Eparhija demantuje posetu bilo kakve italijanske delegacije

Eparhija valjevska izdala je Saopštenje za javnost u kome najoštrije demantuje informacije da je u poseti Eparhiji bila italijanska delegacija kako je to najpre  rečeno iz samog vrha valjevske vlasti. U Saopštenju se navodi da je kod Episkopa Milutina potvrdjeno prisustvo korona virusa.Episkop Milutin je prvi u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi doneo odluku o prekidu osvećenja domova pred praznik Vaskrsa (svećenje vaskršnje vodice), imajući u vidu informaciju da se u Valjevu pojavio virus i starajući se i na taj način da se spreči širenje zaraze”, navodi se u u Saopštenju za javnost koje prenosimo u celosti:

Saopštenje za javnost Eparhije valjevske

Eparhija valjevska ovim putem obaveštava sve svoje eparhiote i celokupnu javnost da je kod Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Gospodina Milutina potvrđeno prisustvo virusa korona, kao i kod još dvojice sveštenoslužitelja naše Eparhije. Episkop Milutin i dvojica klirika trenutno se nalaze u KBC „Dr Dragiša Mišović” u Beogradu. Ovim putem pozivamo sve sveštenstvo, monaštvo i verni narod Eparhije valjevske i naše Majke Crkve uopšte da još usrdnije uznesu svoje molitve za ozdravljenje našeg Arhipastira, obolelih sveštenoslužitelja i svih obolelih u našoj Otadžbini i u čitavom svetu. Episkop Milutin je koronavirus zadobio tako što je kao vredni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola veka služi Bogu i rodu.

Nasuprot ovoj nepobitnoj činjenici, Eparhija valjevska sa žaljenjem konstatuje da su se pojavile neistinite i zlonamerne tvrdnje o uzroku pojave virusa korona u gradu Valjevu, koje na najsramniji način povezuju i samog Episkopa sa tom činjenicom. Naime, najpre je sa samog vrha gradske vlasti u Valjevu poslata netačna informacija o tome da je jedan od uzroka pojave virusa korona u Valjevu „skorašnja poseta jednog sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj”. Ovu neistinitu vest odmah su mnogi, brže-bolje, bez provere raširili po celom medijskom prostoru Srbije. Kako to obično biva, svaka lažna vest dobija svoje metastaze, tako da smo mogli čuti mnogo toga — od toga da je ,,početkom marta došla nekolicina sveštenika iz Italije” do toga da je čitava jedna „delegacija iz Italije posetila Eparhiju valjevsku”. Povodom ovih beskrupuloznih neistina, Eparhija valjevska iznosi sledeće činjenice:

 1. Nikakva delegacija, nikakvi sveštenici, nijedan vernik ili bilo koja osoba iz Italije ili bilo kog drugog kriznog područja na svetu nije u poslednje vreme bila u poseti Eparhiji valjevskoj.
 2. Episkop Milutin, kao i svi sveštenici Eparhije valjevske, u poslednjih nekoliko meseci nisu putovali ni u jedno krizno područje na svetu koje je zaraženo korona virusom.
 3. Sve aktivnosti koje je, kao Arhipastir svoje eparhije, episkop Milutin vršio, služeći i vršeći kanonske posete u Eparhiji, vezane su isključivo za period pre bilo kakvih mera koje je donela Vlada Srbije, a odnose se na ograničeno kretanje, odnosno u isto vreme kada su na primer, gradski oci bili veoma aktivni u predizbornoj kampanji, pre pojave bilo kakvih simptoma bolesti.
 4. Od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin ni za jedan metar nije napustio sedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, odgovorno dajući primer svim sveštenicima i vernicima.
 5. Episkop Milutin je prvi u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi doneo odluku o prekidu osvećenja domova pred praznik Vaskrsa (svećenje vaskršnje vodice), imajući u vidu informaciju da se u Valjevu pojavio virus i starajući se i na taj način da se spreči širenje zaraze.

Iz svega rečenog jasne su dve nepobitne činjenice: prva da Eparhija valjevska i episkop Milutin nemaju nikakve veze sa pojavom virusa korona u gradu Valjevu, a druga da je Eparhija valjevska blagovremeno i odgovorno preduzela sve potrebne mere za sprečavanje širenja virusa. Uostalom, naš Preosvećeni episkop Milutin sa dvojicom svojih klirika, spada među prva obolela lica, za što ne snosi nikakvu ličnu odgovornost, kako ga pojedini mediji zlonamerno klevetaju, nego je, naprotiv, ugrožen zbog neodgovornosti nekih drugih ljudi. Ukoliko se nastavi ova medijska hajka protiv Eparhije valjevske i njenog eparhijskog arhijereja i sveštenstva, bićemo primorani da protiv svih klevetnika podnesemo odgovorajuće krivične prijave.

 Iz kancelarije Episkopa valjevskog

7 comments on “Eparhija demantuje posetu bilo kakve italijanske delegacije

 1. Jelena

  Nije tacno da je Milutin i Jos dvojica,a od juce je u BG i pop Jova iz Naselja koji je isto dobio Koronu,i objavite koliko je Jos popova u izolaciji, Eparhijo Valjevska,tesko vam pada jer ne moze da svetite za vodicu.Sram Vas bilo!!!

  Reply
  1. ННМ

   Pa nije Vam eparhija niti sveštenstvo krivo! Niko od zaraženih nije bio na proslavi! Svi koji znaju te sveštenike znaju da su divni! Koliko znate toliko i pričate! Bolje se pomolite!

   Reply
 2. Lelićanin

  Nije bilo posete delegacije iz Italije,nego je Milutin sa popovima bio u posetu proslave firme u Leliću,gde je bio zaraženi šurak iz Austrije,vlasnika firme

  Reply
 3. Ivan Valjevski

  Svi građani Valjeva koji razmišljaju svojom glavom znaju da je “korona” i Valjevo stigla 09.03.2020. god. Bila je mnogo ljuta i nezadovoljna i krenula je da nas kažnjava. Nama sada samo Gospod Bog, lekari i mi sami sebi možemo pomoći !!!

  Reply
 4. Nebitan lik

  Vase preosvestenstvo, oprostite im ne znaju gresnici sta rade.Crkvu kao nasu najstariju I najvredniju duhovnu Nadu morate sacuvati od ovih novih komunista , pa ako treba I sudom, mada je to slabaa iteha jer je isud njihov .
  Oprostite sto cu reci , Ali osvecenje vodice koja Nam je jedina nada niste trebali prekidati.Mi smo pravoslavni a ne neki tamo…. pa ko je hriscanin ako hoce – hoce a ako nece neka se zapita kakav je vernik.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.