnih usluga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.