Lonačar: Kineski stručnjaci procenili da nam je potrebno najmanje 29 dana da se situacija stabilizuje

Vlada Srbije donela je odluku da se od danas informacije o broju potvrdjenih slučajeva korona virusa saopštavaju u 15 sati kako bi podaci obuhvatili prethodna 24 sata. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je prva procena kineskih stručnjaka da je Srbiji potrebno minimum 29 dana da se situacija stabilizuje, pod uslovom da svi pridržavaju propisanih mera.

Kako je u izjavi za RTS naveo ministar zdravlja Zlatibor Lonačar još uvek se gradjani ne pridržavaju u potpunosti naloženih mera što dodatno otežava situaciju sa širenjem korona virusa. Poslednje informacije su da je u Srbiji potvrdjeno 222 slučaja , a da se čak 15 osoba nalazi na respiratorima zbog teškog stanja u kom se nalaze.

Informacije o broju potvrdjenih slučajeva Vlada i ministarstvo zdravlja od danas će saopštavati jednom u toku dana i to u 15h na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kako su u Srbiju stigli i kineski lekari i stručnjaci sa iskustvom u lečenju korona virusa i suzbijanju zaraze, ministar Lončar za RTS kaže da su oni realtivnoo kratko vreme u Srbiji , ali da su zadovoljni merama koje Srbija uvela pa i da će njihove preporuke saopštiti danas.

Upitan šta je procena kineskih stručnjaka nakon prvog uvida u stanje sa epidemijom u Srbiji, Lonačar kaže da pod uslovom da se svi pridržavaju naloženih mera neophodno je još 29 dana da se situacija stabilizuje.

 „Njihova procena je da kada bi se svi pridržavali svih mera , nama je potrebno 29 dana da se situacija stabilizuje. Dakle, da broj obolelih prestane da raste. Ali sve to je pod uslovom da se svi pridržavaju svih mera“, rekao je Lonačar.

Ministar je u izjavi istakao da se čekaju njihovi predlozi koji će svakako biti pretočeni u niz mera koje će Vlada potvrditi  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.