Valjevci za ponos:Crveni krst i Medicinska škola formirali volonterske grupe

Crveni krst u Valjevu organizovao je grupu voleontera u kojoj do sada ima 32 prijavljena , a kako sada stvari stoje njihov broj više je nego dovoljan da odgovori na zahteve sugradjana starijih od 65 godina.  U akciju volontiranja uključila se Medcinska škola sa svojim volonterima.

Pored davalaštva krvi jedna od akcija kojom se Crveni krst bavi jeste i volontiranje pa je u situaciji vanrednog stanja valjevski Crveni krst pokrenuo upravo volontiranje , oformio grupu i već oavlja poslove dostave svega onog što je starijim sugradjanima potrebno.

„Na našoj internet stranici i putem mejla , putem našeg telefona, ali i jedne viber grupe pokrenuli smo volontiranje i izuzetno smo zadovoljni kako su Valjevci odgovorili na tu informaciju. Za sada imamo 32 volontera koja su spremna da u svakom trenutku budu uključeni i da pomognu u obezbedjivanju onog što je najprotrebnije našim starijim sugradjanima i svega što oni traže da im se dostavi. Zahtev je od jutros bio za devet dostava , tako da imamo volontera više nego dovoljno“, kaže sekretar Crvenog krsta u Valjevu Miroslav Djukić.

Volonter ipak ne može da bude svako, posebno ne lica koja su starija od 65 godina. Oni koji se prijave prolaze provere , popunjavaju upitnik i tek nakon toga mogu biti uključeni. Medju onima koji su se prijavili su i Crvenom krstu poznati donatori krvi.

„Oni imaju posebne prsluke, posebna obeležja , zaštitne maske, rukavice i što je jako bitno nemaju kontakt direktno sa licem kojem dostavljaju namirnice jer se mere moarju poštovati i kad je distanca u pitanju. Povratna informacija je više nego dobra, sve što smo do sada uradili je uradjeno bez zamerke i samo uz pohvale. Informacije o tome kome treba dostaviti namirnice ili pak nešto drugo dobijamo od Situacionog centra koji je oformio grad i imamo zaista odličnu saradnju sa njima“, navodi Djukić.

Kako saznajemo u razgovoru sa sekretarom Crvenog krsta telefoni često zvone u njhovim prostorijama.

„Mnogi gradjani, uglavnom penzioneri, greše, oni misle da se radi o raspodeli nekih sredstava kao što je to bio slučaj za vreme poplave ili zemljotresa i da mi sada dajemo takvu organizovanu pomoć pakete. Ali mi to ne radimo sada. Nama mogu da se jave ako im treba dostava , a to  nije isto kao što  je bilo“, objašnjava Djukić.

Za sve dodatne informacije vezane za volontiranje i druge zakonom dozvoljene oblike humanitarnog rada i uključivanja, zainteresovani mogu pozvati broj Crvenog krsta u Valjevu 014 35 35 111.

Volonteri Medicinske škole

Učenici valjevske Medicinske škole  istovremeno saradjuju i sa Štabom za vanredne situacije  i Crvenim krstom Valjevo .

Medju registrovanim volonterima Crvenog krsta nalazi se nekoliko učenika Medicinske škole . Njihovom pozivu takodje se odazvalo dosta sadašnjih , ali i bivših učenika škole.

„Stiže dosta zahteva, popisujemo volontere i sve ćemo ih staviti na raspolaganje Gradu. Đaci neće biti u direktnom kontaktu sa najstarijim sugrađanima kojima će nositi hranu i ostale potrepštine, već će ih ostavljati ispred ulaznih vrata, i na taj način ćemo obezbediti minimum kontakta a maksimum zaštite i učenika i penzionera. Ako bude više zainteresovanih, a nema potrebe da ih toliko bude na terenu, predložićemo da u školi formimo Kol centar za uslugu građanima, jer pretpostavljamo da su linije, koje su date građanima za informisanje, usijane i da je nemoguće odgovoriti na sve pozive. Medicinska škola je sama po sebi specifična, a ovo je zaista vrhunski ispit za sve naše učenike, ispit zrelosti, humanosti, stepena socijalne inteligencije i odgovornosti“, kaže direktor Medicinske škole Aleksandar Maravić.

Anđela i Milica, učenice četvrtog, odnosno, trećeg razreda ove škole, kažu da nisu ni čas razmišljale da se prijave za posao volonetra, kada je Medicinska škola uputila poziv.

„Motiv je da pomognemo onima koji to sebi ne mogu, a ovo je na neki način i praktičan ispit za sve ono što učimo u školi, jer su naša buduća zanimanja da pomažemo drugima. Nema straha, dobro smo naučile kako se treba ponašati tokom epidemije, a za ovo smo dobile punu podršku roditelja“, pričaju Anđela i Milica.

3 comments on “Valjevci za ponos:Crveni krst i Medicinska škola formirali volonterske grupe

  1. posmatrac

    I onda njih deset sedi na 2 kvadratna metra dovodeci u opasnost i sebe i druge. Nazalost u vanrednim situacijama treba da rade profesionalci. Svaka cast Crvenom krstu!

    Reply
  2. Gradac

    Valjda će se to razjasniti prilikom tel. razgovora, ali meni, za početak, nije jasno kako neće biti nikakvog kontakta, kad volonteri treba da uzmu novac od naručilaca.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.